Tereza Hirsch, režisérka, o které ví svět, ale u nás o ní skoro nikdo neví

Tereza Hirsch, režisérka, o které ví svět, ale u nás o ní skoro nikdo neví

Tisk

TH perexTereza Hirsch je mladá a úspěšná režisérka, scenáristka a producentka. Narodila se německé matce a českému otci. Vyrůstala v Praze. Filmařinu studovala v Los Angeles: „Došlo k tomu v podstatě náhodou. Chtěla jsem si někam odjet odpočinout a zvítězilo Los Angeles, kde se mi moc zalíbilo. Říkala jsem si, že bych tu mohla zůstat déle a začala jsem tam tedy studovat na New York Film Academy filmovou a mediální produkci“, řekla nám Tereza Hirsch.

 


Na svém kontě jako režisérka má zatím tři krátkometrážní filmy, ale dva z nich jsou známé po celém filmovém světě.

TH portugalsko - porto


Její režijní debut z roku 2016, drama The Guilt List se dostal na více než 60 světových filmových festivalů a vyhrál 16 cen, mimo jiné za nejlepší krátký film a nejlepší kameru na mezinárodním filmovém festivalu v Brazílii. Děj filmu se odehrává v Kalifornii, roku 1953, kdy se mladá Američanka Grace zamiluje do československého imigranta Tommyho, a netuší, jaký dopad na jejich lásku bude mít Studená válka. „Měla jsem štěstí, že se sešel dobrý nápad, bezva herci a byl to právě můj absolventský film na škole v Los Angeles“, prozradila nám talentovaná režisérka. Tento úspěšný krátkometrážní snímek plánuje Tereza Hirsch natočit jako celovečerní film, který se bude natáčet v Čechách i v Americe.

tereza hirsch


V roce 2018 začala Tereza Hirsch natáčet snímek, který je inspirován životem a prací žijící válečné fotografky Jany Andert.


Fotografka Alex se se vrací do Prahy po dlouhé nelehké době strávené v Iráku a nedokáže se s tím, co zažila, vypořádat. Především obraz iráckého chlapce Aliho jí nejde z hlavy, ačkoliv si nechce připustit zažité trauma. Přesto se Alex vrací ke své nebezpečné práci. Postavu fotografky si zahrála Lucie Vondráčková, která se objevila v roli, kterou velice mile překvapila. Jak došlo vůbec ke spolupráci? „Lucka se o mě dozvěděla díky The Guilt List, který se promítal na festivalu v Montrealu. Napsala mi, že se ji film líbil a slíbily jsme si, že se potkáme osobně. V létě loňského roku jsme se tedy sešly v Praze a dostaly jsme chuť spolupracovat. Řekla jsem si, že by to bylo zajímavé Lucku obsadit. Chtěla jsem ji ukázat v úplně jiném světle. Nakonec Lucka roli zvládla skvěle. Nejen já jsem byla nadšená, ale i ohlasy publika jsou pozitivní“, sdělila režisérka o spolupráci s Luckou.

TH Beyond Her Lens - fotoarchiv filmu 2


Film, který měl premiéru 5. ledna 2019, již tři měsíce putuje po světových filmových festivalech a na svém kontě má již 10 cen! A to z festivalů v Indii, Chile, Kanadě, Anglii, Rusku, USA, Portugalsku. Na festivalu v Los Angeles nezískal cenu jen samotný snímek, ale i Lucie Vondráčková. Držme tedy filmu pěsti, aby získal aspoň dalších 10 cen. Rozhodně si to tento film zaslouží.

TH Beyond Her Lens - fotoarchiv filmu

Jak jsme se sešli:
Terezu Hirsch jsem osobně poznal na premiéře snímku Beyond Her Lens v lednu, v kině Lucerna. Domluvili jsme se, že se sejdeme. Na schůzku dorazila včas, jak je výsadou úspěšných lidí. Měla trému, ale po několika minutách opadla a vznikalo naše povídání. Pak jsme se sešli ještě jednou, kvůli focení. Tereza Hirsch na mě působí skromně, zároveň cílevědomě. Věřím tomu, že za nějakou dobu budu pyšný, že jsem byl mezi prvními, kdo s Terezou dělal rozhovor a fotil a budu se u toho dívat, jak přebírá třeba Oscara. Moc bych jí to přál.

Foto: fotoarchiv filmu a Petr Mráček


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smyslem života je tvořit něco krásného, říká hlavní protagonistka kapely Vesna

vesnaDívčí kapela s pohanským názvem Vesna, která se skládá z pětice nádherných žen, vznikla jako projekt zakladatelky a textařky Patricie Fuxové. Současné seskupení tvoří Patricie, Bára, Oly...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

RECENZE: Osamělý jezdec

200 jezdecOd tvůrců, kteří nám přinesli Piráty z Karibiku, jsme se letos dočkali nového díla. Opět se zmalovaným Johnym Deppem, ale tentokrát na divokém západě. Osamělý jezdec sice pozbyl milostného příběhu a akce, ale na groteskní scénky režisér Gore V...


Literatura

Parádní detektivka z českých luhů: Vesnice

vesnice200V dubnu vydalo nakladatelství Kalibr novou detektivní knihu mladé české autorky Kristýny Trpkové Vesnice. Prostředí uzavřené komunity, propojené případy a do toho romance na pracovišti. Naláká vás Vesnice ke čtení?

...

Divadlo

Pejsek a kočička rozdávají ve zlínském divadle opět radost

200dZlínské Městské divadlo si dětské diváky předchází jak může, rozhodně je nebere jako doplněk k divákům dospělým. A tak první premiéra roku 2013 i první premiéra právě se rozbíhající sezóny 2013/2014 patřily právě dětem. Na jeviště zlínského divadla se po čase v...

Film

Boj o Řím: návrat historického velkofilmu

boj o rimHistorické velkofilmy prožívaly svůj zenit v 50. letech, avšak v půli 60. let jsou již diváci těmito kolosálními produkcemi přesyceni. Smrtelnou ránu žánru zasahují především dva filmy, Kleopatra J. L. Mankiewicze, které utržila v ...