Zázraky v České televizi

Zázraky v České televizi

Tisk

ct1  perexZázraky se dějí. O tom jsou přesvědčeni autoři podzimního schématu České televize, který se na obrazovkách představí divákům již s prvními zářijovými dny. Zazářit by tak měly vedle stálic především novinky hrané tvorby, kde se dle slov autorů urodilo mnoho malých i velkých televizních zázraků.

Česká televize nachystala do vysílání v druhé polovině roku pět původních seriálů a minisérií, na kterých se podíleli nejen filmaři zvučných jmen, ale příležitost mimořádně dostali i mladí tvůrci, kteří oplývají výrazným talentem. Jejich nabídka se žánrově opět ponese v kriminálním a historickém duchu.

Česká tvorba ze staronové doby
Do listopadu roku 1930 zavede diváky třetí řada oblíbeného seriálu První republika. Třináct nových dílů přinese vztahové i milostné propletence v rodině Valentů a také další kriminální zápletku na pozadí hospodářské krize a česko-německých národnostních konfliktů. Ty se projeví především zápasy Sokolů a Turnerů v boxerském ringu. V rytmu swingu a v kulisách inspirovanými legendárním tanečním barem Trilobit pak protančí hlavní postavy všemi peripetiemi až do léta 1931.

CT prvnirepublika

Další rodinná sága se odehrává v letech 1939 – 1959. Filmová trilogie Petra Jarchovského a Jana Hřebejka Zahradnictví je pro účely televizního vysílání rozdělena do šesti dílu – Tři sestry, Rodinný přítel, Salon Valentino, Dezertér, Nápadník a Velké manévry. Rozsáhlá rodinná kronika nechá diváky nahlédnout do rodiny leteckého radiotelegrafisty Jindřicha Rohna, rodiny majitele kadeřnického salonu Otty Bocka a rodiny majitele zahradnictví Miloše Pecky, které rozvětvenou rodinu stmeluje v dobrém i zlém.

Režisér Jan Hřebejk stojí také za novou čtyřdílnou kriminální minisérií Rédl, jež se odehrává začátkem divokých devadesátých let. Vojenský prokurátor Roman Rédl v podání Ondřeje Sokola musí za každou cenu udržet ve vazbě posledního šéfa StB generála Lorence a zároveň vyřešit vraždu dvou studentů kybernetiky, kteří vytvořili nový systém pro železnice. Navíc po nich zbyl ještě ruský vojenský kód, a tak pátrání přesahuje hranice Československa směrem na východ.

Na stopě novému případu je také Major Remeš (Jiří Langmajer) a jeho nový tým (Lenka Vlasáková, Denisa Nesvačilová a Petr Stach). Třetí série mysteriózního seriálu Labyrint je vystavěna opět na několika vraždách, které však spojuje náboženský motiv – Ježíšovi apoštolové.

CT labyrint

Vedle profesionálních vyšetřovatelů se do pátrání po pravdě zapojí také mladý dokumentarista Lukáš. Osmidílný seriál Lynč, založený na fungování mezilidských vztahů a problematice rasové nesnášenlivosti na maloměstě, je kombinací kriminálního žánru a sociálního dramatu. Tento projekt je zároveň specifický tím, že vznikl na workshopu studentů a absolventů filmových škol pod vedením amerického scenáristy Harolda Aptera.

Zahraniční tahouni
Druhý program České televize nabídne ve svém podzimním vysílacím schématu nejen nové série osvědčených kultovních zahraničních seriálů ale také seriálové nováčky, kteří již sklízejí na mezinárodním poli zasloužené úspěchy.

Mezi televizní matadory bezpochyby patří britský sci-fi sitkom Červený trpaslík. Po vesmíru bloudící posádka Červeného trpaslíka se na obrazovky vrátí v jedenácté a dvanácté řadě, během nichž zažívají jednotliví členové nejneuvěřitelnější dobrodružství.

ct1

Rovněž Dům z karet neztrácí na dechu a divácké oblibě. V předposlední páté řadě opět nebudou chybět intriky, manipulace a také konflikt s fiktivní teroristickou organizací ICO.

Zákulisní taktizování nabídne i desetidílný Mladý papež s Judem Lawem v hlavní roli Pia XIII. Režisér Paolo Sorrentino ukazuje skrze fiktivní postavu 47letého newyorského papeže nejen vatikánské úskoky a pomluvy, ale i reflexi současné církve a jejich představitelů.

Na reálné osobnosti, které hýbaly dějinami i světem se zaměřili režiséři David Attwood a Ron Howard. Život kubánského revolucionáře a diktátora Fidela Castra přiblíží dvoudílná minisérie Fidel. Ani zde však nebudou chybět kontroverze, jež El Caballa obestírají.

O pikantérie nebude nouze ani v desetidílném životopisném seriálu Génius – Einstein, který se natáčel také v Čechách, a proto si v něm zahráli i naši přední herci. Seriál o geniálním vědci a sociopatovi Albertu Einsteinovi je zároveň prvním hraným cyklem z produkce National Geographic.

CT genius

S českými diváky se závěrečnou čtvrtou sérií sice rozloučí kriminální seriál Most, avšak severskou krimi tradici nadále podpoří druhá série norského seriálu Okupace a také nový dánský seriál Dicte – kriminální reportérka, jehož hlavní hrdinka se dostane k otřesnému případu - v jejím rodném městě je nalezeno tělo ženy, z něhož někdo vyřízl dítě.

Mrtvé ženské tělo je nalezeno také v druhé řadě seriálu Jane Campionové Stíny nad jezerem – Čínská dívka. Šest nových epizod sice staví na kriminální zápletce, avšak jejich autorka se skrze ně zamýšlí i nad ženským údělem, mateřstvím či vztahem muže k ženě.

Ruskou románovou epopej Lva Nikolajeviče Tolstého Vojna a mír znovu zfilmovala britská BBC. Režisér Tom Harper pojal rozsáhlou předlohu natolik velkolepě, že se čtyřdílná adaptace natáčela v historických ruských, lotyšských i litevských lokacích.

Kinofilmy z pohodlí domova
Z českých i ze slovenských filmových pláten míří na televizní obrazovky filmy, jež doposud nebyly v České televizi odvysílány.

Na podzim se divákům představí druhý filmový počin režiséra Miroslava Krobota Kvarteto pojednávající o nesourodé čtveřici hudebníků, které ztvárnili Jaroslav Plesl, Barbora Poláková, Lukáš Melník a Zdeněk Julina.  

Miroslav Krobot také ztvárnil jednu z hlavních rolí ve filmu polské režisérky Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých, jenž se odehrává v osadě na polsko-českém pohraničí. Obyvatelé Kłodzké kotliny jsou svědky několika tajemných vražd a také vybíjení zvěře, což se nelíbí učitelce angličtiny Janině Dušejkové.

Česká televize uvede také poslední film režiséra Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad. Ústřední roli si zahrál Jiří Mádl, který ztvárnil samotného režiséra snímku založeného na autobiografických vzpomínkách z filmového festivalu Cannes v roce 1968 a následné okupaci Československa.

Na filmový festival v Cannes se vydá také hlavní představitel, několikrát trestaný Julius Oračko v „pohádkové“ road movie Skokan režiséra Petra Václava. Mladý delikvent se po propuštění z vězení nechce vrátit zpět do romského ghetta, a tak když uvidí v televizi, jak se z obyčejného kluka stane přes noc hvězda, zatouží po zářivé kariéře herce.

Do podzimního vysílání budou zařazeny také dva slovensko-české snímky. Eva Nová je hereckým koncertem Emílie Vášáryové, ztvárňující zchátralou hvězdu socialistických filmů, která se snaží navázat kontakt se svým synem, najít si práci v oboru a přestat pít.

CT evanova

Také Viditelný svět s Ivanem Trojanem v hlavní roli lze žánrově označit za psychologické dramatem. Poslední film v dubnu zesnulého režiséra Petra Krištúfka vypráví o čtyřicetiletém Oliverovi, jehož hobby je pozorování rodiny z domu naproti.

Foto: www.ceskatelevize.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vědecká knihovna Olomouc

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vybíjená jako ze školy

vybijenaperexFilm Vybíjená (2015) je jakýmsi pokusem o realistickou komedii. Všechno je v ní znázorněné dost natvrdo, ale zároveň se nic z toho příliš neřeší.

C...


Literatura

Temná akademie Gabrielle Pooleové

200lRozpolcení je již třetím dílem napínavé tajemné série Temná akademie. Po předešlých obalech rudých očí dívky nad městem, rudých očí chlapce nad městem přichází, světě div se, rudé oči dívky a chlapce nad městem, kde se děj odehrává. Istanbul. A tak, jak se ...

Divadlo

Na Plovárnu jedině v lázních!

plovarna 200V rámci multižánrového festivalu LUHOvaný Vincent čeká jeho návštěvníky také divadlo. A ne ledajaké. Půjde o žonglérsko-akrobatické představení Plovárna souboru Bratři v tricku. Kde jinde strávit nedělní odpoledne rozmarného léta než v Jurkov...

Film

Svatba mezi citrony: Když rakovinu přece překonáme!

svatba mezi citronyPo filmu Lepší svět, oceněném Oscarem, přichází režisérka Susanne Bier s těžkou romantickou komedií, která splňuje všechny definice tohoto žánru, přestože se nebojí ani vážn...