Dny Severu ukončilo finské drama

Dny Severu ukončilo finské drama

Tisk

zaslouzim textSkandinávský dům již po šesté pořádal festival Dny Severu, který přibližuje kulturu skandinávských zemí pomocí filmových projekcí, besed a přednášek nebo setkání se spisovateli. Letošním ústředním tématem byly „hlasy menšin“ a ty zazněly i v závěrečném filmu ročníku 2015.


Skandinávský dům v létě připravil pásmo Severské kultovní filmy, které odstartovala finská komedie Uuno Turhapuro slouží v armádě (odkaz na recenzi), festival Dny Severu pro změnu ukončilo promítání finského dramatu Zasloužím si respekt. Na obou přehlídkách měli diváci možnost si vychutnat všechny filmy v originálním znění s českými titulky.

Komorním kině Evald jsme zhlédli film diskutující otázku, jak správně začlenit mentálně postižené do majoritní společnosti, kdo o této křehké záležitosti má rozhodnout a kdo ponese zodpovědnost.

Dramatem nás provází Siiri, mladá dívka s lehkým mentálním onemocněním, která se rozhodla odpoutat od svého otce a začít žít samostatně. K tomu jí má dopomoci přestěhování do chráněného bydlení, ve kterém jsou k dispozici ošetřovatelé, ale obyvatelé domu mají svůj volný program. Siiri má velké ambice – nechce být závislá na penězích od státu, a tak si ke všem změnám hledá i svou první práci. Aby toho nebylo málo, do cesty se jí připlete Santeri, pozorný mladík, kterého Siiri zaujme svou bezprostřední upřímností.

respekt text

Ve filmu se tak setkávají dvě menšiny – lidé s různým postižením a laponskou menšinu zastupuje Santeri, původním jménem Sammeli Musta (typické laponské jméno, jak v úvodu prozradila Ema Stašová). Objevují se odpůrci s příznivci „smíšeného“ vztahu Siiri a Santeriho, oni sami se zapletou do spletitého labyrintu názorů a nátlaků z různých stran.

Snahou zaměstnanců chráněného domu je nenechat své svěřence zavřené pod zámkem v ústavech, kde by žili odstrčeni od světa, ale chtějí je nechat žít obyčejný život. Volný řád ale sem tam přinese i nepříjemné a vyhrocené situace a je velmi těžké rozhodnout, co je správně.

Ve filmu se objevují i hudební kapely, které ve svých řadách mají hudebníky s různým postižením - rapeři Resisposse a punková skupina Pertti Kurikan Nimipäivät. Stejně tak se ve filmu objevují profesionální herci i neherci. Výsledný dojem je však plastický a konzistentní. Diváci jsou vtaženi do děje a jistě sympatizují s hlavními hrdiny a drží jim palce. Skončí promítání happy endem?

Pokud chcete více proniknout do severské filmografie, jsou tu pro vás během roku pravidelné Filmové čtvrtky, opět pořádané v Komorním kině Evald. Sledujte stránky Skandinávského domu nebo jejich sociální sítě a nic vám neunikne. Věřte, že severské filmy vám učarují.

Zasloužím si respekt/Vähän kunnioitusta

Drama
Finsko, 2010, 93 min
Scénář: Pekka Karjalainen
Režie: Leena Virtanen, Sami Helle, Pekka Karjalainen, Sirkka Leikola
Kamera: Heikki Färm
Hudba: Pekka Karjalainen, Heikki Silvennoinen
Hrají: Outi Kero, Elena Leeve, Asko Vaarala, Kari-Pekka Toivonen, Svante Martin, Aapo Ahtola, Sami Helle, Inkeri Kivimäki, Miia Lindström, Heikki Hela, Janne Lakso, Ilkka Toiviainen, Matti Rauhaniemi, Sirkka Leikola, Joonas Saartamo, Santtu Karvonen, Arttu Kapulainen, Stan Saanila, Martti Tervo, Minna Kivelä, Jenni Hurttia, Lauri Nurkse, Nora Löfving, Pertti Puhakainen, Riikka Peltola, Kimmo Tuomainen, Annamaija Rahkamaa, Heli Österberg, Leena Kauhanen, Laura Kontiala, Asta Viertola, Anja Loikala, Tazu Ovaska, Terho Kalevi Oksman, Timo Jäppinen, Kai Erik Sagulin, Kari Aalto
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: csfd.cz
Zdroj video: youtube.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na film Známí neznámí si tvůrci vzali úvěr půl milionu. Producentka Wanda Adamík Hrycová to manželovi radši nepřiznala

wanda adamik hrycova200Už za pár dní vstoupí do českých kin film Známí neznámí. U této příležitosti jsme vyzpovídali producentku filmu Wandu Adamík Hrycovou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

S Pepikem Hnátkem je Okresní přebor konečně úplný

alt„Na žádnej ťukes nemáte, jste dřeváci, a proto taky hrajete vokres.“ Tahle věta stačí, aby si divák udělal dojem nejen o celém filmu (i seriálu), ale také o hlavním hrdinovi Pepikovi Hnátkovi a jeho fotbalovém m...


Literatura

Vetřelec: Velký dům. Tři mrtvoly. A jeden nezvaný host…

vetrelec200Držitelka ceny Nejlepší česká detektivka roku 2021 Kristýna Trpková v březnu potěšila své příznivce a fandy české krimi, jelikož jí u nakladatelství Kalibr vyšla kniha Vetřelec. Už se bojíte?

 

...

Divadlo

Festival DIVADLO: demonstrace v Rusku, válečné Japonsko i Ingmar Bergman

ljud invasionMezinárodní festival DIVADLO oslaví od 12. do 20. záři v Plzni dvacáté narozeniny. V hlavní části připravil pro návštěvníky do 16. září přes 40 představení předních zahraničních a domácích divadel, v rámci epilogu pak 17. ...

Film

Eva Zaoralová se na celý život zasnoubila s filmem

altJe neuvěřitelné, že stále činorodá Eva Zaoralová (případně též Hepnerová), překladatelka, filmová publicistka a dlouhou dobu také umělecká ředitelka karlovarského filmového festivalu, se letos dožívá osmdesáti let. Na její poč...