Osvícení straší i po čtyřiceti letech, teď už i na Blu-ray

Osvícení straší i po čtyřiceti letech, teď už i na Blu-ray

Tisk

Osviceni perexKdyž se čas od času dělají na různých serverech a ve filmových časopisech žebříčky nejlepších adaptací románů Stephena Kinga, máte jednu jistotu. Snad ve všech najdete letos už čtyřicet let (neuvěřitelné, jak to letí) starý horor Stanleyho Kubricka Osvícení. Jde jen o to, zda je v regulérním pořadí, nebo mimo něj, protože režijní génius ji totiž pojal natolik osobitě, že spíše než o adaptaci románu jde o jeho interpretaci, a proto se názory na ni trochu rozchází. Většina se ale shoduje v tom, že jde o fenomenální počin.



osviceni

Spisovatelská krize v hotelu na samotě

Děj je přitom velmi jednoduchý. Spisovatel Jack Torrance má velkou tvůrčí krizi a po bouřlivém období navíc abstinuje, takže hledá cokoliv, co by mu pomohlo v napsání nového románu, načerpání inspirace a urovnání vztahu s manželkou a malým synkem, který má navíc zvláštní dar. Ideální příležitostí se zdá být osamělý hotel Overlook, kam se Jack s rodinou uchýlí, aby dělal zimního správce, což v podstatě znamená vykonat pár rutinních denních úkonů a pak následuje volno, kterého chce využít k napsání nové knihy. Jenže o hotelu se šíří divné historky ohledně posledního správce, který v něm vyvraždil manželku a dvě děti, navíc leží na místě bývalého indiánského pohřebiště. Jack postupně zjišťuje, že samota uprostřed hor je dost tísnivá a pomalu začíná přicházet o rozum.

Proměna milujícího rodiče ve vraždící monstrum

Aby bylo hned na začátek jasno – sám King tenhle film nenávidí a vlastně se mu není co divit. V samotném románu je totiž klíčová právě psychologická proměna Torrance z milujícího otce a manžela ve vraždící a posedlé monstrum, na což Kubrick totálně rezignoval a od první chvíle je jasné, že hlavní hrdina není úplně normální a je na hranici šílenství. K natáčení filmu se navíc váže mnoho legend, které by vydaly na samostatný článek. Za všechny se sluší zmínit třeba tu, jak režisér několikrát za noc telefonoval Kingovi, aby se ho zeptal, zda existuje Bůh. Mnozí konspirátoři navíc tvrdí, že ve filmu se skrývá spousta odkazů na let Apolla 11 k Měsíci, který prý nikdy neproběhl reálně, ale ve studiu ho natočil právě Kubrick.

osviceni V

Fascinující dílo s klaustrofobní atmosférou

I když se ale od všech historek a konspiračních teorií oprostíme, zůstane naprosto fascinující dílo, které od začátku upoutá tak nepříjemnou a klaustrofobní atmosférou, která je dodnes naprosto unikátní, a i při opakovaném sledování z ní není dobře po těle. To ještě umocňuje výtečná kamera Johna Alcotta, který celý hotel nasnímal jako něco z úplně jiného světa, co má svá vlastní pravidla. Kubrick si navíc pomáhá hudbou několika skladatelských velikánů, která do oné stísněné atmosféry přesně sedne a jen prohlubuje zneklidňující zážitek.

Dominuje démonický Jack Nicholson

Celý výsledek ještě o několik úrovní výš posouvá démonický a maniakální Jack Nicholson v titulní roli, z něhož jde opravdu strach a v době premiéry by si k němu asi nikdo pro autogram nešel. Na jeho výkonu ale určitě zanechaly stopy i jeho tehdejší osobní problémy spočívající v absolvované protidrogové léčbě a nelehký rozchod s tehdejší partnerkou. I když si snímek krade pro sebe, více než dobře s ním drží krok výborná Shelley Duvall a zmínit se musí i malý Danny Lloyd.


osviceni III

Osvícení je i po čtyřiceti letech naprosto famózní záležitost a noční můra, která pořád straší, nemá dost a diváka hodně zneklidní. Nové generace publika může k filmu dostat také Blu-ray, který u nás vydala společnost Magic Box. Ten by měl ostatně zajímat všechny fanoušky filmu, protože vůbec poprvé na něm lze vidět delší, tzv. americkou verzi, jejíž stopáž dosahuje skoro sto padesáti minut. Rozdíly v obou verzích nejsou ale nijak markantní, protože ta prodloužená je jen doslovnější a až na jednu duchařskou lekačku je rozšířena o dialogy a prohlubuje vztahy mezi postavami. Na celkovém zážitku to ale vůbec neubírá.

Nejlepším bonusem je Film o filmu

Kromě filmu samotného, který disponuje pouze českými titulky, jsou na disku navíc bonusy. Mezi nimi se nachází komentář historika a tři dokumenty, které dohromady trvají něco přes hodinu, leč si je užijí jen angličtináři, protože nemají českou podporou. Ty se sice tvorby Osvícení zpočátku dotýkají, spíše ale reflektují Kubrickovu tvorbu jako takovou, každý z trochu jiného pohledu, což je taktéž nesmírně přínosné. Rozhodně nejlepším bonusem je ovšem Film o filmu, který natáčela režisérova dcera Vivian. Ten poodhalí Kubrickův tvůrčí proces a ukáže, že natáčení s ním nebylo jednoduché. Je tu vidět jeho psychický tlak na herce i záliba v detailech, kdy některé scény se opakovaly až stokrát, což nebylo výjimkou. Dokument je navíc možné si pustit i s komentářem režisérky, který také poskytne několik raritních informací. Pravověrné fanoušky filmu tento bonus nijak nepřekvapí, protože už byl k vidění na DVD, které u nás vyšlo před deseti lety. To ale kvalitu disku nijak nedevalvuje, ba naopak. Dělá to z něj počin, který by měl ve své filmotéce mít každý, kdo se zajímá o kinematografii, protože tahle noční můra bude strašit ještě hodně dlouho.

osviceni IV

PS: V roce 1997 se Stephen King podílel na třídilné televizní minisérii v režii Micka Garrise, která není špatná a knihy se drží věrně, za Kubrickem ale ve všem zaostává.
PS2: V loňském roce se v kinech objevil snímek s nesmyslně dlouhým českým názvem Doktor Spánek od Stephena Kinga, který na Osvícení částečně navazuje a prozrazuje, co se v dospělosti stalo s malým Dannym.

Název: Osvícení
Původní název: The Shining
Rok vzniku: 1980
Režie: Stanely Kubrick
Scénář: Stanley Kubrick, Diane Johnson
Kamera: John Alcott
Hudba: Wendy Carlos, Rachel Elkind
Stopáž: 146 minut
Hrají: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers, Barry Nelson, Joe Turkel
Hodnocení filmu: 100 %
Hodnocení Blu-ray: 80 %
Na Blu-ray vydala společnost Magic Box

Zdroje k fotografiím: youtube.com, filmgazm.com, imdb.com, horrorfreaknews.com
Odkaz na trailer: www.youtube.com/watch?v=S014oGZiSdI


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsme tady a chceme vás bavit, říká Karel Šůcha, kapelník formace Laura a její tygři


laura perexFamózní včerejšek a přitažlivý dnešek představuje v Supraphonu nedávno vydané dvojalbum hudební formace Laura a její tygři, které nabízí hned šestadvacet písní. Tři dekády existence trvale vitální kapely jsou dobrou příležitostí bilancova...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

V druhé půli února začne přehlídka španělsky mluveného filmu

pelicula logoNa letošní přehlídce španělsky mluvených filmů LA PELÍCULA (v Praze ji zastihneme mezi 18. a 23. únorem, poté se přesouvá do Brna, Hradce Králové a Ostravy) si zopakujeme tragikomedii Pedra Almodóvara Bolest a sláva. Do tuzemských kin se sice ...


Literatura

Kočkomilové

kockomilove 200Na počátku roku se objevily dvě nápadité knížky Kreativní kreslení pro Kočkomily a Pejskomily. Obě se stejným záměrem pobavit, poučit a naučit kreslit. Najdete tam na padesát nápadů nejen pro milovníky koček a pejsků, ale také pro ty, co ...

Divadlo

Tentokrát Ve Smečkách Klub bláznů

klicovou dirkou perexV Praze je hodně divadel, podle mého odhadu nejméně stovka. A to ta, která mají ještě malou nebo komorní scénu, počítám jen jednou. Při tomto počtu samozřejmě není divu, že mi zhusta nějaká ta pr...

Film

O snížené soudnosti (nejen herecké)

Be2Canrijen perexPřehlídku Be2Can zahájil a poté do běžné distribuční sítě vstoupil francouzský historický snímek Jeanne du Barry – Králova milenka. Pojednává s notnou dávkou dojemného sentimentu o poslední souložnici francouzského krále Ludvíka XV. Pano...