SIGNÁL – solidní, trochu pohodlná komedie

SIGNÁL – solidní, trochu pohodlná komedie

Tisk
ImageProměny, PIKO, Czech Made Man jsou první tvůrčí počiny mladého režiséra Tomáše Řehořka. V 25 letech, kdy takový Stanley Kubrick teprve s režírováním začínal, přichází Řehořek již se čtvrtým celovečerním snímkem, tentokrát s vesnickou komedií Signál. Suma sumárum se diváci můžou těšit na příjemné pobavení, avšak s poněkud plytším pozadím.



I přes to, že nám řada tvůrců českou rázovitou vesnici servírovala hned na několik způsobů (Vesničko má středisková, Dědictví aneb Kurvahošigutntág, Cesta z města, Bobule, Muži v říji), zdá se, že je stále plná úrodné půdy. Na první pohled by se mohlo zdát, že autoři natočili šablonovitý snímek alias česká vesnice na stý způsob, avšak na obranu nutno podotknout, že se v něm přece jen najde několik originálních obměn.

Mnohožánrové vysílání

Ústřední dvojice Kája (Kryštof Hádek) a Filos (Vojtěch Dyk) vyhledávají nejvíce zapadlá místa, ve kterých měří pokrytí GSM sítí a slibují výstavbu nového vysílače.  Příslib tučné renty v tisících eur za pronájem pozemku zvedne ze židle nejednoho starousedlíka. Na které louce budou naměřeny nejvhodnější hodnoty pro vysílač? To se dá přeci velmi snadno ovlivnit, ehm tedy podplatit. Prostá zápletka spouští sled intrik a strategií. Z počátku odlehčená letní komedie se v polovině láme a ubírá se spíše tragikomickým směrem. Mravy jdou stranou a vesnické figurky rozjíždí tvrdou hru. Když události vezmou za své, ve vesnici nezůstane nic víc než obnažená lidská hloupost a mravní prohnilost. Bolestivé procitnutí uchlácholí poněkud hollywoodský happy-end.


Studentská recese nápadně připomíná Český sen, anebo také formanovský průzkum maloměšťáctví (Hoří, má panenko). Podobně jako ve jmenovaných filmech se i v Signálu sází na lidskou tupost a přízemnost. Paralelně s hlavní osou událostí odkrýváme také drobné příběhy jednotlivých postav. Dějová linka se tedy tu a tam ubere i zcela jiným směrem. Mimo jiné poznáváme Pilku (Karel Roden), který se zpočátku zdá být dobrákem, který chce ve vesnici rozjet projekt a dát lidem práci. S překlenutím do další roviny příběhu ale vychází najevo, že je to jen hrubiánský cholerik bez jakýchkoli hranic. Už poměrně méně zajímavou postavou je vesnický marginál Prokeš (Jiří Menzel) žijící v ústraní. Potenciál právě této postavy byl obrovský, v konečném výsledku ale bohužel dost nevyužitý.

Hádek a Dyk, sázka na mladé talenty


Dramaturgie Signálu vsadila jednak na „osvědčenou kvalitu“ a diváckou popularitu (Karel Roden, Bolek Polívka, Jiří Menzel), stále více oblíbené mladé tváře (Kryštof Hádek, Vojtěch Dyk) a v neposlední řadě na tváře v českém filmu teprve začínající (Eva Josefíková, Kateřina Winterová). Rozumím, že ústřední dvojice Dyk - Hádek může kde koho rozčilovat (což je do jisté míry účelné), jinak je ale film velmi příjemně obsazen. Když se povznesu nad stereotypní výraz Kryštofa Hádka, rušivým elementem pro mě zůstává Eva Josefíková, u které bohužel nesdílím patřičné nadšení. I když jí má kamera ráda, hraní působilo toporně, bez výrazu a dalo by se shrnout do jednoho velkého zírání.

Image

„Vybíral jsem je podle stejného klíče, jako vždycky,“ přibližuje režisér úvahy, které předcházely obsazení. „Přečtu si scénář, ujasním si postavy a pak hledám dle mého pohledu vhodné představitele. Tady tomu nebylo jinak. Oba jsou charismatičtí, oba jsou skvělí herci a dohromady jim to před kamerou funguje a baví nás. Myslím, že jim jejich postavy sluší a ta sázka na ně se vyplatila.“ Tak hodnotí volbu herců sám Tomáš Řehořek.

Solidní, trochu pohodlná komedie, tak jak ji Češi mají rádi. Náročný divák blahem chrochtat nebude, nicméně není třeba z kina utíkat. I když má česká kinematografie na účtu pouze další oddechovku, hodnotím i to vstřícně. Obzvláště vzpomeneme-li si, do jakého bahna dokáže český film zabřednout...

Signál
ČR 2012, 115 minut
Režie: Tomáš Řehořek
Scénář: Marek Epstein
Kamera: Tomáš Sysel
Hudba: František Soukup, Petr Kaláb
Hrají: Vojtěch Dyk (Filos), Kryštof Hádek (Kája), Karel Roden (Pilka), Boleslav Polívka (Staněk), Jiří Menzel (Prokeš), Eva Josefíková (Verunka), Kateřina Winterová (Pilková), Norbert Lichý (Starosta), Karel Zima (Kula), Hynek Čermák (policista)
Premiéra 16. 2.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

nemec200Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman PEREXBohemian Rhapsody si získal široké publikum a zásluhou byl nominován na Oscara, ve kterém nakonec zlatá soška putovala Bohemian Rhapsody v několika kategoriích. Rocketman takový úspěc...


Literatura

Našlo se řešení? Aneb Pařížská dieta

parizska dieta perexŽijeme v rozporuplné době. Jsme svým vzhledem posedlejší než kdy dřív, ale jen hrstka z nás je spokojená. Naše duševní pohoda závisí na tom, jak vnímáme sami sebe. Tloušťka je nemoderní, proto hle...

Divadlo

Inženýr Prokop otřásá divadelním světem

krakatit 200Karel Čapek si stále drží status nejhranějšího českého dramatika. Ať už sám, nebo ve spolupráci s bratrem Josefem totiž vytvořil dramata, jež svými náměty neztrácejí na aktuálnosti. I přes široký výběr z Čapkových dramat se n...

Film

Kieslowski se táže, jaké taje skrývá lidská duše

kieslowski-o-kieslowskem 200Polský režisér Krzysztof Kieślowski si u nás získal mnohem menší pozornost, než jakou by si zasluhoval. V kinech jeho filmy rozhodně nepatřily mezi vyhledávané, ani v televizi nelámaly rekordy sl...