Poctivý životopisný film o legendách zločinu

Poctivý životopisný film o legendách zločinu

Tisk

zlocin 200Film Legendy zločinu (2015) je povedený snímek o klasickém gangsterském tématu, který ale patří mezi ty nejlepší, které kdy byly natočeny. Nechybí mu nic, zakládá se na skutečné události, je v něm zločin, krev i humor, ale celé to je navíc dost moderní a nadčasové.

 

V 60. letech minulého století existovala spousta gangů, které obchodovaly s nelegálním zbožím. Když měl někdo vlastní podnik, jako například hudební klub, musel platit výpalné za bezpečnost. A některé druhy zábavy, které z dnešního pohledu považujeme za neškodné, byly v tehdy nelegální.

Jedním z takových gangsterů je Reggie, ten je zároveň majitelem klubu který své aktivity s vidinou zisku neustále rozšiřuje. Aby nebyl na všechno sám, jde si do ústavu pro duševně choré vyzvednout svého bratra (dvojče), který je sice náladový a násilný psychopat, ale pořád jeho bratr. Každému prý občas kape na karbid, což ho omlouvá.

zlocin2

Takový gangster, který má být úspěšný, musí být hodně multifunkční. Lidi jsou totiž různí, chtějí různé věci a ohrožují podnik různými způsoby. Aby byl Reggieho život kompletní, seznámí se jednoho dne s Frances a příběh začíná.

Je přitom zajímavé, jak se tvůrci snažili z Reggieho udělat kladnou postavu. I když musí třeba jít s bratrem do baru a vymlátit konkurenční gang nebo ho zavřou do vězení a Frances zůstává sama. Přesto mezi jeho hlavní motivaci nepatří ovládnutí města, i když i to se mu to nakonec podaří. Taktéž nechce ubližovat své Frances, ale stejně ji začne bít.

zlocin3

Frances totiž chtěla, aby po jeho propuštění z vězení žili slušně, jenže to se snadněji řekne než udělá. A místo toho, aby si stála za tím, co říká, rozhodla se svoje pocity ignorovat a začala brát drogy. Okolní gangy se zatím roztáhly tak, že bylo třeba zasadit jim tvrdou ránu až ve městě nikdo jiný kromě Reggieho nezůstal.

Říká se, že když je člověk k činu dovedený okolnostmi, jedná se o akt zoufalství. Jenže to by potom znamenalo, že každý kompromis nebo ústupek, který uděláme, je projevem naší slabosti a přitom nám ve skutečnosti může dát nový vítr do plachet.

Legendy zločinu / Legend / Legendy zločinu
Životopisný / Krimi / Thriller
Velká Británie, 2015, 133 min
Režie: Brian Helgeland
Předloha: John Pearson (kniha)
Scénář: Brian Helgeland
Kamera: Dick Pope
Hudba: Carter Burwell
Hrají: Tom Hardy, Taron Egerton, Emily Browning, Christopher Eccleston, David Thewlis, Colin Morgan, Chazz Palminteri, Paul Bettany, Tara Fitzgerald, Paul Anderson, Stephen Lord, Mel Raido, Bob Cryer, Jd Roth-round, Millie Brady, Sam Spruell, Charley Palmer Rothwell, Nick Hendrix, Christopher Adamson, Francesca Bennett, Robert Ashby, Las… (více)
Producenti: Tim Bevan, Chris Clark, Quentin Curtis, Eric Fellne… (více)
Střih: Peter McNulty
Masky: Christine Blundell
Distributor: Magicbox
Hodnocení: 100 %
Blu-ray k dostání na: http://www.magicbox.cz/blu-ray/legendy-zlocinu-blu-ray


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Vondráček: Nad myšlenkou hudebního festivalu v Poděbradech jsem uvažoval už před několika lety

podebradske hudebni leto 200Pavel Vondráček je mladý klavírista a skladatel, který v roce 2021 založil a spolupořádá nový poděbradský hudební festival. Jako prezident Poděbradského hudebního jara tak sestavoval nejen program letošního ročník...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čtvrtstoletí televizní stálicí

prima perexV neděli 20. června 1993 zahájila své vysílání první česká komerční televize TV Premiéra, která si drží silnou diváckou základnu i slušnou sledovanost již 25 let. Že vám název stanice nic neříká? To proto, že se v roce 1997 přejmenovala na TV Pri...


Literatura

S jako symbol pro naději

superman a lide z oceli 200Jedno z největších jmen komiksové literatury Grant Morrison (zasáhl do příběhů o X-Menech, Batmanovi, JLA) spolu s esy Ralphem „Ragsem“ Moralesem a Andym Kubertem ...

Divadlo

Švandovo divadlo chystá Srpnové světlo, příběh absolutní lásky. Režisérem novinky bude sám autor Martin Františák

srpnove svetlo 200Srpnové světlo, novou českou hru renomovaného divadelníka Martina Františáka, uvede 24. září ve světové premiéře pražské Švandovo divadlo. Poetický příběh lásky s prvky thrilleru vypráví o neobvyklém milostném čtyřúhelníku lidí žijící...

Film

Filmy pod taktovkou orchestru FOK

 

fok 200Filmexport si (nejen) pro fanoušky české filmové klasiky u příležitosti 80. výročí založení Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK přichystal výběr 29 písní, které nahrával právě zmíněný orchestr. Na DVD můžete najít snad tu nejznámější ...