Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí

Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí

Tisk
ImageDrsný, avšak velmi lidský příběh současného varšavského podsvětí, kde vládne zákon ulice a nejsilnějšího gangu. I takto jednoduše by se film režiséra Marcina Wrony dal popsat, pokud bychom měli k dispozici jen několik slov. Ani zdaleka to však nevystihuje pravou podstatu snímku

 




Jde v něm totiž o mnohem víc, než jen o mafiánské bossy, temné prostředí nebo okázalé násilí. Jde hlavně a především o přátelství. To je téma, které dalo celému filmu podobu, které se postaralo o napětí od začátku až do konce.

Dlouholetí přátelé, které pojí společná minulost z prostředí podsvětí, se opět po dlouhé době setkávají. Zatímco z Janka (Tomasz Schuchardt) je mladý voják, Michal (Wojciech Zieliński) se od základu změnil – má velkou prosperující společnost, manželku (Natalie Rybicka), novorozené dítě. I když se minulosti snaží uniknout, ta ho stejně dostihne. Svůj život si musí den po dni vykoupit, ale konec se nezadržitelně blíží. A Janek mu nemůže nijak pomoct, ačkoli by pro přítele udělal cokoli. Michal chce stihnout jediné – křtiny svého dítěte, jehož kmotrem se má stát právě jeho nejlepší přítel.



Lži, přetvářka, strach, láska, bezmoc. I když se může zdát, že tolik zdánlivě nesourodých pocitů nemůže jeden film obsahovat, Křtiny jsou tím vším doslova prosyceny. A navíc spolu úzce souvisí. Láska, strach o své blízké, to vše nutí hlavního hrdinu lhát vlastní rodině.

Janek musí řešit dilema mezi vlastním bezpečím a přátelstvím. Má se snažit pomoct kamarádovi, i když ví, že by to mohlo stát život i jeho? Nebo dbát hlavně na své bezpečí? 

Zpočátku možná někdo může mít pocit, že Tomasz Schuchardt v roli Janka trochu přehrává a nepůsobí věrohodně, opak je ale pravdou. Jde o kontroverzní postavu, nejdříve poněkud nesympatickou, ale v závěru snad i obdivovanou. A jako k takovému se k Jankovi přesně toto chování hodí. Divák má tedy možnost si ho oblíbit a začít s ním soucítit až v průběhu filmu.

Nezanedbatelná je i práce kamery, která se postarala o autentičnost a rozhodně přispěla k dramatičnosti celého filmu. Například mírně zpomalené záběry scény, v níž Michal mlátí bývalého kumpána, vyhrocenost okamžiku jen podtrhují (i když úprava není nijak markantní).

Film ve svém průběhu nabírá rychlý spád, který vyvrcholí v samém závěru. Divák prožívá peklo s dvojicí přátel až do konce, který je stejně náhlý, jako překvapivý. Na své si přijdou i příznivci otevřených konců, které nutí diváka k dalšímu přemýšlení.

Image

Jedná se o psychologické drama, které nikoho nenechá na pochybách, že režisér Marcin Wrona své profesi rozumí. Po Mojí krvi jsou Křtiny jeho druhým režisérským celovečerním snímkem. Film získal několik ocenění nejen v Polsku, ale i na mezinárodním poli. Mimo jiné se stal i vítězem Febiofestu 2011.

S představitelem Michala, Wojciechem Zielińskim, spolupracoval Wrona už na svém debutu Moja krew. Student herectví Tomasz Schuchardt si díky němu naopak po účinkování v divadle zahrál první velkou filmovou roli. V roli Michalovy manželky Magdy se představila Natalie Rybicka, která tu zosobňuje lásku a rodinnou soudržnost.

Režie: Marcin Wrona
Scénář: Dariusz Glazer, Grzegorz Jankowski, Grazyna Trela
Kamera: Pawel Flis
Hudba: Marcin Macuk
Střih: Piotr Kmiecik
Hrají: Wojciech Zieliński, Tomasz Schuchardt, Natalia Rybicka


Zdroj foto: filmeurope.cz

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Joakim Brodén před Masters of Rock vzkazuje: „Ještě Jedno Pivo!!!!“

sabaton 200Metalovou kapelu Sabaton, v jejímž čele stojí charismatický Švéd s českými kořeny Joakim Brodén, není třeba příliš představovat. Češi si jejich hudbu plnou válečných motivů zamilovali a každé jejich vystoupení je...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Romantický, strašidelný i vtipný kanadský film FALCON LAKE vstoupí do kin 27. 4.

falcone lake 200Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake, které je opředené strašidelnými historkami. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé a navazuje s ...


Literatura

Zvířata v Hitlerově říši

Zvířata v Hitlerově říšiNěmecký novinář Jan Mohnhaupt napsal knihu zaměřenou na dlouho přehlíženou historickou oblast – nečekaně pestrou roli zvířat ve třetí říši. Vysvětluje například, proč byla hned ...

Divadlo

Konec mafiánů Na zábradlí

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafi...

Film

Woody Allen přichází s retro duchařskou komedií Kouzlo měsíčního svitu

Kouzlo mesicniho svitu 200Hlavní hrdina filmu  - celosvětově uznávaný Stanley alias Wei Ling Soo  (Colin Firth – Deník Bridget Jones , Mamma Mia, Králova řeč) poměrně silně odkazuje  svým charakterem na „křížence“  Marka Darcyho z Deníku Bridg...