Je rolí člověka průměrovat pravdu?

Je rolí člověka průměrovat pravdu?

Tisk

role200Pravda je esenciálním prvkem finského dramatu Role člověka. Tento snímek zahájí desátou přehlídku Severská filmová zima v pražském kině Lucerna, a to ve čtvrtek 13. února 2020. Příběh filmu vychází ze stejnojmenné knihy autora Kariho Hotakainena. Přijďte se zaposlouchat do rytmické finštiny.

 

 

Rodiče Pekky (Hannu-Pekka Björkman), Heleny (Ria Kataja) a Maijy (Armi Toivanen) netráví se svými dospělými dětmi téměř žádný čas. Žijí na vesnici a jejich děti vedou své životy v hlavním městě. Pekka je velký pán, ředitel vlastní firmy, Helena vystresovaná manažerka, která musí řešit zapeklité personální otázky a Maija se prodírá životem, jak to jde, ale má svou lásku po boku.

role

Nebo je spíš pravda, že Pekka zaspal dobu a svět obchodu ho pěkně převálcoval. Heleninu domácnost vede dvanáctiletá dcera Sini (Della McLoud) a Maijina spřízněná duše je někdo diametrálně jiný, než jak ji popsala rodičům.

Rodiče zjistí, že jejich děti jsou v různé míře pěkní podvodníčci. Nejvíc však umění klamu ovládá Pekka. Ten se nebojí pohrávat si s emocemi jiných. Je pravda, že ani dospělé děti to se svými rodiči nemají lehké, především s otcem, který je zářným příkladem toho, co je to být “sto let za opicemi”. Všechna tajemství se začnou odhalovat, když rodinu potká vážná nehoda.

“Všechno záleží na oku, které se dívá. Pravda je relativní pojem. Každý na ni pohlíží z jiného úhlu. Musíme jen všechny tyto pravdy zprůměrovat.”

Bohužel nemám načtenou knižní předlohu a tak můžu zhodnotit pouze film. Je o složitých vztazích v rodině, subjektivním vidění světa, o umění změnit se v chameleona. Věřím, že se jako diváci opravdu pobavíte, zamyslíte, užijete si finské tango v doprovodné hudbě. Pozorný divák určitě objeví i známá helsinská místa jako velmi moderní a netradiční Chapel of Silence.


Role člověka/Ihmisen osa
Drama
Finsko, 2018, 107 min
Režie: Juha Lehtola
Scénář: Kari Hotakainen, Juha Lehtola
Hrají: Hannu-Pekka Björkman, Leena Uotila, Asko Sarkola, Ria Kataja, Armi Toivanen, Kari Hietalahti, Della McLoud, Nicole Stiles, Rea Mauranen, Auvo Vihro, Eero Saarinen, Antti Peltola, Olli Rahkonen
Hodnocení: 95 %
Foto: www.sfklub.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dělám vědu proto, abych se dozvěděl, co ještě nikdo neví

archiv Jaroslav PetrPPopularizovat vědu je to pro něj úžasná možnost podělit se s lidmi o dobrodružné příběhy, které píše věda. Kromě vědecké práce se profesor Jaroslav Petr věnuje také psaní, působí jako pedagog na přírodovědeckých fakultách a spolupracuje s Český...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Neuvěřitelný život Miroslava Zikmunda

HZ perexMožná máte knihy známé dvojice „Zikmund a Hanzelka“ do poslední přečtené. Možná je odmala vídáváte v knihovně, ale ještě jste se do nich nezačetli a jen tak vzdáleně tušíte, o co v nich kráčí. Třeba vás k objevování díla H+Z nakopne fil...


Literatura

Správná napínavá oddechovka: Vlastní zákon

vlastni zakon200Pod taktovkou nakladatelství Laser vyšla v dubnu dobrodružná kniha Dalibora Boubína Vlastní zákon. Pokud hledáte svižný napínavý a neotřelý příběh z českého prostředí, pak je román Vlastní zákon akorát pro vás!

...

Divadlo

Repríza Dvořákovy opery Rusalka ve Státní opeře v Banské Bystrici bude událostí sezóny

opera banska bystrica perexHvězdného obsazení se dočká ve Státní opeře v Banské Bystrici repríza Dvořákovy opery Rusalky, která proběhne 4. června. V hlavních rolích tohoto mimořádného představení vystou...

Film

POWAQQATSI: druhý díl Qatsi trilogie na hodinu a půl pevně přiková k obrazovce

Powaqqatsi plakat  200V roce 1988 spatřil světlo světa druhý díl Qatsi trilogie, který jeho autor Godfrey Reggio nazval Powaqqatsi. Překlad znamená „život na úkor někoho jiného“ a vyst...