Jak žena zvelebila park ve Versailles

Jak žena zvelebila park ve Versailles

Tisk

kral 200Jedním z filmů, které ve čtvrtek 19. března zahájily letošní Febiofest, byl v předpremiéře uvedený anglický (a anglicky mluvený) snímek Králova zahradnice. Jedná se o další ukázku toho, jak umějí (či neumějí) režírovat uznávaní herci - v tomto případě Alan Rickman.

 

 

Umělec známý i z Harryho Pottera se nespokojil pouze s režií, navíc spolupracoval na scénáři a rovněž ztvárnil jednu z hlavních rolí. Přestože Králova zahradnice vznikla v Anglii, odehrává se ve Francii - v době, kdy se „král slunce“ Ludvík XIV. rozhodl přestěhovat se z Paříže do Versailles, kde kromě výstavního sídla nechal zbudovat rozměrný, geometricky členěný park. Hlavním projektantem byl André Le Nôtre.

Jednu z drobnějších staveb (připomínající antické plenérové divadlo schodištně stoupající do výše, avšak s terasami schopnými proměnit se ve fontánu), dnes nazývanou tanečním sálem nebo také umělou skalkou (Bosquet des rocailles), však měla projektovat žena, Simone de Barraová, jež do geometrického řádu naopak vnesla "malý chaos", jak zní původní název filmu.

Není rozhodující, zda se jedná o postavu fiktivní (oproti převažujícím historickým osobnostem): důležitý tu je princip sebeprosazení. Simone naráží na potíže jednak pro odlišnost svých architektonických návrhů, jednak proto, že je žena. Jenže přesto, aniž by se hanbila za svůj prostý původ, dokázala každého – dokonce i krále - uhranout jak svou skromností, tak houževnatostí, odměněna obdivem Andrého a posléze i jeho láskou.

kral 1

 

Rickman sice věnoval notnou pozornost historickým reáliím, zvláště barokním oděvům v každé jejich součástce, od okázalých šlechtických ustrojení po prostý venkovský šat, avšak mentalitu zvolené doby - druhé půle 17. století - zcela pominul. Naopak se v poklidném vypravěčském rytmu, zdlouhavě plynoucím a obrazově statickém, přiklonil ke kýčovité dojemnosti, která si zvolenou epochu vybrala jako pouhou (a dlužno říci, že nezávaznou) kulisu.

V chování povětšinou submisivních postav převažuje dojemné smutnění, i král sám si připadá osamělý a znavený. Rozplizlé herecké uchopení, mělké a čerpající ze současných melodramatických klišé, to jen dotvrzuje. Pracovitou a svému poslání bezmezně oddanou Simonu ztělesnila Kate Winsletová s výrazem místy až trpitelským, zprvu váhavého Andrého se chopil výrazově bezbarvý Matthias Schoenaerts, roli až jakoby domáckého, jakékoli pompy zbaveného krále si přidělil sám režisér.

Milostné sbližování hlavních hrdinů, Sabinino obtížné vyrovnávání s traumatickými vzpomínkami na minulost, kdy vinou záletného manžela a jeho kočárové havárie rázem ovdověla i přišla o jediné dítě, divadelně vzedmuté intriky zlolajníků, kteří chtějí znemožnit odvážný projekt - na tom všem film s notnou dávkou prvoplánového citového vyděračství a verbálních proklamací staví. Korunou se ovšem stává Sabinin rozhovor se zkroušeným králem, jehož zprvu - poté, co odložil veškeré atributy své vznešenosti - vůbec nepozná a považuje jej za pěstitele květin. Žena dokonce panovníkovi doporučí, aby se zbožňovanou milenkou se oženil tajně, nelze-li to učinit veřejně.

kral 2

 

Králova zahradnice, jakkoli vnějškově hodnověrná, si počíná nezávazně nejen v prezentaci a pojetí příběhu. Stačí připomenout nakládání s věkem: Andrému Le Nôtreovi se v době, kdy se film odehrává (kolem roku 1682), blížila sedmdesátka, třebaže film jej zpodobnil jako muže mnohem mladšího a sexuálně přitažlivého. Rozmařilému, sebestřednému králi přesvědčenému o vlastní výjimečnosti naopak bylo pouhých pětačtyřicet, ale přesto jej ztělesnil téměř sedmdesátník. Rickmanův sebezpytný Ludvík XIV. tak patří mezi nejsvéráznější portréty, jaké o této osobnosti vznikly.


Králova zahradnice (A Little Chaos)
Velká Britanie 2014, 116 minut.
Režie: Alan Rickman
Scénář: Jeremy Brock, Alison Deeganová, Alan Rickman
Kamera: Ellen Kurasová
Hudba: Peter Gregson
Hrají: Kate Winsletová (Simone de Barraová), Matthias Schoenaerts (André Le Nôtre), Alan Rickman (Ludvík XIV.),
Heen McCroryová, Jennifer Ehleová, Stanley Tucci, Phyllida Lawová
Český distributor: Bontonfilm
Premiéra: 16. dubna 2015
Hodnocení: 50%

Foto: distributor   www.commons.wikipedia.org

http://www.bontonfilm.cz/a-little-chaos.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je pro mě naprosto přirozenou součástí každodenního života

Marie Kocian Matlova200Odmala se věnovala současně hře na klavír a housle, nakonec se díky tatínkovi soustředila na hru na housle, kterou studovala na několika prestižních hudebních školách. Od sezóny 2015/16 působí houslistka Marie Kocián Mátl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mezipatra: Břišní tanečníci i láska seniorek

jezero zen mezipatraTřináctý ročník festivalu Mezipatra bude v pražském kině Lucerna zahájen 8. listopadu ve 20 hodin slavnostním ceremoniálem a promítnutím kanadského filmu z roku 2010 Místy oblačno. Projekc...


Literatura

Desať slov modernému človeku

deset200Nová kniha na trhu s duchovnou literatúrou, ktorá príjemnou formou rozhovorov medzi kňazom  Milošom Szabom, českým čitateľom známym vďaka knihám Žít podle Bible, Manželství, to je také slib  a Zpověď, (z ktorých posledné dve menované vyšli v nakladat...

Divadlo

Když kamarádi už nejsou, co bývali

fuk 200Divadlo pod Palmovkou opět hraje po rekonstrukci ve svých prostorech. Jednou z premiér aktuální sezóny je i hra nizozemské autorky Marie Goos, která poukazuje na to, že časy a lidi se mění, i když byli skálopevně přesvěd...

Film

Yes man říká na všechno ano

yes man 200Romantická komedie Yes man (2008) pokračuje směrem, kterým se Jim Carrey vydal už kdysi dávno. Společně s krásnou Zooey Deschanel zažívá tentokrát trochu jiné dobrodružství. Učí se říkat „ano“ v...