V zajetí tradic a pravidel

V zajetí tradic a pravidel

Tisk

norsko 200Na devátém ročníku festivalu Severský filmový podzim nabídnou v sedmnácti českých městech to nejlepší ze severské a pobaltské filmografie. Letošní ročník je plný snímků se sportovní tématikou. My se ale dnes podíváme na film norské autorky Iram Haq, která v příběhu čerpá ze svého vlastního života.

 

 

Rodina hlavní hrdinky Nishy přesídlila z Pákistánu do Norska s vidinou lepšího života (pozn. Pákistán je druhou nejlidnatější muslimskou zemí na světě). Přesto, že je Norsko považováno za jednu z nejmodernějších a nejbezpečnějších zemí, neplatí to pro každého obyvatele. Rodina Nishy uznává stále velmi tvrdá pravidla, což mladé dívce zrovna nehraje do karet.

Nisha se chce bavit, chce si vyrazit s kamarády, chce užívat života plnými doušky. Ale je neustále pod drobnohledem - a kdyby jen své rodiny - všech okolo a nikdo se nebojí ventilovat jakékoliv domněnky o tom, čím se Nisha ve svých volných chvilkách zabývá.

Je pravda, že se Nisha občas vypaří z domu a jde na diskotéku nebo párty...Jednoho večera ji tajně navštíví mladík a jak tušíte, otec na to přijde. Jenže co teď s nezbednou dcerou? Místní komunita mluví jasně - chce to exemplární potrestání, aby bylo výstrahou pro ostatní teenagery.

norsko2

Otec nelení, spojí se se svou rodinou v Pákistánu a Nisha už je na cestě. Ona však vůbec netuší, co se děje. Nechce jí to prozradit ani její bratr Asif. Celá rodina je rukojmím rozhodnutí otce.

Nisha se tak objevuje v nové zemi, v zemi svých předků, ale jejich stylu života vůbec nerozumí. Musí chodit do školy a neustále pomáhat v domácnosti. Nemůže se spojit se svými kamarády z Osla. Nakonec ale tamnímu tempu přivyká. A přesto, že se zdá, že je život v Pákistánu samá nuda, Nisha se znovu dostává do problémů.

Iram Haq, scénáristka a režisérka filmu, zde vypráví svůj vlastní příběh - o tom, jak ji ve čtrnácti letech unesla její vlastní rodina. I přesto, že se zdráhala scénář napsat, udělala to. Jsem přesvědčená, že se rozhodla dobře. I v jejím prvním filmu Jsem tvá se tato zásadní událost jejího života objevuje.

Film vypráví o tom, že si mladá láska najde cestu, i když je jí dáno mnoho překážek. A že v rodinném kruhu můžete zažít opravdu krušné chvíle i když by měla být rodina vaším útočištěm. Příběh je i o tom, jak domnělá vina může být zhoršená tím, že se do případu vkládají nezúčastnění pozorovatelé.

norsko

Při scénách odjezdu do Pákistánu a zase zpět do Norska vám bude tuhnout krev v žilách. Budete prožívat nejasné pocity otce, který svou dceru miluje, ale pravidla jasně říkají, že ji musí zavrhnout. Film bude jistě také vyvolávat otázku, proč se rodiny s tradiční výchovou vůbec pouští do nového života v zemi, ve které jsou naprosto nepochopitelná.

Co tomu řeknou lidi? letos bude bojovat o prestižní filmovou cenu Oscar. Myslím, že má velkou šanci. Schválně, jak budete reagovat na film vy. Nezapomeňte přijít na jeho promítání v rámci přehlídky Severský filmový podzim.

Více informací: http://www.sfklub.cz/seversky-filmovy-podzim-2018-praha-ctvrtek

Co tomu řeknou lidi? Hva vil folk si
Drama
Norsko / Německo / Švédsko, 2017, 106 min
Režie: Iram Haq
Scénář: Iram Haq
Kamera: Nadim Carlsen
Hrají: Maria Mozhdah, Adil Hussain, Sheeba Chaddha, Rohit Saraf, Ekavali Khanna, Ali Arfan, Lalit Parimoo, Nokokure Dahl; Isak Lie Harr; Maria Bock,
Sara Khorami

Hodnocení: 95 %
Foto: www.csfd.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pomoc druhým mě naplňuje radostí. To co dělám, má opravdu smysl!“ Nemoc je řeč naší duše

hana 200Statenice – O alternativních metodách léčení toho zaznělo již mnoho. Jedni je zavrhují a jiní na ně nedají dopustit, protože jim pomohly vyřešit problém, který je dlouhodobě trápil. V malebné obci nedaleko hlavního města žije Ing. Hana Mesiereurová, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Blíží se Dny evropského filmu

DEF logoPoté, co v Česku zanikl Febiofest (na Slovensku se udržuje dál), zpřístupňují filmové dění aspoň v evropském prostoru jednak výběr festivalových děl Be2Can a 3Kino zaměřené na střední Evropu, případně přehlídky francouzsky, italsky či španělsky mluvených...


Literatura

Temnými hvozdy, černá perla komiksového hororu

perexovy obrazekPřiznám se, že po knize Temnými hvozdy jsem původně sáhla spíše ze zvědavosti. O to více jsem byla překvapena, jak mimořádně kvalitní kousek se mi dostal do rukou. A přestože se za normálních okolností hororovému žánru spíše vyhýbám...

Divadlo

Mimefest 2023

mimeVe dnech 20. až 23. září 2023 se uskuteční 12. ročník tradičního festivalu pantomimy, tentokrát s podtitulem Mime & Smile. Zároveň, sté jubileum jednoho z nejvýznamnějších mimů Marcela Marceaua je příležitostí jak ke vzpomínkám na klasiky bílého umění, tak k setkán...

Film

Opět k nám dorazily Dny evropského filmu

evropsky film200Už po dvacáté se konají Dny evropského filmu, tentokrát kromě Prahy proniknuvší ještě do Brna, Hradce Králové, Ostravy, Jablonce nad Nisou a Uherského Hradiště. Organizátoři s podporou řady velvyslanectví a kulturních in...