Černobílá nicota

Černobílá nicota

Tisk

nicota200Partnerské vztahy jsou složitou sítí toho dobrého, ale i náročného. Když jsou spolu ve vztahu dvě umělecká ega, může to být ještě o jeden level šílenější. I ve druhém snímku čtvrtečního pražského večera v kině Lucerna v rámci Severské filmové zimy zůstaneme ve Finsku.

 

Pihla je herečka, která poměrně úspěšně a postupně rozvíjí svou hereckou kariéru. Dokonce se jí dostává šance hrát nejen doma ve Finsku, ale i v zahraničí. Její přítel Eero je spisovatel, získal za svou tvorbu ihned ceny nejvyšší a poté se po jeho chuti psát slehla zem. Už pět let se snaží napsat další knihu a jediné co vidí, je blikající kurzor a kolem něj prázdno. Je náhoda, že těch pět let se rovná jeho vztahu s Pihlou?

Díky Eerovi se dostáváme ve filmu na Helsinský knižní veletrh. Potkáváme tam spisovatelku Sofi Oksanen, kterou mohli čeští diváci potkat na pražském Světě knih v roce 2018. Jenže tam také potkáváme Eerova soka Ilmariho. Výtečného a oblíbeného spisovatele, který vydává knihy jak na běžícím pásu a ještě za ně sklízí nejen čtenářský úspěch, ale i odborná kritika ho miluje.

nicota 3

Eera rozčiluje, že spisovatelé píšou o fiktivních problémech fiktivních postav, zatímco on by se chtěl věnovat především pravdě. Ale i přesto, že prožívá svou pravdu, nedokáže ji přenést na stránky knih.

Eero se snaží vyřešit svůj blok různými způsoby...Jeho problém se nakonec vyřeší opravdu nečekaně. Ale na to si musíte počkat při promítání filmu.

Ano, Ilmariho hraje stejný herec (Hannu-Pekka Björkman) jako Pekku ve filmu Role člověka. Pokud je vám povědomá i Pihla (Laura Birn), tak možná proto, že jste ji měli v rámci filmových festivalů Severského filmového klubu možnost vidět třeba v dramatu Rozhřešení.

Drama plné emocí, nečekaných situací, ale i zábavných scén z Laponska. Zkoumání duše vyprahlého spisovatele, zásadních životních rozhodnutí zabalené do černobílých záběrů.  Doporučuji nevynechat ani druhý snímek zahajovacího večera.

Nicota/Tyhjiö
Drama/Romantický/Komediální
Finsko, 2018, 97 min
Režie: Aleksi Salmenperä
Scénář: Aleksi Salmenperä
Kamera: Peter Flinckenberg, Heikki Färm, Pietari Peltola
Hrají:  Tommi Korpela, Laura Birn, Hannu-Pekka Björkman, Boyana Balta, Minna Haapkylä, Kari Heiskanen, Vanessa Hughes, Leea Klemola, Matleena Kuusniemi, Kaija Pakarinen, Pihla Viitala, Jörn Donner, Kari Hietalahti, Kari Hotakainen, Sofi Oksanen, Robin Svartström
Hodnocení: 90 %
Foto: www.sfklub.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mandrage: Akustické turné jsme chtěli udělat jinak, než ostatní kapely a teď hrajeme divadlo!

Mandrage 200Kapela Mandrage má za sebou první čtyři koncerty svého akustického turné. Za čtrnáctiletou existenci kapely je to poprvé, co se na podobné turné vydala. Koncerty reflektující historii kapely je možné navštívit v divadlech ve vybraných městech Č...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Přísloví praví: když se kácí les, létají třísky

ruzena polsky filmPolský režisér Wojciech Smarzowski na sebe upozornil již ponurým dramatem Dům zla, kde uhrančivě rozehrál až ke zločinu vedoucí patologické vztahy jak mezi lidmi, tak ve společnosti, a ...


Literatura

Legendární tvorové – Draci

legendarni tvorove draci 200V lednu vydalo nakladatelství Egmont knihu pro děti Legendární tvorové – Draci. Tahle knížečka se zaměřuje na skutečné i smyšlené tvory, zkoumá je vědecky, ale nepohrdne ani bájnými legendami. Pojďte nahlédnout po...

Divadlo

Podzimní divadelní předplatné v Domě kultury v Kroměříži láká na klasiku a známá jména

predplatne perexUž před prázdninami byl v Domě kultury v Kroměříži zahájen předprodej na podzimní cyklus divadelního předplatného. V atraktivní nabídce budou od září do prosince letošního roku uvedeny čtyři inscenace a jedno bonusové divadelní představ...

Film

16. Festival francouzského filmu

200filmOd 21. do 27. listopadu promluví plátna vybraných kinosálů v Praze (Lucena, Světozor, Kino 35, CineStar Anděl), Brně (Scala) a Českých Budějovicích (Kotva) jazykem vzdělanců a zamilovaných. Již šestnáctý Festival francouzského filmu opět nabízí rozman...