Hlásí se zvláštní jednotka - Památkáři

Hlásí se zvláštní jednotka - Památkáři

Tisk

pamatkari1 uvodkaFilm o závěrečné části druhé světové války, o které vás v dějepise zřejmě neučili. Pátý film George Clooneyho, při kterém zasedl na režisérskou židli, ale stihl si v něm i zahrát. Takže: „Kdo zařídí, aby socha Davida pořád stála a Mona Lisa se dál smála?“ No americká zvláštní jednotka, samozřejmě.

 


Když si vypůjčím ještě jednu frázi z filmu, tak buďme rádi, že George Clooney není jen hezký, ale i šikovný, protože narazil při hledání námětu nového filmu na událost, která není zrovna všeobecně známá. Že se na konci války v americké armádě zformovala zvláštní jednotka, která měla za úkol zachránit poklady výtvarného umění. On se totiž megalomanský Hitler nesnažil jen o vytvoření nové říše, ale taky chtěl posbírat veškeré umění světa, které by vystavoval ve Führer muzeu (tedy toho, co zneuznaný malíř považoval za dobré umění, mnoho děl z tehdy moderního umění lehlo popelem rovnou nebo v lepším případě zůstalo bez povšimnutí).

Pokud čekáte akční scény – prosím vás, vždyť jde vesměs o kunsthistoriky skoro v důchodu! Ale že by to celé bylo bez napětí, to zas ne. Přinejmenším scéna, kdy Matt Damon stojí na nášlapné nevybuchlé mině, film hodně okoření. V Památkářích je také nemálo dojemných scén, ale přece jenom se díváme na americkou produkci.

Vojáci se tak vydávají za pokladem, ale nejprve musí vyluštit hádanku, kde jsou díla ukryta. A když zjistí, že jde o doly, mají už i klíč, ve kterých přesně a vydávají se na průzkum. Musí postupovat rychle, jelikož je v německé armádě vydán rozkaz, že v případě smrti Hitlera budou všechny úkryty vypáleny. To se ale bohužel dělo i tak, Němci ničili své skrýše před postupující sovětskou i americkou armádou.

pamatkari1


Zajímavé je, jak si tentokrát tvůrci poradili s kultem ztraceného Raffaelova obrazu „Portrét mladíka“. Z poslední doby připomenu knižní thriller Nezaplatitelný (Z. Miłoszewski, Host Brno), ve kterém autor obraz nechal rozcupovat na kousky kolem od záchranářského auta, ve filmu Památkáři zase jasně vidíme, jak je obraz spálen. V kolika lidech dokáže jedno dílo rozproudit kreativitu.

Příběh měl svůj vývoj a spád, Clooney se do filmu snažil propašovat i menší vtípky, které měly těžkou atmosféru trochu uvolnit, a to určitě nebylo na škodu a pro mě to znamenalo, že je do filmu vpašována realita. Herecké obsazení je na jedničku. Jediné, co bych rozhodně vytkla, byla mnohdy nevhodná hudba. Sama o sobě by se určitě hodila do nějakého muzikálu, ale do filmu tohoto ražení byla občas malinko vedle.

pamatkari


Prvním z bonusových videí, které si na DVD můžete užít je „Mise George Clooneyho“, ve kterém se tvůrci svěřují, jaké je to hrát ve filmu, který režíruje právě George. Sám Clooney se také ohodnotí s ironií sobě vlastní. Druhým je „Složení jednotky“, kde se hlavní představitelé představují a také mluví o tom, jak vnímají film samotný a své kolegy.

Vzhledem k tomu, že Mona Lisa visí dodnes v Louvru za pancéřovým sklem hlídána nejméně dvojčlennou ochrankou, asi je vám jasné, že mise (ve filmu i skutečnosti) dopadla ke spokojenosti nás všech. Na začátku závěrečných titulků můžete na DVD vidět černobílé fotografie skutečných Památkářů s originálními díly, která se podařilo zachránit.

Památkáři/The Monuments Men
USA / Německo, 2014, 118 min
Scénář: George Clooney, Grant Heslov
Režie: George Clooney
Kamera: Phedon Papamichael
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Matt Damon, George Clooney, Cate Blanchett, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Hugh Bonneville, Bob Balaban, Sam Hazeldine, Justus von Dohnányi, Lee Asquith-Coe, Luc Feit, Dimitri Leonidas, Alexandre Desplat, Udo Kroschwald, Zahary Baharov, Serge Hazanavicius, Grant Heslov, Aurélia Poirier, Andrew Byron, Holger Handtke, Claudia Geisler-Bading, Michael Brandner, Daniel Littau
Distributor: Bontonfilm, a. s.
Hodnocení: 80 %                

Zdroj foto www.csfd.cz, filmer.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rockeři z Turba: Ještě se nám vůbec nechce bilancovat

turbo skupinaV pátek 24. srpna bude pro mnoho lidí velkým dilematem. V Horčápsku, nedaleko od Příbrami budou v tento den vystupovat SkaliSka, Eviwat, punková legenda E!E a několik DJs. V té samé době rozezní l...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Opět se koná přehlídka francouzského filmu

fff perexUž po dvacáté  - v Praze ve dnech 22.-29.11.2017 a poté v dalších městech České republiky (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Ostrava) - se k publiku obrací přehlídka trochu domýšlivě nazvaná Festival francouzského filmu. 


Literatura

Já to měl první!

Já to měl první!

Jste na rodičovské dovolené a občas odpočítáváte hodiny do spánku vašich neposedných dětí? A když konečně usnou, prohlížíte si stejně v mobilu jejich fotky z uplynulého dne? A taky máte občas pocit, že jste ten n...

Divadlo

Zlínské divadlo přináší další komedii od Francise Vebera

draha legrace 200Francis Veber je proslulý francouzský scenárista, producent, režisér, filmař a divadelník známý například díky filmu Drž hubu! nebo filmu a divadelní hře Blbec k večeři. Zřejmě právě díky jejímu úspěchu se v Městském divadle pustili do...

Film

Když se Zemi Oz rozhodne místo Dorotky zachránit Oscar

200filmNejslavnější americký animátor Walt Disney dokázal svou fantazií a umem převést na plátno krásné příběhy a postavičky, které si oblíbili malí i velcí diváci. Avšak největším snem a přáním Walta Disneyho bylo vdechnout život knize Lymana Franka Bauma Čarod...