Film Zrození na Kamera OKO 2019 dostal druhou šanci

Film Zrození na Kamera OKO 2019 dostal druhou šanci

Tisk

birthMéně známý a nedoceněný snímek režiséra Jonathana Glazera Zrození s Nicole Kidman v hlavní roli, byl dalším z mnoha zajímavých filmů, které diváci mohli vidět na 11. ročníku mezinárodního filmového festivalu Kamera OKO. Ten se letos uskutečnil ve dnech 23. - 29. září. Kromě soutěžních filmů předních světových festivalů a aktuálních českých snímků, uveřejnil i další filmy, které si zaslouží patřičnou pozornost. 

Mysteriózní drama začíná scénou, kdy umírá Sean - milovaný manžel hlavní postavy Anny, kterou vynikajícím způsobem ztvárnila Nicole Kidman. Diváky může Nicol překvapit, pro ni zcela netypickým, účesem - krátkým tmavším sestřihem, díky němuž vyniknou její oči a dokonale vyjádřené emoce v obličeji během celého filmu. Po deseti letech od smrti muže se Anna konečně rozhodne se vdát. Ale náhle se objeví někdo, kdo se rozhodne jí to překazit. Je to desetiletý chlapec, kterého si zahrál Cameron Bright. Ten tvrdí, že je Annin manžel a zná až neuvěřitelné podrobnosti z jejich společného života.

Nastává absurdní situace plná vypjatých emocí, které jsou servírovány takřka geniálním způsobem skrze dlouhé pomalé záběry a dokonalou mimiku herců. Utváří se láskyplný až implicitně erotický vztah mezi Annou a malým Seanem, která chlapci uvěří. Její zoufalý snoubenec projeví své emoce tím, že chlapce fyzicky napadne. Ve filmu mají své místo i další postavy, kterými jsou chlapcovi rodiče a přátelé zemřelého Seana. Právě žena nejlepšího Seanova přítele Clara, jíž si zahrála Anne Heche, je možná klíčem k celé záhadě. Film je úchvatným psychologickým dramatem, který má až hypnotickou atmosféru a vzbuzuje v divákovi spoustu otázek.

birth1

Zdroj: kinomaniak.cz

Existuje reinkarnace?

Je možné někoho tak silně milovat bez ohledu na jeho tělesnou schránku? Je chlapec podvodník, který byl k něčemu navedený? S postupujícím dějem filmu ale otázek vyvstává mnohem více. Divák si prožije několik stěžejních scén, které dokonale vyjadřují emoce postav a nutí člověka k zamyšlení. Jedním z opravdu silných momentů je samotný závěr filmu, ale je jich samozřejmě víc. Jsou to přesně ty okamžiky, na které jako diváci nikdy nezapomenete. Celkovou atmosféru totiž také podtrhuje působivá a dosud nikde neprodukovaná hudba Alexandra Desplata. Právě na festivalu Kamera OKO ji představil ve svém průvodním slovu Šimon Holý.

Britský režisér Jonathan Glaser (* 1965) se věnuje především natáčení reklamních šotů a videoklipů, které točí od roku 1995. Známé a oceněné jsou například jeho videoklipy pro kapely Massive Attack a Radiohead, například ke skladbám Street Spirit a Karma Police. Kromě filmu Zrození z roku 2004 a prvotního filmu Sexy Bestie z roku 2000, natočil v roce 2013 snímek Pod kůží

I když film Zrození kritiky spíše smetly, Nicole Kidman byla za svou roli Anny nominována na Zlatý glóbus, a to v kategorii nejlepší herečka v dramatickém filmu. Zrození získalo další 2 ocenění a na 17 jich bylo nominováno.

birth

Zdroj: csfd.cz

Já osobně film hodnotím velice pozitivně, nejen pro jeho obsah, ale pro dokonalé ztvárnění magické atmosféry. Pro skvělé herecké výkony herců a vyjádření jejich emocí, celkový tajemný nádech a potřebu diváka klást si otázky. Velice oceňuji statické záběry, které ponechávají divákovi prostor k prožití dané emoce a uvědomění si různých souvislostí. Herečku Nicole Kidman mám velice ráda, v tomto snímku opravdu opět nezklamala - stačí se dobře zaměřit na její obličej, který se po celou dobu filmu stává dokonalým jevištěm. Cameron Bright si se svou rolí také skvěle poradil, a obličej Anne Heche v určitých scénách působí až démonicky.

Zrození (Birth)

Drama / Mysteriózní / Romantický

USA / Velká Británie / Německo / Francie, 2004, 100 min

Režie: Jonathan Glazer
Scénář: Jean-Claude Carrière, Milo Addica, Jonathan Glazer
Kamera: Harris Savides
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Nicole Kidman, Cameron Bright, Danny Huston, Lauren Bacall, Alison Elliott, Arliss Howard, Anne Heche, Peter Stormare, Ted Levine, Cara Seymour, Zoe Caldwell, Scott Johnsen, Novella Nelson, Milo Addica, Alexandra Salo, T. Ryder Smith, Jordan Lage, Lisa Barnes

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naše písničky vznikají jako bouřka – rychle!

Maxim Turbulenc 200Psal se rok 1994, když v Praze vzniklo nové hudební seskupení, které si dalo název Maxim Turbulenc. V tom roce mi bylo třiadvacet a tahle trojice mi připadala pěkně praštěná. Dokázali ale rozesmát a získat si náklonnost napříč ge...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dvě slova jako klíč? Strhující filmová záležitost po všech stránkách

dve slova200Dvě slova jako klíč je nový český film, který vznikal podle stejnojmenné knihy Josefa Formánka. Zatím jsem ji nečetl, ale to, co pro plátno vytvořil režisér Dan Svátek a kameraman Jakub Šimůnek, tak klobouk dolů. Navíc tam hrají výborní čeští her...


Literatura

Backman zase hraje na city a jde mu to!

uzkosti-a-jejich-lide 200Oblíbený švédský spisovatel po několika menších dílech (konečně) přichází s plnohodnotným románem s názvem Úzkosti a jejich lidé.

...

Divadlo

Prachy!: Neuvěřitelný situační tobogan komediálního bláznění

Prachy200Co byste dělali, kdybyste cestou domů v metru vyměnili náhodou svůj kufřík plný úředních dokumentů za jiný, ve kterém by byly téměř dva milióny liber? Přesně to se v komedii Raye Cooneyho přihodí Henrymu Perkinsovi, usedlému úředníčkovi z londýnského...

Film

V Karlových Varech zvítězil Křižáček
krizacek perVáclav Kadrnka na sebe upozornil již svým minimalisticky, staticky, s pozorovatelskou netečností pojednaným dramatem 80 dopisů. V historickém snímku KŘIŽÁČEK, který navzdory očekáváním zvítězil na karlovarském filmovém festivalu 2017, tento...