Oslava tibetského Nového roku na Novoměstské radnici ve znamení kultury, osvěty i hodů

Oslava tibetského Nového roku na Novoměstské radnici ve znamení kultury, osvěty i hodů

Tisk

losar 200Losar, tedy Nový rok, který je nejdůležitějším svátkem v Tibetu, Nepálu a Království Bhútán, tradičně oslavili na pražské Novoměstské radnici. Letopočet je odvozen od genealogie tibetských králů, letos to je 2144.

 

 

Stánky s mnoha tibetskými ručně vyrobenými šperky, hrnečky, nádhernými tibetskými panenkami…, i osvětové materiály – kupříkladu stánek se samolepkami, plakáty a plackami iniciativy Češi Tibet nechtějí, u kterého stáli Martin Bursík s Kateřinou Bursíkovou Jacques. Jejich dcerka Noemi mezitím vyrobila v rámci výtvarné dílny krásnou mandalu. Obličej měla, tak jako jiné děti, namalovaný jako z pohádky – i to nabízel dětský koutek. V rámci slavnosti se prezentovaly neziskové organizace jako Potala nebo Spolek Lungta a mnohé další.

 losar s mandalou

Své pochutiny a nápoje nabízeli zástupci restaurací a čajoven. Zájemci si mohli vyrobit kuličku tsampa, což je tradiční tibetský pokrm známý přes tisíc let. Její výrobce Jiří Engliš z Prahy vysvětlil, že se vyrábí pražením ječmene. Každý, kdo přistoupil ke stánku, dostal do mističky hrst praženého ječmene zalitého slaným čajem a kusem másla, uhnětl si výbornou kuličku, která chutnala po oříšcích. Pochutinu, která je oblíbeným chlebem tibetských mnichů, lze dělat i na sladko. Ochutnat bylo možné i výborné tibetské čaje, kupříkladu kořeněný čaj s mlékem masala.

losar repove  karbanatky

Příspěvek na adopci tibetských dětí

Překvapením podvečera bylo skvělé vystoupení zpěvačky Lenky Dusilové, nechyběly meditace, výstava Pohádky Tibetu od českých ilustrátorů, promítání dokumentů nebo nejrůznější přednášky. Místo vstupného každý z návštěvníků přispěl dvěma sty korunami humanitární organizaci A.S.I.A. Onlus, která působí přímo v ohrožených oblastech Tibetu a umožňuje například adoptovat na dálku tibetské dítě.

Den předtím – přímo na Den Tibetu (10. března) – se konalo tradiční shromáždění před čínskou ambasádou. Přítomní si připomněli krvavě potlačené tibetské národní povstání, které započalo 10. března 1959 v tibetské Lhase. V rámci akce promluvilo několik politiků, kupříkladu Martin Bursík (LES), který Tibet v minulosti navštívil. Vždy ví přesně, kolik let od povstání uplynulo, neboť se v roce 1959 narodil. Upozornil na to, že stále dochází k sebe upalování tibetských mnichů.

Tibetská vlajka v ten den zavlála na 751 českých radnicích a 92 školách.

losar hlas pro tibet

Foto: Andrea Cerqueirová a Amnesty International ČR


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s tanečnicí Laterny magiky Pavlínou Červíčkovou nejen o Human Locomotion!

cervickova pavlina 200U příležitosti premiéry inscenace Human Locomotion, která vznikla v únoru na Nové scéně Národního divadla pod hlavičkou souboru Laterny magiky, jsme se rozhodli podívat na t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Úsměv Zdeňka Trošky je nakažlivý, škoda, že Trošků není u nás víc
ImageRežiséra Trošku mají určitě všichni rádi – je s ním dobře. Rád se směje, rád povídá o jídle a točí filmy, které se líbí. Proč? Jsou nám blízké, jsou o nás, poznáváme se v nich. Jeho pohádky jsou tak ...

Literatura

Jak fungují auta - to je tedy věc!

auta perexTak tohle je tedy věc! Sice je tahle interaktivní kniha s jednoduchým názvem Jak fungují auta určena pro děti od 7 let, ale u nás zaujala hned tři generace obou pohlaví.

 

...

Divadlo

V Pointě vyšla knižně ztracená divadelní komedie Ženy a sluhové španělského dramatika Lope de Vegy

zeny-a-sluhove200V online nakladatelství Pointa vyšla knižně veršovaná nadčasová divadelní komedie Ženy a sluhové o milostném trojúhelníku z pera mistra slova světoznámého španělského autora Lope de Vegy.

...

Film

Švédské drama zobrazuje téma nelegálních přistěhovalců po svém

deportace 200Filmový severský čtvrtek v Komorním kině Evald v Praze tentokrát zabrousil na téma ilegálních přistěhovalců ve Švédsku, kteří jsou ve filmu internovaní v odlehlém podivném stavení daleko od civilizace. Ponurou atmosféru dotváří hned v úvodn...