Povedený film Dáma ve zlatém

Povedený film Dáma ve zlatém

Tisk

damaVezlatem perexFilmová novinka Dáma ve zlatém se představila českým divákům premiérou 25. června. Jedná se o životopisný snímek, kdy hlavní postava Maria Altmannová, v podání oscarové herečky Helen Mirren, bojuje o navrácení rodinného dědictví včetně obrazu od Gustava Klimta, jenž patří mezi třetí najdražsí obrazy na světě. Příběh natočil londýnský režisér Simon Curtis, který je divákům známý filmem Můj týden s Marilyn (2011). Film o tom, že naděje umírá poslední je do kin distribuován společností Forum Film.

 

 


Paní Marie se s válečnou minulostí dávno vyrovnala. Nyní žije ve skromném bytě a vede si svůj malý obchůdek, který ji naplňuje. Když jí zemře sestra a ona zdědí její pozůstalost v podobě plných krabic, narazí jednoho dne na jakési dopisy. Je v nich informace o jejich majetku a také jakési závěti. Moc těm spisům nerozumí a tak vyhledá právníka..., který jí to má vysvětlit. Po bližším prozkoumání se Marie dozvídá, že závět' se týká obrazu od Gustava Klimta, zabaveného před více jak šedesáti lety nacisty a nyní v majetku rakouské galerie.

damaVezlatem1

Marie se rozhodne pro navrácení slavného Portrétu Adele Bloch-Bauer. Je to památka nejen na její miovanou tetu Adele, ale také na celou rodinu z doby, kdy je malíř osobně navštěvoval. Také nemůže nechat obraz v zemi, ze které byla nucena utéct před koncentračním táborem, jež část rodiny nepřežila. Její právník tento případ odmítá, ale poté se přeci jen vydává na dlouhou cestu s názvem byrokracie....rozbíhá se příběh, Marie se ve vzpomínkách vrací do minulosti, kdy byla rodina Altmannů ještě št'astně pohromadě. "Nikdy na nás nezapomeň," říkal jí jednou její otec. "Nezapomenu nikdy, a ten váš obraz získám zpět. Je to památka na rodinou sešlost, když pan Klimt maloval tetu Adele a já si hrála opodál", běželo Marii hlavou.

damaVezlatem2

Příběh na mě zapůsobil, nejen svým zpracováním, ale také tím, že se skutečně stal. Ze sálu jsem si odnesla silné emoce z toho, jak nezlomný musí být jedinec, bojuje-li proti nezdolnému systému, zvláště pokud se to týká navrácení majetku. Je to příběh o hrdosti, bolestných vzpomínkách na válku, ale také o smíření a pokoře. O silné povaze, o boji za svá práva i o zadostiučinění neviných válečných obětí, které kvůli svému židovskému původu přišly o vše, co po generace budovaly. Krom zážitku jsem se také si také odnesla nové poznatky o historii slavného obrazu z roku 1907 a portrétované Adele Bloch-Bauerové. Myslím, že nechat si ujít tento film by byla velká škoda. Za mě jednoznačně palec nahoru.

damaVezlatem


Dáma ve zlatém (2015)
USA / Velká Británie, 110
Premiéra: 25. 6 2015
Formát: 2D
Režie: Simon Curtis
Scénář: Alexi Kaye Campbell
Hudba: Martin Phipps, Hans Zimmer
Hrají: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Tatiana Maslany, Max Irons, Charles Dance, Antje Traue, Elizabeth McGovern, Frances Fisher a další.

Hodnocení: 80%


Zdroj foto: Forumfilm


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Soukup: „Po četbě vždycky skočím jako pstruh“

Soukup 200Přečtěte si rozhovor s Pavlem Soukupem, interpretem audioknih Medvědín a My proti vám nejen o audioknihách.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vavřinec Menšl: Máme ambici být nejlepší festival v Praze.

3KinoFest perexZ původně skromné přehlídky polských a českých filmů se 3KinoFest během devítileté existence proměnilo v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. A letošní ...


Literatura

RECENZE: Půlnoční pohádky

pulnocni pohadky200Tři děti, rodiče, kteří se dětem mnohdy podobají a morče. Povedená rodinka z nové knihy Sáry Saudkové Půlnoční pohádky, vás provede nejenom běžnými situacemi, ale zejména rozmanitými pohádkami, které potěší malé i velké.

...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Vyšla kniha o Zdivočelé zemi

zdivocela zeme pilatSeriál Zdivočelá země (1996-2012), jehož čtvrtou řadu nyní vysílá Česká televize, pokrývá celé poválečné období, některé jeho postavy v průběhu děje zestárnou bezmála o půl století. Vypráví ...