Prolomení kódu Enigmy postrčilo soukolí světových dějin

Prolomení kódu Enigmy postrčilo soukolí světových dějin

Tisk

KodEnigmy perexŽivotopisné válečné drama Kód Enigmy vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. Profesor matematiky a kryptoanalytik Alan Turing se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. Sám však musel mnohé skrývat.

 

 

Děj filmu je postaven na plynule se prolínající retrospektivě z různých období Turingova života. Divákovi je citlivě předkládána geneze příběhu nadaného chlapce s homosexuální orientací, který, ačkoliv je schopen rozluštit složité matematické rébusy, s tím svým velkým tajemstvím si příliš poradit nedokáže. Hlavní roli ztvárnil Benedict Cumberbatch, jehož charisma dodává snímku na atraktivitě. Pokud byste si v této úloze dokázali představit i jiného herce vězte, že původně byla tato role plánována pro Leonarda DiCapria. Proč k jeho obsazení nakonec nedošlo? Berme to jako jednu z dalších záhad provázejících kauzu Enigma.

Během práce v šifrovacím centru Bletchley Park zažívali členové týmu chvíle napínavé, ale i monotónní, bojovali s nepřízní nadřízených či s občas se projevující vzájemnou averzí, aby se nakonec stmelili v kolektiv, odhodlaný rozluštit šifru děj se, co děj. Po prolomení kódu navíc následuje morální dilema spojené s rozhodováním, kolik informací lze uvolnit, aniž by došlo k prozrazení nepříteli, který by přestal šifru používat. I tak bylo včasným varováním zachráněno mnoho životů ve 2. světové válce.

Kod Enigmy

 

Mimo to má divák šanci postřehnout a uvědomit si jednu podstatnou věc. Myšlenky Turingova stroje byly využity při konstrukci prvních počítačů řízených programem uloženým ve vnitřní paměti. Možná, nebýt Alana Turinga, neměli bychom dnes k dispozici ony nepostradatelné bedýnky plné programů, internetu, facebooku a informací vůbec. A jelikož člověk nebývá doma prorokem, za svého života se Turing přílišného uznání nedočkal, byla to naopak perzekuce spojená s jeho sexuální orientací vedoucí až k potrestání (chemická kastrace) a předčasné smrti. Až v roce 2013 udělila britská královna Alžběta II. Alanu Turingovi královskou milost.

Snímek zdařile evokuje dobovou atmosféru, kterou se můžete nechat unášet i díky hereckým výkonům, kostýmům, práci osvětlovačů a celkové výpravě. Na DVD od Magicboxu lze zvolit český nebo anglický jazyk a případně nechat běžet české titulky. Budete-li mít nosič doma, jistě se k němu občas vrátíte, abyste si připomenuli některé silné momenty osudu jednoho člověka, jehož existence postrčila i soukolí světových dějin.


Kód Enigmy
(The Imitation Game)
2014 / Životopisný, Válečný, Drama / 110 minut / USA, Velká Británie
Hrají: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance, Allen Leech, Tuppence Middleton, Rory Kinnear, Matthew Beard, Tom Goodman-Hill, Steven Waddington, Lee Asquith-Coe, Alex Lawther, Victoria Wicks
Režie: Morten Tyldum
Kamera: Óscar Faura
Hudba: Alexandre Desplat
Scénář: Graham Moore
Zvukové formáty: česky DD 5.1 / anglicky DD 5.1
Titulky: české
Obrazové formáty: 16:9
Hodnocení: 95 %

www.magicbox.cz
www.facebook.com/magicbox.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Petráková: Seznamování přes internet má své výhody

monika perexV čerstvém rozhovoru s mladou spisovatelkou Monikou Petrákovou se dozvíte nejnom to, že seznamování přes internet má své výhody, ale bude vám odhaleno i tajemství hesla Jazz Dock.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

V hlavě je o zábavu postaráno

hlava200Film V hlavě (2015) je pro děti a dospívající, ale přitom tak dobře udělaný, že z něho nespustí oči snad nikdo, koho tohle téma zajímá. Dá se říct, že kdo se na film nepodívá nebo se nedodívá do konce, přijde o hodně.

...

Literatura

Dluh splacen

Literarni studie 200Nedlouho po vyjití prvního svazku dlouho očekávaných Literárních studií a statí se na knihkupeckých pultech objevil i díl druhý, dovršující tak záslužné editorské dílo Josefa Čermáka a Emanuela Macka. O tom, jak a proč soubor nem...

Divadlo

Šestnáctá Flora nabízí desetidenní porci divadla

altCelkem osm scén bude hostit 16. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora, který se tentokrát v Olomouci uskuteční 10. – 20. května. Tradiční nesoutěžní přehlídka divadelní tvorby českých i zahraničních soubor...

Film

Před dvaceti lety padla první klapka Snowboarďáků. Výročí kultovní komedie oslaví v kině Lucerna

snowboardaci200Legendární komedie Karla Janáka o teenagerech Rendym a Jáchymovi (Vojtěch Kotek a Jiří Mádl), kteří hodlají pokořit zasněžené horské svahy a získat obdiv půvabných dívek, i když na prkně stáli zatím jen v počítačové herně, se vrací na vel...