Spider-man: Homecoming

Spider-man: Homecoming

Tisk

spider-man200Dlouho očekávaný v pořadí již šestý návrat Spider-mana na filmová plátna je po 3 letech konečně zde. V únoru roku 2015 uzavřely Marvel Studios a Sony smlouvu, týkající se postavy Spider-mana a jejího užití ve filmech v produkci Marvel, čímž se Spider-man zařadil do jejich portfolia. Poprvé se objevil již ve filmu Captain America: Občanská válka, kde zazářil jako „tajná zbraň“ Tonyho Starka.

 

Všechny věrné fanoušky zajisté potěší zpracování současného Spider-mana, které se v podstatě poprvé věrně řídí komiksovou předlohou. Herecký výkon mladého Toma Hollanda je všemi fanoušky i kritiky oceňován jako nejlepší Spider-man vůbec. Filmoví tvůrci si talentovaného herce zvolili hned z několika důvodů. Nejen kvůli jeho hereckému talentu, ale také gymnastickým dovednostem, věku a mladistvému vzhledu, které jsou pro Petera Parkera alias Spider-mana typické.

Mladý Peter Parker se začíná ztotožňovat se svou nově získanou identitou pavoučího muže. Příběh začíná Peterovým pohledem na jeho první akci s Avengers, v podobě trochu ztřeštěného videodeníku. Perfektně ukazuje jeho nedospělost a teenagerské sklony vše zaznamenávat a sdílet se světem. Poté ale jako když utne. Stark se neozývá, Happy neodpovídá na zprávy, jako by o něj ztratili zájem. Peter ale stále doufá, a tak alespoň zneškodňuje „zločince“ a zachraňuje nevinné ve svém sousedství a okolí. Jednoho dne však „kápne“ na něco mnohem většího. Zloději se snaží vykrást bankomat v jeho čtvrti, podivná na nich však je hlavně jejich výzbroj. Zvláštní zbraně Petera zavedou až k záporákovi Vulturovi, kterému se snaží zhatit jeho plány i za cenu ztráty „otcovské ochranné ruky“ Tonyho Starka. Na vlastní pěst se tak vydává vstříc zločincům, kteří vlastní zbraně, o kterých se nikomu ani nezdálo. Vedle hrdinského života ale také žije svůj obyčejný, ve kterém hraje velkou roli nejen škola, ale i láska. Oba životy se mu však začínají protínat, a tak v jedné chvíli své přátele zklamává jako Peter a v druhé je zachraňuje jako Spider-man. Vše vyvrcholí ve chvíli, kdy málem ztratí Tonyho důvěru i svůj oblek. Nakonec však vše špatné zvrátí a získá si zpět nejen Starkovu důvěru, ale také důvěru svých přátel.

Od mladého hlavního hrdiny, který jako by byl pro svou roli přímo stvořený, přes neobvyklého záporáka, Giacchinovu hudbu a téměř všudypřítomný nevtíravý humor se Spider-man: Homecoming propracoval ke svému zaslouženému více něž kladnému hodnocení. Peterův věk sice cílí na mladší publikum, ale je to naopak jeho výhoda, protože právě z toho pramení klukovská touha něčeho dosáhnout, někam se zařadit a být užitečný. Odlišný námět příběhu již zažitého hrdiny je také jasným plusem celého filmu a drobné detaily shodné s komiksovým originálem a napojení na Avengers dávají celému snímku jistou celistvost, hodnotu a svěžest, kterou předchozí zpracování Spider-mana postrádaly.

Spiderman Screenshot 001

Spider-man: Homecoming se rozhodně zavděčí i méně komiksově zasvěcenému publiku. Právě svou jinakostí a neotřelostí má rozhodně veliké šance zapůsobit u širokého obecenstva. Nehledě na věk, pohlaví či předsudky proti opětovnému natočení již „okoukaného“ námětu.

Spider-Man-Homecoming

REŽIE: Jon Watts
STOPÁŽ: 133 minut
HUDBA: Michael Giacchino
SCÉNÁŘ: Jonathan Goldstein, John Francis Daley, Jon Watts, Christopher Ford, Chris McKenna, Erik Sommers
HRAJÍ: Tom Holland, Michael Keaton, Zendaya, Jon Favreau, Donald Glover, Tyne Daly, Marisa Tomei, Robert Downey Jr
DABING: PETER & Spider-Man - Adam Mišík, IRON MAN & TONY - Aleš Procházka, CINDY - Anna Novotná, GARY - Dalimil Klapka, AARON - Dan Margolius, MR. HARRINGTON - Daniel Bambas, CAPTAIN AMERICA - Libor Bouček a další
PREMIÉRA: 06. 07. 2017
HODNOCENÍ: 85%

spider-man


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milan Macho: „Inspirací mně byl celý můj život a události, které naši generaci formovaly.“

Macho200Milan Macho se narodil v roce 1947 v Praze. Na Univerzitě Karlově získal doktorát filozofie. Převážnou část profesního života pracoval jako novinář: byl redaktorem Svobodného slova a Mladé fronty Dnes, šéfredaktorem časopisů Stadion a Hattrick. V současn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

After: Odloučení

After Everything PR 7Pátá a závěrečná kapitola filmového a knižního fenoménu After, na kterou čekají miliony fanoušků po celém světe. Poslední díl ságy nahlédne hlouběji do Hardinovy duše a přinese odpověď na otáz...


Literatura

Vyhnání Gerty Schnirch – román, při jehož čtení běhá mráz po zádech

vyhnaniGertySchnirtperexVystoupit ze stínu, to se mnohým a mnohému nepovede, protože jejich konkurenty jsou vynikající nebo ti nejlepší. Ve stínu, rozhodně je třeba říci bohužel, se nachází i román Kateřiny Tučkové Vyhnání Gerty Schnirc...

Divadlo

Na podzim do divadla: HRA LÁSKY A NÁHODY

200divDivadla měla dost času připravit se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Dalším tipem je Hra lásky a náhody v Divadle scéna ve Zlíně.

...

Film

Spletenec vztahů v Batalionu
ImageNejedná se o slavný němý film z roku 1927 režiséra Přemysla Pražského, ale jeho zvukovou “předělávku”. Ovšem o kvalitách tohoto o 10 let staršího díla nemůže být pochyb. Inspirace německým kammerspielem už tady není t...