Tlumočník je kvalitní roadmovie o životě dvou starců

Tlumočník je kvalitní roadmovie o životě dvou starců

Tisk

7c7deb1031a39ad78df4b7052ea5 r16 9 w720 h405 geb89bd32ff8411e7adc2ac1f6b220ee8Legenda českého filmu Jiří Menzel přichází v novém dramatu Tlumočník. Po jeho boku se objeví přední rakouský herec Peter Simonischek.


Hlavními hrdiny této roadmovie jsou dva staří páni, kteří cestují napříč Slovenskem za svou minulostí. Jeden z nich je synem obětí nacistického režimu a druhý je synem jejich kata. Během cesty se dostávají do bizarních situací, potkávají rozmanité lidi a odkrývají tajemství života svých rodičů.

Tento film je společným dílem tří zemí – České republiky, Slovenska a Rakouska. Od toho se odvíjí i národnost herců a prostředí. Většina filmu se tedy odehrává na Slovensku.
Hlavní postavy v podání Jiřího Menzela a Petera Simonischeka jsou středobodem celého příběhu. Všichni ostatní v podstatě hrají druhé housle. A musím říct, že jejich výkon je opravdu fenomenální. Výborně funguje naprostá rozdílnost charakterů obou hrdinů. Ostatně i ve skutečném životě jsou oba herci zcela rozdílné povahy.

2039659-tlmocnik jiri menzel peter simonischek

Ve filmu Tlumočník sledujeme osudy dvou mužů, které silně ovlivnila druhá světová válka. Respektive se dotýkala především jejich rodičů, kteří to následně přenesli na ně. Ale kdo se má ve skutečnosti hůře? Potomek rodičů, kteří zemřeli během války nebo syn nacistického oficíra, který zabil spousty lidí. Samozřejmě v tom je zásadní rozdíl, ale v jednu chvíli si uvědomíte, že i druhý jmenovaný musí trpět. Během filmu se dozvídá podrobnosti o životě otce, který byl vraždícím monstrem. Na fotkách a videozáznamech vidí jeho oběti a zrůdnosti, které napáchal. Dokáže se přes to přenést a zvítězí u něj láska k rodičovi?

I v tomto prostředí se dočkáte několika vtipných situací. Peter Simonischek totiž ve filmu i přes svůj věk miluje ženy a neustále vyhledává dobrodružství. Oproti tomu vážnější Jiří Menzel ho často musí krotit a je nešťastný z chování svého spolucestovatele.

Film si oprávněně získal úspěch na německém festivalu Berlinale, kde dostal Jiří Menzel ocenění za mimořádný přínos. Přestože se nejedná o úplně jednoduchý film na sledování, určitě si svou sortu příznivců najde i v České republice. Nabízí totiž formu dramatu, která u nás není úplně běžná. Na první pohled je patrný vliv Slovenska i Rakouska, díky čemuž vznikl netradiční, ale velice kvalitní snímek.

Tlumočník/ Der Dolmetscher

Tlumocnik Plakat WEB

drama/komedie/roadmovie

Slovensko/Česko/Rakousko, 2018, 113 minut

Režie: Martin Šulík
Scénář: Martin Šulík, Marek Leščák
Kamera: Martin Štrba
Hudba: Vladimír Godár
Hrají: Jiří Menzel, Peter Simonischek, Zuzana Mauréry, Réka Derzsiová, Anna Rakovská, Eva "Evelyn" Kramerová, Attila Mokoš, Karol Šimon, Judita Hansman, Igor Hrabinský, Anita Szvrcsek
Producenti: Rudolf Biermann, Martin Šulík, Bruno Wagner
Střih: Olina Kaufmanová
Zvuk: Klaus Kellermann, Pavel Rejholec
Scénografie: František Lipták
Masky: Lucie Lišková
Kostýmy: Katarína Hollá


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

U divadla prostě určité věci říkat nesmíte, jinak si vytvoříte nepřátele na celý život, říká herečka Zuzana Geislerová

zuzana200I když se Zuzana Geislerová cítila vždy líp na divadelním jevišti, známou herečkou se stala až díky filmovým či televizním rolím. Vždycky se mi vybaví v televizní hře Píšťalka pro dva, kde představovala lazebnici Zuzanu, zatímco mnozí si ji třeba pamat...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Terminátor je znovu ve formě

term200Film Terminator Genisys (2015) se po dlouhé době vrací do zaběhnutých kolejí a znovu nasává atmosféru z druhého dílu, kterou navíc obohacuje vším co se zrovna hodilo. Je zpátky i Arnold Schwarzenegger, který se pro natáčení nechal pro jistotu naskenova...


Literatura

Autorka Hunger Games přichází s trochu ostřejší pohádkou

big gregor-a-mesto-pod-mestem-2Ji-383727Čeští čtenáři mají konečně možnost přečíst si první díl série Letopisy podzemě od autorky Hunger Games Suzanne Collins. Gregor a město pod městem vyšel v originále již roku 2003, ale v ...

Divadlo

Filozof k smíchu, filozof k zamyšlení

200divV pražském Divadle Palace uvedli v říjnu komedii hru E. E. Schmitta Heslo morálka. Komedie současného francouzského dramatika a spisovatele, narozeného ve Francii a žijícího v Belgii, je popisem událostí jednoho dne v životě známého francouzského encyklope...

Film

Úsměv Zdeňka Trošky je nakažlivý, škoda, že Trošků není u nás víc
ImageRežiséra Trošku mají určitě všichni rádi – je s ním dobře. Rád se směje, rád povídá o jídle a točí filmy, které se líbí. Proč? Jsou nám blízké, jsou o nás, poznáváme se v nich. Jeho pohádky jsou tak ...