Vydejte se po stopách Ďáblovy lsti do Podlažic

Vydejte se po stopách Ďáblovy lsti do Podlažic

Tisk

vynalez200Na televizních obrazovkách nyní probíhá repríza oblíbené mysteriózní detektivní série Ďáblova lest, kterou v roce 2009 natočil režisér Jiří Strach podle scénáře Arnošta Vašíčka.  Hlavní role detektivů ztvárnili Ivan Trojan, Aňa Geislerová a Jiří Dvořák.

 


Hrdinové televizního filmu pátrají po tajemství vyříznuté stránky slavného Codexu Gigas – Ďáblovy bible, kterou v první polovině 13. století sepsali benediktýni v podlažickém klášteře. Po stopách Ďáblovy bible i filmu se můžete vydat do Chrasti, města nedaleko Chrudimi. V městském muzeu, které sídlí v barokním zámku, bývalém letním sídle královéhradeckých biskupů, si můžete prohlédnout mj. kopii největší dochované rukopisné knihy světa (originál se nachází ve švédské národní knihovně) a maketu podlažického kláštera a nálezy, které zde byly archeology učiněny.

vynalez2


Codex gigas - Ďáblova bible je kniha vysoká 89 cm a 49 cm široká, obsahuje 312 pergamenových listů, váží 75 kg. V knize je zapsán Starý a Nový zákon, Židovské války Josefa Flavia, Etymologie Isidora Sevillského, Úvod do fyziologie Johanna Alexandrijského, Zpovědní zrcadlo, Zaříkávadla proti nemocem a zlodějům, Kosmova kronika a Podlažické nekrologium. Nejznámější iluminací je vyobrazení ďábla na straně 289, podle níž kniha získala své jméno. Kodex měl sepsat podle pověsti za jedinou noc mnich Soběslav, který se provinil proti řádu a hrozil mu trest smrti. Jedinou šancí na záchranu bylo sepsání knihy, která by obsahovala veškeré vědění té doby. Mnich se prý upsal ďáblu a s jeho pomocí byla také kniha dokončena. Proto je v ní i ďáblova podobenka.

vynalez6


Po prohlídce muzea a zámecké kaple sv. Jana Nepomuckého můžete pokračovat pěšky přes zámeckou zahradu a lipovou alej podle ukazatelů s vyobrazením ďábla a písmeny CG do Podlažic (místní části města, vzdálené 2 km). Cesta  vede kolem Horeckého rybníka a rybníčku Kotrčku k louce, na níž se k nebi vypíná kostel svaté Markéty, který stojí na místě podlažického kláštera, zničeného roku 1421 husity. Nynější kostel dal postavit roku 1696 královéhradecký biskup Jan Milčín z Talmberka.

vynalez45


Chrastecký zámek se objevuje v prvním díle série. V podlažickém kostele a jeho bezprostředním okolí se odehrávají klíčové okamžiky všech tří dílů seriálu. Pokud máte rádi historii nebo jste filmovými fanoušky, výlet po stopách Ďáblovy bible vás určitě nezklame. Při putování po Chrastecku vás čeká nejen historie, ale i  romantika a příroda, ať už v zákoutích zámecké zahrady, pod korunami staletých lip nebo ve stínu věží podlažického kostela.

vynalez56

 

Zdroj foto: autorka článku
Více informací: www.mestochrast.cz

http://www.kultura21.cz/cestovani/5180-chrastecka-barokni-vodarenska-vez


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plážové tempo Stanislav Rudolf nezná

200 rudolfLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nový film režiséra Romana Vávry Svět podle Muchy vstoupil do kin 1. října

svet podle muchy 200Symbolicky v roce 160. výročí narození jednoho z nejznámějších českých malířů Alfonse Muchy bude do kin uveden dokumentární film Svět podle Muchy. Režisér Roman Vávra divákům nabídne nový, v mnohém překvapivý pohled na život pro...


Literatura

Když to tam není, tak to tam nehledej

kdyztotamneni200Když to tam není, tak to tam nehledej je tedy volným pokračováním knihy Suchý hadr na dně mořském, ve kterém čtenáři sledovali dětství, dospívání i jakési procitnutí hlavní hrdinky Anny. Ta se nyní vydává do Prahy, aby se odtrhla od „minu...

Divadlo

Z malého brouka v hlavě velké divadlo

brouk v hlave 200Městské divadlo Zlín se derniérou rozloučilo s hrou Brouk v hlavě, ve které v dvojroli exceluje Pavel Vacek, a nejen on.

...

Film

Jak správně napsat rozbor filmu

RozborFilmu perexRadomír D. Kokeš se řadí k vyznavačům neoformalismu, jak potvrzuje jeho spoluúčast na české předmluvě ke kanonickému spisu Bordwella a Thompsonové Umění filmu. To znamená, že upřednostňuje průzkum toh...