Pátá Mission: Impossible skvěle funguje jako příjemná oldschoolová podívaná

Pátá Mission: Impossible skvěle funguje jako příjemná oldschoolová podívaná

Tisk

mission200Nedávno skončený rok 2015 byl ve filmovém světě především ve znamení několika špionských filmů a sérií. Vedle svérázné bondovské pocty Kingsman: Tajná služba, parodie Špionka nebo thrilleru Krycí jméno U.N.C.L.E se vrátily i dvě největší žánrové značky – v listopadu přišel James Bond v rozporuplně přijímaném dobrodružství Spectre a ještě před ním se na konci července popáté do kin podíval Ethan Hunt v nové Mission: Impossible s podtitulem Národ grázlů. A právě posledně jmenovaný snímek si díky společnosti Magic Box můžete připomenout na DVD a Blu-Ray.

 


Organizace IMF, jejímž je Ethan Hunt členem a de facto nepsaným šéfem, se v něm ocitá v nelibosti vládních úředníků, kterým se nelíbí její neortodoxní pracovní metody a dokonce dosáhnou toho, že ji zruší. Mezitím se ale o slovo hlásí mýtická organizace Syndikát, jejímiž členy jsou zběhlí agenti, kteří chtějí pomocí cílených teroristických útoků změnit světový pořádek. Jediný, kdo jí v tom může zabránit, je pochopitelně Hunt, který je nucen se pohybovat na hraně ilegality. Společně s věrnými spolupracovníky se tak pokusí šílené plány celé skupiny překazit.

mission II


Režie a scénáře se tentokrát chopil Christopher McQuarrie (Jack Ryan: Poslední výstřel, scénář k filmu Obvyklí podezřelí), který celý film pojal jako oldschoolovou podívanou, která diváka vrací kamsi do sedmdesátých osmdesátých let, kdy byly podobné akční žánrovky v módě. Po celou dobu si navíc vede režijně dost suverénně a sebevědomě a po většinu času se mu daří vyvážit scény akční s těmi klidnějšími, přičemž hlavně zpočátku skvěle pracuje i s napětím (mnohými vyzdvihovaná scéna v opeře je minimalistická, přitom skutečně parádní, akčním vrcholem je pak potřebně syrová motocyklovo-automobilová honička). To se tedy bohužel postupem času vytratí, což je ale dáno i tím, že ze samotné povahy série nelze mít o hlavní postavy opravdový strach, to je ale jakási nutná daň. Problém nemá ani s tempem, které je po celou dobu příjemně svěží a nikdy nedojde k tomu, že by se divák vysloveně nudil.

mission III


V hlavní roli se pochopitelně objevuje Tom Cruise, který hraje pořád stejně, nicméně v některých akčních scénách už se může dostavit pocit jakéhosi „sebeukájení“ ve smyslu, čeho všeho je schopen a co vše si chce vyzkoušet bez použití kaskadérů, na druhou stranu se dočkáte opravdu zajímavých a výborně natočených sekvencí. Jeho kolegové jsou velmi dobří až výborní (zejména překvapivě civilní a upozaděný Jeremy Renner a skvělá a takřka neznámá Rebecca Ferguson), jen Simon Pegg už je za jakéhosi šaška trošku moc a humor je chvílemi dost nucený.
Filmu tak paradoxně nejvíc škodí McQuarrie jako scenárista, protože tady se snažil až moc, zvratů je přespříliš a děj je tudíž chvílemi komplikovaný a nepřehledný. Trocha přímočarosti by zkrátka neuškodila. Zamrzí i málo prostoru pro jinak velmi dobrého záporáka v podání Seana Harrise. Je také škoda, že finále není tak úderné a určitě by mu slušel lepší střet Hunta s jeho hlavním protivníkem.  Poslední výtkou budiž trošku přetažená stopáž, na níž je znát, že ke konci filmu dochází dech. V kontextu celé pentalogie se ovšem Národ grázlů zařazuje hned na druhé místo za dosud nepřekonanou trojku a jeho zhlédnutí musí potěšit všechny fanoušky akce, režijního oldschoolu a částečně i chytrých filmů.

mission IV


Na standardním DVD najdete mimo původního znění a titulků samozřejmě i (dost průměrný) český dabing, v němž ovšem Cruise nedabuje Gustav Bubník, což většinu diváků určitě zklame. Pod položkou bonusy se pak skrývá komentář hlavní hvězdy a producenta filmu Toma Cruise a režiséra a scenáristy Christophera McQuarrieho, který je veden v přátelském duchu, ale disponuje pouze anglickými titulky, takže ho ocení jen angličtináři. Druhým a posledním bonusem je krátký dokument s názvem Operace Cruise, v níž někteří aktéři a členové štábu pějí chválu na představitele ústřední role a oslavují ho jako člověka s přesnou vizí a neodolatelným šarmem. Až při sledování nabudete dojmu, zda vlastně Cruise není skutečným režisérem a McQuarrie je u všeho „jen na oko“.

 


Mission: Impossible – Národ grázlů patří k tomu nejlepšímu, co v loňském roce vzniklo, a pokud nedisponujete modernější Blu-ray technologií, koupí DVD určitě neprohloupíte, protože v současnosti asi nabízí maximum, které nabídnout může.

Název: Mission: Impossible – Národ grázlů (Mission: Impossible – Rogue Nation)
Žánr: akční thriller
Režie: Christopher McQuarrie
Scénář: Christopher McQuarrie
Hudba: Joe Kraemer
Hrají: Tom Cruise, Simon Pegg, Jeremy Renner, Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Alec Baldwin, Sean Harris
Hodnocení filmu: 80%
Hodnocení DVD: 70%
Na DVD a Blu-Ray vydala společnost Magic Box

( 0 hlasů )


Zdroje k obrázkům: www.theguardian.com , www.mediastinger.com , www.polygon.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Patron naší literární soutěže „Tak už mě nakousni" Milan Hrabal v rozhovoru o tom, jak začínal s poezií

Milan Hrabal-foto-Jitka N. Srbová - ořezMagazín Kultura 21 vyhlásil letní básnickou soutěž. Nebojte se si zaveršovat a své příspěvky nám ještě stále můžete zasílat na adresu

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zac Efron se představuje v traileru drsného australského thrilleru ZLATO

zlato 200Uprostřed rozlehlé, jedinečné a nelítostné australské pouště se odehrává drsný thriller o chamtivosti, která dokáže zatemnit lidskou mysl. Jak daleko dokáží lidé zajít při cestě za nesmírným bohatstvím?

...

Literatura

Každý by chtěl zažít perfektní rok

tvuj-perfektni-rok 200Nakladatelství Ikar přineslo na český trh knihu Tvůj perfektní rok s opravdu působivým zpracováním. Je toto dílo také perfektní?

 

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Konfident nás zklamat nemůže

altZlo plodí zlo, a o tom film je.

 

...