Žluté trabanty se valí do Zlína

Žluté trabanty se valí do Zlína

Tisk

trabanti 200Když se v roce 2007 vydávaly žluté trabanty na Hedvábnou cestu, byla to pro řadu lidí spíš úsměvná kuriozita. Jak ale přibývaly další projekty a kilometry na tachometru dvoutaktních vozů, rostly řady jejich fanoušků. Po cestách napříč Afrikou, Jižní Amerikou a Tichomořím už o projektu „žlutého cirkusu“ slyšel v Čechách prakticky každý.

Na poslední část cesty kolem světa se v roce 2018 vydala skupina čtyř vozidel: dva žluté trabanty Egu a Babu, polský Fiat 126p „maluch“ a Jawa 250 „Anežka“. Tým doplnilo osm lidí: Dan Přibáň, autor celého projektu, kameraman Zdeněk Krátký, fotograf Vojtěch Duchoslav, Marek Slobodník, Marek Duranský, Radek Jon, Honza Setvín a Lukáš Venclík.

Žlutý cirkus má za sebou aktuálně cestu z jihoindického Kochi přes Nepál a Himaláje, kde pokořil rekord dvoutaktního vozu překonáním nadmořské výšky 5 300 metrů. Následovala Čína, Pákistán, Kyrgyzstán a jízda až do Samarkandu a odtud domů.

Uzavřená cesta kolem světa vyvrcholí spanilou jízdou „žlutého cirkusu“ napříč Slovenskem a Českem a kromě Bánské Bystrice a Prahy na ní bude jedinou další zastávkou pouze Zlín! V sobotu 25. srpna 2018 sem dorazí výprava na své „velké cestě domů“ kolem 16. hodiny. Touto zastávkou chce vzdát hold dvěma jiným cestovatelům, kteří byli velkou inspirací celého projektu Transtrabant, inženýrům Hanzelkovi a Zikmundovi, jejichž expozice se nachází právě ve zlínském Muzeu jihovýchodní Moravy.

 trabanti

U budovy 14 na ulici Vavrečkově budou v čase od 16 do 18 hodin vystaveny expediční vozy, je plánovaná krátká beseda a autogramiáda členů týmu. Těm z návštěvníků, kteří se dostaví ve žlutém tričku, nabídne Muzeum jihovýchodní Moravy zdarma vstup do cestovatelské výstavy H+Z + Klub HZ = 20 let.

Po skončení setkání se žluté trabanty vydají k Praze a zvou všechny fanoušky, ideálně majitele trabantů, aby se k jejich „velké cestě“ připojili na jak dlouho budou chtít. Aktuální polohu bude tým sdílet na svém facebooku.

www.transtrabant.cz
www.fb.com/transtrabant


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Brabec: Conneryho miluju, ale naštval mě, pacholek! (1.část )

Brabec perexNa rozhovor se skvělým hercem a znamenitým dabérem Vladimírem Brabcem jsem dorazila s asi 20 minutovým zpožděním. Dole mi otevřela jeho manželka a poslala mě nahoru – prý už na mě čekají a ona že...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Film Eva Nová bodoval v piatich kategóriách

slnkoNárodné filmové ceny Slnko v sieti odovzdali 16. januára v činohre Slovenského národného divadla v Bratislave za najkvalitnejší film a tvorivý výkon rokov 2014 a 2015. Cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii získali reži...


Literatura

Knižně vyšla populární Taková normální rodinka

Takova normalni rodinka200Knížku Taková normální rodinka ani jeho autorku, píšící pod pseudonymem Fan Vavřincová (vlastně se jmenovala Věra Němotová) asi není nutno většině čtenářů nijak zvlášť představovat. Autorka humoristických i detektiv...

Divadlo

Festival Věčná naděje zve s Dismanovým rozhlasovým dětským souborem na představení …a bolelo nebe, inscenaci ze života dětí internovaných v Terezíně

a bolelo nebe200Pátý ročník festivalu Věčná naděje uzavře svou podzimní část 28. listopadu inscenací “…a bolelo nebe” v pražském Divadle Minor. Dismanův rozhlasový dětský soubor uvede literárně-hudební pásmo přibližující obrazy ze života dětí internova...

Film

Colette mezi sexuálním násilím a něžnou láskou

200filmPrózy Arnošta Lustiga, zpodobňující rozličné podoby holocaustu i jeho následků, už několikrát posloužily jako námět pro film (Démanty noci, Dita Saxová, Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou, v televizi Modrý den). Nejnověji se mezi ně zařadila Colette. Lust...