Přes prsty nabídne víc než jen pěkné zadky

Přes prsty nabídne víc než jen pěkné zadky

Tisk

Přes prsty 1Do kin před několika dny vstoupila letní komedie Přes prsty, která svým sportovním zaměřením vlastně může tak trochu připomínat Ženy v běhu. Dokáže se jim ovšem vyrovnat?

Scénáristé většinou patří k těm profesím, které u nás stojí ve filmovém prostředí tak trochu v pozadí. Přitom právě díky nim má často snímek či seriál svoji charakteristickou tvář. Jestliže ovšem chcete slyšet jméno, které se v posledních letech dostalo v tomto oboru do popředí, určitě vám většina z filmových kritiků a fandů bude jmenovat Petra Kolečka.

Ten má na svědomí scénáře k takovým projektům jako je Okresní přebor, Vyšehrad, Lajna a v neposlední řadě toliko opěvovaný Most. Tentokrát se ovšem rozhodl usednout i do režisérské židličky a zkusit si tak 2 v 1. Povedlo se mu to?

V první řadě obsadil na hlavní posty téměř čtyřicetiletou (ale stále krásnou) Petru Hřebíčkovou a její o jedenáct let mladší kolegyni Denisu Nesvačilovou. Jejich role byla jasná – předvést dvě sportovní nadšenkyně, které tak trochu trápí vztahy. Hned začátek filmu je ve znamení rozchodu Lindy (Petra Hřebíčková), která společně se svým později bývalým partnerem Markem (Jakub Prachař) předvede vtipnou scénu v luxusní restauraci.

Přes prsty 2

Od tohoto momentu už je vlastně napůl jasné, jakým směrem se bude humor tohoto filmu ubírat. Některé vtípky vám možná přijdou lehce ujeté, ale zároveň představují zúčastněné herce v té nejlepší formě. Ústřední mužskou roli si parádně střihnul Jiří Langmajer, který prostě umí pobavit a s léty svoje herecké umění vyšperkovává k dokonalosti. Tentokrát si zahrál na první pohled lehce zkouřeného (není daleko od pravdy) maníka, který se snaží zaujmout nejednu ženu.

Vedle něj najdeme řadu dalších zajímavých mužských jmen, ale jejich důležitost v ději je maximálně poloviční. Vedle již zmiňovaného Jakuba Prachaře se více objeví především Vojta Dyk v roli holkaře a přítele Pavly (Denisa Nesvačilová), v menších rolích uvidíte Marka Taclíka nebo Leoše Nohu. Filmu ovšem dominuje především hlavní trojice Hřebíčková, Nesvačilová a Langmajer.

Ještě se vraťme k ženským rolím. Obě herečky musely za několik měsíců natrénovat beach volejbal natolik, aby při něm vypadaly aspoň trochu přesvědčivě. Nakonec se to podle mého názoru povedlo a díky tomu vlastně trochu tvůrci zpropagovali tento méně populární sport i masovějšímu publiku v České republice.

Vzhledem k danému sportu samozřejmě nemůže chybět ani velké množství záběrů na pěkné zadečky, ale celkově je film poměrně odvážný. Nachází se v něm několik takřka erotických či alespoň velice smělých scén. Díky tomu si ho z velké části užijí i muži, pro které to bude pastva pro oči. Ale nebojte se, ženy. I Jiří Langmajer vám něco ukáže.

Celkově je příběh poměrně zdařilý, vedle beach volejbalu se věnuje hodně vztahům, lásce i zklamání. Nenabízí tedy jen úsměvná témata, ale přesto je to především romantická komedie pro zpříjemnění všedních dní.

Za nás se režisérská premiéra Petra Kolečka určitě povedla. Nejedná se sice o takový trhák jako je Most nebo Okresní přebor, ale přesto si dovolím tvrdit, že si najde početnou diváckou základnu.

Na závěr ještě musíme zmínit i ústřední song, který má na svědomí stoupající hvězda české hudby Marcell společně se stálicí Lucií Bílou. 

Přes prsty 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 











Přes prsty

Česká republika 2019

Režisér: Petr Kolečko

Scénář: Petr Kolečko

Kamera:Petr Bednář

Hrají: Petra Hřebíčková, Jiří Langmajer, Denisa Nesvačilová, Vojtěch Dyk, Jakub Prachař, Zdena Hadrbolcová, Radka Pavlovčinová, Kristína Greppelová, Marek Taclík, Leoš Noha, Igor Chmela, Jan Komínek, Jakub Gottwald, Marián Miezga, Ján Jackuliak, Markéta Krejčová, Barbora Mudrová, Martin Uhlíř

Hodnocení 70 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Zuska: Od tanečníků očekávám andělsko-dábelské nálety na diváky

Petr Zuska perexChoreograf Petr Zuska, bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla, připravuje pro Pražský komorní balet nové představení s názvem "Carmina Vetera". Komponovaný večer na motivy starých lidových písní bude mít premiéru 27. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Arvéd. Čemu všemu lze zaprodat duši?

Arved perexJiří Arvéd Smíchovský byl významný hermetik, okultista, vyznavač černé magie a mimořádně vzdělaný člověk s geniální pamětí. Aby dosáhl svého cíle, byl ochoten jít až k hranicím samotného pekla.

 

...

Literatura

Kuchařka z lesů a luk velmi mile překvapila

kucharka-z-lesu-a-luk 200V nakladatelství Esence na jaře vyšla nádherná Kuchařka z lesů a luk s podtitulem Dobroty s divokými bylinkami, bobulemi a houbami. Pojďte do ní s námi nahlédnout!

 

Divadlo

Zlínské divadlo nabízí v inscenaci Kytice sugestivní adaptaci nejčtenější české klasiky

kytice200

I když je režisér Dodo Gombár originálně svůj, jeho divadelní dramatizace Erbenovy ikonické Kytice mě zaujala. Viděl jsem ji minulý týden z osmé řady, a jsem tomu rád. Samozřejmě, před časem jsem viděl i televizn...

Film

Na začátku února vstoupí do kin životopisný snímek Spravedlnost pro Emmeta Tilla

Spravedlnost 200V srdceryvném příběhu podle scénáře Michaela Reillyho, Keitha Beauchampa a Chinonye Chukwu, která zároveň film režírovala, je hlavním aktérem čtrnáctiletý chlapec jménem Emmett Till, který byl usmrcen brutálním lynčováním za to, že v 50. l...