Teroristka sice chce zabít Martina Hoffmana, ale přesto vás pobaví

Teroristka sice chce zabít Martina Hoffmana, ale přesto vás pobaví

Tisk

Teroristka 1

Hned na začátku dubna přichází do kin nový český film Teroristka s Ivou Janžurovou a Martinem Hoffmanem v hlavních rolích. Stojí tato komedie s poučnou zápletkou za návštěvu kina?

Určitě ano, musím hned na začátek odpovědět na tuto záludnou otázku. A to nejen díky skvělému hereckému obsazení, ale i velice zajímavému příběhu, ve kterém nakonec dobro zvítězí nad zlem. Samozřejmě se to neobejde bez řady vtipných situací, které přicházejí zejména v druhé polovině filmu.

V chatařské osadě je samozvaným bossem arogantní podnikatel Vlastimil Mach (Martin Hoffman), kterému patří místní diskotéka a díky svému poměru se starostkou má takřka neomezenou moc. Jednoho dne se ovšem zdejší obyvatelka Marie – učitelka na penzi (Iva Janžurová) rozhodne, že zarazí tomuto prevítovi tipec. Sežene si zbraň a vyrazí do boje.

Asi si dokážete představit, že když si svědomitá učitelka v penzi sežene pistoli a chce zastřelit místního bosse, musí tuto událost doprovázet řada vtipných okamžiků. A rozhodně se nebudete mýlit. Obsazení vynikající zkušené herečky v podobě Ivy Janžurové bylo velice dobrým krokem, protože ztvárnila svoji postavu opravdu přesvědčivě. Nejenže se musela alespoň částečně naučit se zbraní, ale ještě u toho snaží pobavit diváka. Podařilo se jí to na výbornou.

Teroristka 2

Ovšem není jediným představitelem, který tento film posouvá nahoru. Roli hlavního padoucha si střihnul stále populárnější herec Martin Hoffman, kterého celá republika vzala na vědomí díky fenomenálnímu seriálu Most. On už všem i v minulosti mnohokrát ukázal, že hrát prostě umí. Dostal k tomu příležitost i v několika rolích padouchů, což se už jemu samotnému příliš nelíbí. Režisér Radek Bajgar ho tudíž musel trochu přemlouvat, ale po přečtení scénáře byl herec jeho.

Vedle ústřední dvojice se ve filmu vyskytuje i řada dalších populárních tváří jako je Pavel Liška v roli bývalého žáka Marie a zároveň i polepšeného kriminálníka, starostka Tatiana Vilhelmová, dcera Marie Jana Plodková nebo krásná maminka v podobě Kristíny Svarinské.

Nejen z herců je ovšem tento film živ. Vypráví totiž příběh, který mnoho Čechů zažilo na vlastní kůži. Jedním z nich byl i samotný režisér Radek Bajgar, který se trochu nechal inspirovat vlastními životními zkušenostmi a zároveň děj zasadil do prostředí, které sám dokonale zná. Ve filmové lokaci totiž sám bydlí.

Teroristka 3

Jak jsme už zmínili, vypráví tento film o nadřazenosti jedné osoby, která se snaží všem ostatním znepříjemnit jejich život a přitom si namastit vlastní kapsy. Naštěstí si to ani ve filmu, ani v reálné životě někdy nenechají lidé líbit a začnou se bránit.

Teroristka je plejádou zajímavých hereckých osobností, které se dokázali výborně sžít se samotným příběhem. Určitě se můžete těšit na slušnou porci humoru, řadu dramatických chvilek a šťastný závěr, ve kterém se ukáže, že v jednotě je síla.

Jestli musí něco filmový kritik vyzdvihnout je to určitě výkon hlavních představitelů Ivy Janžurové a Martina Hoffmana, kteří posouvají film do vyšších pater. V tom jim sekundují další vynikající herci, kteří si rovněž zaslouží obrovskou pochvalu. Teroristka se rozhodně řadí k tomu zajímavějšímu, co můžeme na poli českého filmu letos zhlédnout. 

Teroristka 4

Teroristka

Režie: Radek Bajgar

Žánr: Komedie, Drama

Scénář: Radek Bajgar

Kamera: Lukáš Hyksa

Hrají: Iva Janžurová, Martin Hofmann, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Eva Holubová, Jana Plodková, Kristína Svarinská, Sára Affašová, Eva Leinweberová, Anita Krausová

Hodnocení: 80 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Miluju jaro a podzim,“ prozradila nám spisovatelka Alena Jakoubková

alena jakoubkova 200Léto je v plném proudu, slunce pálí o sto šest, na mnohé se přilepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“). Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod slunečními paprsky? Nebo jen dobí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Báseň aneb Skoro úplně vymyšlený film vzniká v Olomouci

Basen bukowski200V březnu 2013 padne v Olomouci poslední klapka nového nezávislého filmu na motivy jedné z básní Charlese Bukowskeho. Své místo v hereckém ensemblu našli jak osobnosti z krajských divadel, tak mladí herci a neherci. Ten...


Literatura

Arno Dahl „Až na vrchol hory“.

200itSpisovatel patří mezi nejpopulárnější švédské autory s řadou prestižních ocenění. Český čtenář s e s jeho knížkami mohl seznámit již v roce 2009, kdy ve vydavatelství Mladá fronta vyšlo jeho „Misterioso“, v následujícím roce pak „Zlá krev“a pro letošní rok j...

Divadlo

Nebezpečné hry irského tance

Lord perex1. listopadu jsme měli možnost zhlédnout další unikátní taneční show Lord of the Dance, tentokrát s názvem "Dangerous games". Představení proslulého Michaela Flatleyho opět nezklamalo.

...

Film

Dny evropského filmu začínají



DEF perexJiž po osmadvacáté si můžeme vychutnat DNY EVROPSKÉHO FILMU, pořádané od středy 16. června 2021 nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech – v Ostravě (od 17.6.) a v Brně (od 18.6). Přehlídka pak se pak shodně uzavírá v tentýž den,...