Dvě filmové klasiky Davida Finchera na nejmodernějších nosičích

Dvě filmové klasiky Davida Finchera na nejmodernějších nosičích

Tisk

FincherDavid Fincher patří k nejuznávanějším režisérům současnosti a každý jeho počin je vyhlížen s velkým očekáváním. Jeho filmografie sice není tak obsáhlá a zatím sestává z deseti titulů, každý z nich je ale moderní klasikou. Dva z nich vyšly koncem loňského roku díky společnosti Magic Box na Blu-ray discích, oba ukazují režisérovu genialitu, zároveň ale dvě trochu různé polohy. A není se vlastně co divit, když snímky Sedm a Zodiac, které se staly těmi vyvolenými, od sebe dělí dvanáct let.

První jmenovaný vznikl v roce 1995, tedy v období, kdy za sebou Fincher měl jen problematický debut v podobě třetího Vetřelce, jehož konečnou verzi ale vůbec nestříhal a dostal se do těžkého sporu se studiem a dodnes se k němu prakticky nehlásí (vznik filmu by vydal na hodně dlouhý článek). I když chvíli zcela vážně uvažoval, že po otřesné zkušenosti s filmařinou skončí, naštěstí si to rozmyslel a do světa vypustil temnou a depresivní krimi o zvráceném vrahovi, který vraždí podle sedmi biblických hříchů. Výsledkem je fascinující a geniální podívaná, v níž sedí všechno tak, jak má. Fincher je tu progresivní, nekompromisní a plný sil a diváka po celou dvouhodinovou stopáž uvádí do čím dál hlubšího stavu fascinace a zároveň temnoty a šílenosti celého světa. Titulní příběh je výtečně vypointovaný a ze závěrečné sekvence s odhalením kompletního vrahova plánu opakovaně mrazí. V hlavních rolích excelují Morgan Freeman a Brad Pitt, k nimž se v závěru přidává Kevin Spacey. V souvislosti s nedávnou aférou metoo, jejímž byl právě poslední jmenovaný herec nechtěným hlavním aktérem a jeho kariéra po ní prakticky skončila, navíc nabývá jeho postava dosud netušeného významu a rozměru.
sedmVedle samozřejmě precizního obrazu a zvuku najdete na disku i množství bonusů, mezi nimiž určitě vyniká unikátní možnost konečně vidět původně zamýšlený a studiem hojně prosazovaný smířlivější konec, který sice nebyl nikdy natočen, ale existuje ve formě storyboardů, které si můžete detailně prohlédnout. Záleží samozřejmě na posouzení každého, ale většina diváků se asi přikloní k tomu, že podobný závěr by se k filmu příliš nehodil. Dále si pak můžete dopřát čtyř (!) komentářů, z nichž se dozvíte snad vše podstatné, zhlédnout můžete i některé scény z několika úhlů kamery a s různými zvukovými stopami a vynechané a prodloužené scény. Pokud patříte k milovníkům technologií, můžete v krátkém dokumentu vidět i to, jak se film remasteroval a převáděl na nejmodernější typ nosiče. Jednoznačným plusem je to, že až na komentářové stopy mají všechny bonusy české titulky, film samotný pak disponuje i původním českým dabingem, byť pouze dvoukanálovým.



Zodiac z roku 2007 také vypráví o sériovém vrahovi, tentokráte však skutečném a atraktivním o to víc, že jeho identita nebyla nikdy odhalena. Téma je ale to jediné, co má s přelomovým Fincherovým dílem společného. Dvanáct let rozdílu je znát, neboť režijně se autor posunul od progresivních děl k těm klidnějším, o něco preciznějším a vycizelovaným do naprostého detailu. Zodiac je vlastně prvním filmem, který naznačil, jakým směrem se bude autorova kariéra posouvat dál. Depresivní a temnou atmosféru střídá výtečná atmosféra dobová a téměř dokumentární režie, která klade důraz na každou drobnost a na vskutku velkém prostoru (celý film má necelé tři hodiny) vypráví příběh tak realisticky, že si divák připadá jako jeden z detektivů. Je možná pravda, že Fincher tu chvílemi ztrácí odstup a dovoluje si interní vtípky (jako třeba ten, že policisté vyšetřující Zodiacův případ jdou do kina na Drsného Harryho, který je tímto případem inspirován), které pochopí jen pár znalců a zdánlivě tak natahuje stopáž, když ale pak předvede precizní scénu v osamělém sklepě, jdou podobné výtky stranou. Dokonalé je též obsazení, v němž excelují Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo a asi naposledy levný Robert Downey Jr., který se o pouhý rok později stal díky prvnímu Iron Manovi superhvězdou.
zodiac II
Blu-ray nabízí mimo filmu samotného, který je tu dokonce v ještě o pět minut delší režisérské verzi, velkou porci přidaného materiálu, s nímž můžete strávit více než čtyři hodiny! K nejstěžejnějším bonusům patří určitě film o filmu, který dá nahlédnout do Fincherova proslulého perfekcionismu a puntičkářství a odhalí, že skoro všechno ve filmu je autentické. O zákulisí filmařské práce pak mnoho prozradí i dva audiokomentáře (jeden od samotného Finchera, druhý pak od scenáristů, producentů a představitelů dvou titulních rolí).

Ty, které pak zajímá spíše faktická stránka celé kauzy, uspokojí celovečerní dokument plný informací o případu, kde se vyjadřují jak skuteční policisté, tak i přeživší oběti a na řadu se dostanou i unikátní archivní záběry. Kdo by ani poté neměl dost, může zhlédnout ještě jeden dokument, v jehož centru se ocitá hlavní podezřelý ze zločinů, o němž mluví opět policisté, ale i jeho známí.
Neuvěřitelně bohatou bonusovou výbavu ale bohužel devalvuje fakt, že i když má disk český přebal a popisky, titulky u ní zcela chybí, a to dokonce i ty anglické (film samotný pak nabízí pouze české titulky)! Vychutnají si ji tudíž jen zdatní angličtináři, což je velká škoda.



Jak Sedm, tak Zodiac jsou vynikající filmy a zatímco jeden je jakýmsi náhledem do zvrácené mysli a soustředí se na bolest, zmar a temné stránky člověka, tak ten druhý zase dává přednost trochu chladnější režii a důraz klade na detailní vyšetřování skutečného zločinu, v němž chybí motiv a v jehož centru jsou samotní policisté, nikoli zločiny jako takové.
Vzhledem k tomu, že oba vyšly na parádních Blu-ray discích s množstvím bonusů, koupě se rozhodně vyplatí, a to i přesto, že Zodiac ke vší škodě nedisponuje tuzemskou lokalizací a k plnému porozumění je potřeba umět obstojně anglicky. Na oba filmy se totiž můžete dívat opakovaně a vždy v nich najdete něco nového, což v poslední době není tak časté.

Film: Sedm (originální název Se7en)
Rok vzniku: 1995
Žánr: Thriller, Krimi, Drama
Režie: David Fincher
Scénář: Andrew Kevin Walker
Kamera: Darius Khondji
Hudba: Howard Shore
Hrají: Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey, R. Lee Ermey, Richard Roundtree
Stopáž: 127 minut
Hodnocení filmu: 100 %
Hodnocení Blu-ray: 80 %

Film: Zodiac (originální název: Zodiac)
Rok vzniku: 2007
Žánr: Krimi, drama
Režie: David Fincher
Scénář: James Vanderbilt
Kamera: Harris Savides
Hudba: David Shire
Hrají: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Robert Downey Jr., Brian Cox, John Carroll Lynch, Chloë Sevigny, John Getz
Stopáž: 162 minut (režisérská verze)
Hodnocení filmu: 80 %
Hodnocení Blu-ray: 80 %

Oba filmy vydala společnost Magic Box


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Teď už jen sklízíme z bohaté úrody celoživotní inspirace

houser200Mám ráda české autory, ostatně, tohle už jsem říkala několikrát. Nejen proto, že domácí produkci tak nějak nejlépe rozumím, ale v neposlední řadě i proto, že jsem sama autorka. Ráda se nechávám inspirovat a obohacovat názory zkušenějších a úspěšných sp...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Hobit – neočekávaná cesta aneb Kdy už s ním konečně skončíme?

hobit neocekavaa cesta jackson tolkienDo našich kin přichází americký film, „Hobit: Neočekávaná cesta“. Je prvním dílem trilogie režiséra Petera Jacksona, natočené podle fantasy románu britského spisovatel...


Literatura

Podmaní si Neptunův syn Tábor Jupiter?

bohove olympu perexPercy Jackson doufal, že se ho už nové proroctví nebude týkat a konečně bude moci strávit klidné chvíle v Táboře polokrevných spolu se svou přítelkyní Annabeth. Bohové ale mají s Percym nakonec jiný záměr a Percymu nezbude nic jiného...

Divadlo

Lekce angličtiny od Shakespeara pouze 29. a 30. července v Královské zahradě Pražského hradu

shakespeare200Ani letos nebude na Letních shakespearovských slavnostech chybět hra v angličtině. Prague Shakespeare Company připravila hravé a v mnohém až neskutečně současné představení A Midsummer Night’s Dream (Sen noci svatojánské).

...

Film

Příběh kmotra se netýká jen jednoho konkrétního případu

200filmUž dříve čeští filmaři, inspirováni skutečnými událostmi, učinili protagonistou svých filmů zločince (připomenu aspoň Sametové vrahy a Kajínka), a přitom se zjevně pokoušeli čerpat z poetiky amerických thrillerů. Takže leckdy převáží výrazová expresivi...