Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

Tisk

zahradnictviStrach, beznaděj, nejistota. Režisér Jan Hřebejk přichází s emotivně laděným koprodukčním dramatem z dob ponuré československé historie z let 1947 – 1953, který volně navazuje na první díl trilogie s názvem Rodinný přítel.

 

 

Majitel kadeřnického salonu Valentino, Otto (Jiří Macháček – Samotáři, Horem pádem) se po válce, kde byl spolu se svým švagrem, mučen gestapem, vrací ze sanatoria ke své rodinné živnosti a nic mu nebrání v tom, aby jeho podnik úspěšně pokračoval ve své existenci. Nicméně doba je zlá a díky silnému vlivu KSČ, je jeho podnik znárodněn a vedení se ujímá jeho blízký (ne)přítel.

Těžká atmosféra filmu i díky ponuře osvětleným scénám v každém druhém záběru, nás táhne do vlivu depresivní melancholie doby, kdy udavačství bylo bodem číslo jedna a dramatická hudba, která je na místě spojena i s dobovými písněmi 40.let, podtrhuje místy hluché a napjaté scény.

Nicméně film není v plné šíři pouze zahalen do dramatického žánru, ale nabízí v menších úsecích i břitký humor. Scéna rodinné vánoční večeře, kde pro změnu „nehoří maminka“ jako v Pelíškách, ale naopak vánoční stromek za doprovodu veselé klavírní hudby, je toho příkladem.

 ZAHRADNICTVI CUDLIN 20160717-DSC 1188 

Další velmi podařenou scénou je „ruská nehoda v salonu“, která působí tragikomicky a je příjemným odlehčením mrazivého děje.

Vtipné bonmoty příbuzných, kteří jsou naopak donuceni se na komunistických svátcích přímo podílet, včetně proslulého Svátku práce: „Až mne budeš hledat, tak jsem se propadl hanbou.“, dokreslují českou mentalitu, která i ve zlých dobách dokázala čelit životu s humorem a nadhledem sobě vlastním.

Jeho švagr Jindřich (Martin Finger – Já, Olga Hepnarová), který pracuje na pražském letišti, je naopak zatvrzelý demokrat a nebojí se za svou pravdu bojovat. Rád své sousedy provokuje vystavenými modlami v podobě demokratických vůdců, což jeho rodinu přivádí do nepříjemné pozice.

Ve filmu uvidíme místy jemné náznaky na první díl (sny Jindřichovy dcery o rodinném příteli a retrospektivní závěr filmu, který abstraktně propojuje minulost s přítomností – tentokrát do období 60.let), ale film je koukatelný sám o sobě, v případě, že jste první díl prozatím neviděli.

 ZAHRADNICTVI CUDLIN 20160715-DSC 0733 

Otto, jakožto věčný optimista a idealista, se stává v očích státní bezpečnosti „personou non grata“ a je potřeba jej rychle „uklidit“ z dohledu do psychiatrické léčebny na Slovensku. Nicméně není od věci popřít, že se v léčebně hlavní hrdina nakonec opravdu zblázní a dojde k silnému dějovému zvratu, který by málokdo z nás čekal. Celá Ottova rodina musí později, i díky měnové reformě, bojovat o přežití samotné. 

Velký herecký prostor zde dostali i dětští herci, kteří zakoušejí nepochopení ze strany svých rodičů.

Jindřichova dcera se vzdaluje svému otci a Ottův syn je pro změnu spíše synem Jindřicha než Otty.

Romantika, která předcházela v prvním díle,je v tomto příběhu naopak nahrazena melodramatem prokládaným tragikomedií. Dezertér, jehož projekci si objednalo již přes 200 kin, má silný potenciál. Doufejme, že poslední díl s názvem Nápadník, který bude mít premiéru 16. listopadu a má být pro změnu čistě komediálním žánrem, neshodí pomyslnou laťku této trilogie, která má naději na to, být dalším kvalitním dílem české kinematografie.

 ZAHRADNICTVI CUDLIN 20160918-DSC 0035  

Zahradnictví: Dezertér

ČR, Slovensko, Polsko - 2017

Žánr: tragikomedie

Režie: Jan Hřebejk

Scénář: Petr Jarchovský

Producent: Viktor Tauš

Výtvarník filmu: Jan Kadlec

Kamera: Bartek Cierlica

Umělecký maskér: Zdeněk Klika

Výtvarnice kostýmů: Katarína Štrbová Bieliková

Hudba: Petr Ostrouchov

Střih: Vladimír Barák

Zvuk: Jiří Klenka

Hrají: Jiří Macháček, Gabriela Míčová, Klára  Melíšková, Aňa Geislerová, Martin Finger, Karel Dobrý, David Novotný, Lenka Krobotová, Sabina Remudová, Vendula Svobodová, Zuzana Konečná, Zuzana Mauréry, Alexandr Minajev, Kryštof Racek, Aneřka Rouhová, Barbora Suchá, Dalibor Vinklát, Miroslav Táborský, Ondřej Sokol

Hodnocení: 65%

ZDROJ FOTOGRAFIÍ: CinemaArt

Premiéra filmu: 28.9.2017


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Vlček: „Zázrak je taková účinná zkratka.“

jiri vlcek 200Před Vánoci jsme si pro vás připravili rozhovor nejen o zázracích. Mgr. Jiří Vlček, DiS. s nimi totiž pracuje cíleně a tvrdí, že se věci mohou změnit k lepšímu. A to ať už si přejeme cokoli. Jako psychoterapeut a kouč totiž lidem pomáhá p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Herecký koncert Jana Wericha v krásné dvojroli

cisaruv-pekar 200Historická komedie Císařův pekař a Pekařův císař (1951) byla už v té době barevná, a přitom natočena tak dokonale, že dějový spád celého filmu nenudí ani dnešní, takzvaně uspěchané době. Režisér Martin Frič


Literatura

Vačice, která se nesmála

vacice ktera se nesmala 200Tak se mi splnilo jedno přání. Po přečtení knížky Návštěva malé smrti od Kitty Crowther jsem si přála přečíst nějaké další knížky z nakladatelství Baobab a je to t...

Divadlo

Neváhejte a vyrazte za zážitky na Kulturu pod hvězdami

kultura pod hvezdami200Kultura pod hvězdami pořádá letní kulturní akce open-air s tím, že spojuje krásná místa s krásným zážitkem v podobě muzikálů a činohry pod širým nebem. Už mají za sebou několik zastávek jako je Opočno, Kroměříž, Brno nebo ...

Film

Ženy v příliš velkých pánských košilích

sfz 200Dalším z filmů, které je možné zhlédnout na festivalu Severská filmová zima je norský film se zvláštním názvem Ženy v příliš velkých pánských košilích. Film v sobě spojuje osudy tří žen, které se proplétají navzájem v norském městě Trondheim. Na diváky ta...