Kniha pro milovníky kávy

Kniha pro milovníky kávy

Tisk

lexikon kavy perexV nakladatelství CPress před pár dny vyšla knížka s názvem Lexikon kávy… prostě milujeme kávu. Češi na kávu nedají dopustit a tak se určitě nechají nalákat i na tuto knihu.

 


Lexikon kávy je útlá kniha čtvercového formátu, která láká na to, že stručnou formou odpoví na základní otázky ze světa kávy. Co stránka, to jedno téma. Na začátku knihy se čtenáři dozví něco o historii kávy, kávovníku, jeho zpracování a podobně, následuje popis druhů kávy, pár slov o alternativní přípravě a na konci se nachází čtyři recepty.


Na starosti knihu má Jiří Plšek a Tereza Jirků Váňa jako autorka ilustrací a veškerého grafického zpracování. Ilustrace jsou moc pěkné, také jednoduché a názorné a skvělé je z tohoto pohledu také použité písmo u nadpisů.


Co se textů týče, jedná se o opravdu stručné popisy nejčastěji o dvou odstavcích, kdy je čerpáno z různých zdrojů, například z velmi zdařilých a obsáhlých webových stránek Kávové listy. Čtenář má tak pocit, že čte spíše nějakou seminární práci, než literární text.


Obsahově jsem od Lexikonu kávy čekala mnohem více - kdo má opravdu rád kávu, stěží zde najde něco nového. Těšila jsem se na nějaké trendy, pohled do zákulisí nějakých baristů nebo i více receptů. Některá témata mi navíc přišly poněkud mimo mísu, konkrétně například ta zaměřená na klasické židle nebo recept na levandulový sirup (logičtější by bylo, kdyby byl přímo na levandulové capuccino).


Nemůžu si pomoci, ale Lexikon kávy na mě působí jako taková líbivá kniha pro knihu – těžko říct, kdo přišel s nápadem něco takového vydat, ale chápu, že lidi na kávu slyší a v dnešní době mnohým taková stručnost a strohost vyhovuje.


Jiří Plšek je z týmu rodinné pražírny kávy CoffeeSpot z Huštěnovic. Je to nejzkušenější pražič, vizionář a tvůrce filozofie a směru celé pražírny. Vystudoval strojní průmyslovou školu, v tomto oboru pracoval celých třináct let a ke kávě odcházel z manažerské pozice nadnárodní společnosti v automobilovém průmyslu. Pražící zkušenosti sbíral od roku 2010 po boku nejzkušenějších pražičů z celé republiky a dnes se na jeho ruce a chuťové buňky může spolehnout několik desítek tisíc spokojených zákazníků pražírny.

lexikon kavy


Lexikon kávy… prostě milujeme kávu
Autor: Tereza Jirků Váňa, Jiří Plšek
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2017
Počet stran: 71
Hodnocení:  50 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Red Bull Tour Bus = „Tisíce hodin práce, litry potu a neuvěřitelné výkony zlatých českých ručiček.“

Nacest200Nedávno jsme vás informovali o původním českém dokumentu s názvem Na cestě, který je věnovaný unikátnímu tour autobusu značky Škoda ŠL 11 ze 70. let. Na začátku května tento dokument odvysílala stanice Prima ZOOM a my vám nyní přinášíme rozhovor s Ja...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vlčí jáma - mistrné zpracování milostného trojúhelníku

altVlčí Jáma je psychologické drama podle stejnojmenné knihy. Osiřelá dívka Jana začíná nový život v domě starosty a jeho starší manželky, kteří se sirotka ujali. Jana je jemná, slušně vychovaná a poddajná dívka, která se zcela podřizuje svým nový...


Literatura

Příběh plný lásky v temné době

tater200Ještě stále máme co objevovat v příbězích přeživších z koncentračních táborů. Kniha Tatér z Osvětimi nás zavede do toho nejznámějšího a snad nejhoršího tábora ze všech. Tatér z Osvětimi nepřibližuje pouze každodenní realitu pekla na zemi, ukazuje, ž...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...