Hotel – když nedokážete žít sami se sebou

Hotel – když nedokážete žít sami se sebou

Tisk

hotel uvodkaŠtěstí, to je krásná věc, ale ani snaha a pečlivé plánování ho v životě nezajistí. O tom, se přesvědčí i hlavní hrdinka švédsko-dánského dramatu Hotel. Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald v rámci cyklu Severské filmové čtvrtky seznámil diváky s dalším ze zajímavých kusů severské filmografie.

 


Erika (Alicia Vikander) a Oskar (Simon J. Berger) se chystají na narození prvního potomka. Dětský pokoj je připraven, večírek skončil, za dva týdny čekají na termín císařského řezu. Jenže příroda zas tak moc na lidské plány nedá a je nutné odvést Eriku okamžitě do nemocnice. Tam se strhává hlasité drama mezi matkou a nemocničním personálem.

Erika přijíždí s Oskarem domů, připravený dětský pokoj však zeje prázdnotou a nepříjemným tichem. Co si teď jenom počne? Erika dochází na skupinovou terapii, kde se schází lidé s různými problémy. Většinu času ale jen poslouchá ostatní a nijak se nezapojuje. Až jednou Ann-Sofi (Mira Eklund) vyslovuje přání být někým jiným a tomu přitakává i Rikard (David Dencik) trpící odmítavým postojem své matky. Erika tak poprvé promlouvá a hovoří o příběhu jiné ženy, která prožila trauma a vyrovnávala se s ním tak, že si ve chvílích největší krize představovala, že je někde jinde, v hotelovém pokoji, který kdykoliv může vyměnit za jiný a tím i své pocity.

hotel1


Vyslechnou si ji i Pernilla (Anna Bjelkerud) ztrápená celým svým bytím a pocitem, že její život za nic nestojí a nikdy nic nedokázala a Peter (Henrik Norlén), kteří ihned souhlasí, že by mohli začít s hotelovou kůrou.

A tak se zvláštně nesourodá pětka přesouvá z hotelu do hotelu a zkouší být sama sobě terapeutem, postavit se výzvě a především vlastním démonům. Čelit bolesti a dojít k závěrečnému rozuzlení, jak naložit se svým životem. Film mi svým námětem připomíná knihu finského autora Arta Paasilinny Autobus sebevrahů, který se dodnes zpracovává v různých obměnách.

Zatím se zdá, že jen severské filmy dokážou pracovat s tak obrovskými výkyvy - chvíli sedíte zaražení v křeslech a ani nedýcháte, za minutu se smějete jako pomatení, neboť absurdní situace a dialogy nikdy nechybí. Sledujte web Skandinávského domu nebo jejich stránky na sociálních sítích, abyste nepřišli o zajímavou akci, která vám přiblíží severské země.


Hotel/Hotell
Drama
Švédsko/Dánsko, 2013, 97 min
Scénář: Lisa Langseth
Režie: Lisa Langseth
Kamera: Simon Pramsten
Hudba: Johan Berthling, Andreas Söderström     
Hrají:     Alicia Vikander, David Dencik, Anna Bjelkerud, Henrik Norlén, Simon J. Berger, Leif Edlund Johansson, Mia Eriksson, Fredrik Evers, Nasrin Pakkho, David Fukamachi Regnfors, Karin de Frumerie, Nina Zanjani
Hodnocení: 90 %                

Zdroj foto: www.csfd.cz , www.molodist.com 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotím moc ráda a téměř všechno. Je to pro mě relax a koníček zároveň, říká Jana Zaorálková

jana200Aktuální výstava fotografky Jany Zaorálkové nese název PRÁZDNINOVÝ PEL-MEL a můžete ji v těchto dnech vidět ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Prostějovská autorka představuje barevné fotografie z poslední doby, přičemž se prezentuje snímky z přírody neb...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Film JFK o pozadí atentátu na prezidenta Kennedyho konečně vyšel v režisérské verzi

jfk perexNa přelomu osmdesátých a devadesátých let byl americký režisér Oliver Stone (Četa, Narozen 4. července, Vítězové a poražení) na absolutním vrcholu, každý jeho film byl událostí a navíc dokázal vyvolat bouřlivé emoce, protože se vždy věnoval kontrover...


Literatura

Světlo nad oceánem a rodinné tajemství

Světlo nad oceánem

Máte rádi romantické příběhy o silných ženách, které pod tíhou nečekaných okolností musí změnit svůj život a nakonec zjistí, že tato životní změna je neskutečně obohatila? Takový je i příběh Ivy, která přijíždí do rodného města, aby se postarala o dědictví...

Divadlo

Příliš drahý jed. Švandovo divadlo uvede hru o smrti agenta Litviněnka

Prilis drahy jed 200Příliš drahý jed, inscenaci o případu otravy Alexandra Litviněnka, agenta ruských i britských tajných služeb, uvede 6. listopadu ve Velkém sále pražské Švandovo divadlo. Hra britské dramatičky Lucy Prebble na motivy knihy Luka H...

Film

KOUZELNÁ TAJEMNÁ CESTA THE BEATLES

the beatles magical mystery tourPřehrávám si LP Magical Mystery Tour a při písni The Fool On The Hill se mi vybaví slova Zdeňka Rytíře, která zpíval Ota Petřina v písni Nebýt tebe z LP Super-Robot (1978): ,,Nebýt...