La Película aneb průvodce španělských filmem

La Película aneb průvodce španělských filmem

Tisk
ImageLetošní festival španělských filmů už klepe na dveře. V Praze se stane útočištěm španělštiny kino Světozor od 14. do 19. února a poté se festival přestěhuje do brněnského kina Art od 20. do 26. února. La Película, festivalový název již sedmého ročníku, zve do kina nejen nadšence španělsky mluvených filmů, ale i kvalitní kinematografie, která se těžko dostane do širší distribuce.


Ve Španělsku se točím kolem 150 až 200 filmů ročně, proto dramaturg festivalu David Čeněk rozhodně neměl výběr jednoduchý. Festivalu se věnuje od čtvrté sezóny a každý rok se snaží divákům nabídnout co nejpestřejší a nejvýstižnější kolekci. Letošní ročník označuje za „provádějící“. A to hned v několika odhledech. V nabídce dvaadvaceti snímků jsou takřka všechny žánry. Novodobý tropický thriller, experimentální film, animované snímky či výrazně umělecké a autorské ambice. Na programu je i dokument zachycující životní sílu hluchoslepých lidí.

Další ukazatel diváky nasměruje na výlet za venezuelskou kinematografií. Při realizaci nápadu dramaturga o rozšíření působnosti, padla volba právě na tuto španělsky mluvící zemi. Český divák takřka nedostane možnost udělat si o latinskoamerických snímcích úsudek, proto čtyři filmoví zástupci této exotické země byly dramaturgií pečlivě vybírány. Přestože tamní snímky sbírají na světových festivalech desítky ocenění, David Čeněk se záměrně vyhýbal těm nejúspěšnějším a vybral kolekci tak, aby návštěvníkům poskytl reálný obraz a vymítil přesvědčení, že v zemi s poněkud zvláštním vládním režimem vznikají filmy, které se pouze angažují právě politicky. Sekce je v nabídce festivalu za nemalé pomoci velvyslanectví Venezuely v České republice a díky spolupráci s velvyslancem Victorem Hemandézem.

Image

Letošní prohlídka není ale specifická jen pohledem do jiných zemí či do rozmanitých žánrů, ale i do historie samotného Španělska. Filmová lahůdka s označením neorealismus se sice staví do pozice nováčka, přesto na sebe strhává značnou pozornost již nyní. Oficiálně lze tento směr nazvat realistickými snímky 50.let, ale festivalové pojmenování odráží polemiku, zda nějaký neorealismus vůbec existuje či ne. Návštěvníci budou moci vynést svůj vlastní úsudek. „Tento ročník si klade mimo jiné za cíl obohatit milovníky kinematografie o poznání šestici filmů patřících do proudu, který lze ve Španělsku nazvat sociálním společenským realismem. Filmy, které se v cyklu představí, jsou velmi uznávané a to se týká jak etiky, tak estetiky.“ Říká ředitel institutu Cervantes Pedro Moya Milanés. Právě tento institut, patřící k největším v celém světě ve výuce španělštiny, snímky poskytl.

Image

Festivaly kinematografie jiných kultur jsou velmi oblíbené a těší se hojné návštěvnosti v českých kinech, které se nebojí vsadit jen na zvučná hollywoodská jména. Nadšenci sedící v publiku jdou tak trochu mimo proud, ale odměnou je jim zážitek, propracovaná dramaturgie a umělecká atmosféra, kterou v přezvučených multikinech těžko najdeme. A právě i Španělé vsázejí na klasiku, odmítají digitální projekci a stojí si za promítáním na osvědčeném 35mm filmu. Při distribuci je sice prvotní záměr obyčejný obchodní vztah nesoucí finanční odměnu, ale i nadšení filmařů. A také možná naděje, že na sebe upozorní a český divák si nebude pečlivě vybírat jen z programu televizního, ale zavítá i do kina.

Připomenutí na konec - Festival španělských filmů La Película bude probíhat od 14. do 19. února 2012 v pražském kině Světozor a od 20. do 26. února v brněnském kině Art.

Zdroj foto:
TZ Festivalu španělských filmů La Película



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dokumentarista Petr Horký: Příběh je to nejcennější, co můžete zachytit

horky perexPokud chcete svou prací odvyprávět příběhy i z těch nejtěžších cest, je zapotřebí špičkové vybavení. Své o tom ví dokumentarista Petr Horký, který projel svět křížem krážem. Nejen o tom, co hraje největší roli během pořizování těch nejlepších zábě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tak trochu temnější pohádkový svět

Zloba perexPřešlo pět let. Zloba (Angelina Jolie), královna černé magie, žije spokojeně na čarovných Blatech společně se svou kmotřenkou Růženkou (Elle Fanning). Když Růženku požádá o ruku princ Filip (Harris Dickinson) ze sousedního království Ulstead, z...


Literatura

Vydejte se za Čingischánem s příjemnými Urbanovými

Velka cesta kilem za Cingischanem 200Nakladatelství Jota pokračuje ve vydávání zajímavých cestopisů. Po Busnách nebo příhodách Michala Vičnara jezdícího s „embéčkem“ jsou tu Jana a Daniel Urbanovi, kteří se vydali na Velkou cestu ...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Páté kolo u vozu

altČeská filmová komedie v režii Bořivoje Zemana je o babičce, která přijede i s husou v košíku bydlet k dceři, s vyhlídkou na klidné stáří. Dcera s manželem a dvěma dětmi babičce slibují, jak ji budou hýčkat a ona si bude užívat štěstí v k...