Hurá do Helsinek

Hurá do Helsinek

Tisk

helsinky200National Geographic přichází s malými průvodci po nejkrásnějších městech. Rozměr průvodce je natolik přívětivý, že vám v cestovním zavazadle nezabere  moc místa a přesto v něm najdete spoustu zajímavostí a míst, díky kterým vybranou destinaci poznáte z mnoha úhlů pohledu.

 

 

I průvodce po Helsinkách, hlavním městě Finska, v sobě ukrývá podrobné rozkládací mapy, které ukazují jednotlivé čtvrti tak, aby se turista co nejlépe a nejrychleji zorientoval. Helsinky samy o sobě nejsou nijak zvlášť velké město, na téměř všechna turistická místa se dá dojít po vlastních, ale i tak vám bližší poznání Helsinek zabere pár dní.

Autoři rozdělili Helsinky do šesti částí, včetně pevnosti Suomenlinna (původně Sveaborg), která sloužila k obraně země. Dnes tam najdete muzea, kavárničky a krásný výhled na okolní vody (a v určitých ročních obdobích drzé husy nebo snad kachny všude okolo). Ale zpátky k centru města a těm nejzářivějším památkám.

Ikonou Helsinek je katedrála Tuomiokirkko. Schody, které k ní vedou, jsou v teplejších měsících neustále osazeny turistky i místními, kteří si zde užívají sluníčka a pohody, jelikož kolem není mnoho ruchu, přesto, že se jedná o hlavní město. Od Tuomiokirkko je to jenom kousek k Uspenské katedrále, kde se také za slunečních dnů vyhřívají nejen Helsinčané. Takže kdybyste měli v Helsinkách opravdu málo času, tyto dva svatostánky byste neměli minout, stejně jako legendární Kauppatori, kde si ve stáncích můžete nakoupit tradiční laponské výrobky nebo předměty s finskou tematikou nebo vyzkoušet laponskou kuchyni (a často se stane, že můžeme platit kartou). Kauppatori je také místem, odkud se vyjíždí na projížďky lodí a najdete tam taky nástupiště na trajekt, který vás doveze na již zmíněnou Suomenlinnu.

Helsinky jsou také městem plným různých muzeí - moderní stavba muzea Kiasma je zážitek sám o sobě, najdete zde nejnovější umění. K top zážitkům pak patří Sibeliův památník a nesmíme zapomenout na jedinečný kostel vytesaný přímo ve skále - Temppelliaukion kirkko.

Helsinky taky mají svou zvláštní čtvrť plnou designu. Najdete zde i různá vetešnictví, ve kterých můžete prohledávat poklady z různých období dvacátého století - autoři průvodce zmiňují například nefinsky nazvané místo Penny Lane.

Po výletě je také nutné zregenerovat síly v příjemné kavárně nebo si zajít na pořádný dlabenec - i na to autoři průvodce mysleli. Najdete zde mnoho tipů a myslím, že každý si zde najde to své - masožravci, vegani, i ti, co si chtějí užít nějakou exotiku. Češi si najdou v Helsinkách i několik restaurací a hospodských zařízení, které jim budou připomínat jejich domovinu - Zetor, Vltava, Pohádka a další, ty ale v knize nenajdete. Podle popisu v průvodci, nesmím příště vynechat kavárnu Tamminiementien kahvila, která slibuje velmi příjemné prostředí a spoustu sladkostí. Kam si zajdete na kávu vy? A víte, že Finsko je země, kde se vypije nejvíce kávy ročně?

Po celodenní dřině je také nutné si někde složit hlavu a průvodce samozřejmě nevynechává ani tyto informace. V Helsinkách najdete mnoho typů ubytování a samozřejmě i mnoho různých cenových kategorií. Osobní zážitek mám z řetězce Omenahotelli, kde nepotkáte žádnou recepci a kódy k přístupům dostanete mailem a SMS. Víc prozrazovat nebudu, od toho tu máte představovaného průvodce.

Věřím, že když navštívíte Helsinky, zamilujete si město plné zeleně a jezer, kde život ubíhá tak nějak pomaleji a klidněji. Kde se na vás lidé usmívají, bez problémů se domluvíte anglicky, nadýcháte se čerstvého vzduchu, budete prostě v naprosté pohodě. Já se do Helsinek musím vracet, je to báječné město.

 

helsinky

Helsinky
Autor: kolektiv
Přeložila: Barbara Antonová
Žánr: průvodce
Vydáno: 2018
Nakladatelství: CPress
Počet stran: 54
Hodnocení: 90 %
Foto: www.cpress.cz

http://www.cpress.cz/helsinky-2/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jako baletka bych už na kariéru byla celkem stará, zatímco v literatuře můžu být ‚mladou nadějí‘,“ směje se Vesna Tvrtković

altVesna Tvrtković překvapila v roce 2010 čtenářskou obec hned dvakrát, nejdříve jí vyšla sbírka povídek Ani ve snu a v knize Nauč mě milovat byla zařazena její povídka Ze strachu. Na dva roky se odmlčela, aby letos v dubnu vydala ucelený p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Thrillerová Carrie z roku 1976 má co říci i dnes

200filmNovela Carrie má pro kariéru mistra literárního hororu Stephena Kinga zcela zásadní význam. Díky jejímu komerčnímu úspěchu mohl rezignovat na učitelské řemeslo a začít se plně věnovat psaní, což se později ukázalo jako vynikající volba. Vzhledem ke zmiňov...


Literatura

Další napínavé setkání s Joonou Linnou

lazarLars Kepler se znovu po roce vrací s novým případem Joony Linny. Ten by se měl za pár dní vrátit na své původní pracoviště. Jak asi tušíte, cesta nebude jen tak bez problémů. Kniha vyšla ve stejný den ve Švédsku, Norsku a v Česku.

Divadlo

Zlínské divadlo čekají dvě kulturní neděle

 

divadlo zlin 200Městské divadlo Zlín má stále zavřeno, ale čekají je dvě neděle s divadlem, alespoň ve formě audio a online.

...

Film

SIGNÁL – solidní, trochu pohodlná komedie
ImageProměny, PIKO, Czech Made Man jsou první tvůrčí počiny mladého režiséra Tomáše Řehořka. V 25 letech, kdy takový Stanley Kubrick teprve s režírováním začínal, přichází Řehořek již se čtvrtým celovečerním snímkem, tentokrát s vesnicko...