Lorax: Děti, chraňte přírodu!

Lorax: Děti, chraňte přírodu!

Tisk
ImagePředstavte si městečko, kde je vše dokonalé, barevné, krásné… ale také umělé. Zvířata, květiny, stromy nevyjímaje. Místo živých stromů si lidé na zahrady pořizují náhražky, které mohou dálkově ovládat a podle nálady si měnit jejich barvu. Co když ale vaše životní láska zatouží právě po živém stromu? Co teď? Odpověď můžete najít v novém animovaném 3D filmu Lorax.

 

Malý Ted se rozhodne, že své vyvolené Audrey jeden takový věnuje, neví ale, kde ho vzít. Vydá se proto za podivínem Jednorázem, který údajně ví, co se se stromy stalo. A opravdu! Dokonce to je právě on, kdo se zasloužil o jejich vykácení, navzdory slibu, který dal strážci lesa Loraxovi. Aby to napravil, rozhodne se dát Tedovi poslední semeno, které ještě zbylo. To se ovšem nelíbí podnikateli O´Harovi, kterému by návrat stromů do města překazil monopol na prodej čerstvého vzduchu.

Image


Tento animovaný příběh neoplývá právě rafinovaným dějem s překvapivými zvraty. Jde spíše o jednodušší zápletku, kterou prohlédnou i nejmenší diváci. To byl ale nejspíš tvůrčí záměr, protože film je určen především dětskému publiku. Snaha o snadnou srozumitelnost však snímku spíše škodí – příběh je příliš prostý, dalo by se říct až infantilní, což filmu ubírá na zajímavosti. Nelze popřít, že nápad je dobrý, při troše dobré vůle by se ale dal zpracovat o něco lépe.


Co film ztrácí na příběhu, to dokonale dožene animací. Ta je opravdu velmi podařená. Na první pohled zaujme rozmanitými odstíny všech barev, milým zpracováním postav. Obrazové ztvárnění dětské diváky dokonale nadchne, ale zahřeje u srdce i dospělé publikum. Množství roztomilých medvědů, ptáků, ryb vyloudí úsměv snad na všech tvářích. Vrcholem toho všeho je “pán lesa”, “ochránce stromů” Lorax. Jedná se o stvoření neurčitého původu, avšak jak jinak, než velice roztomilé.

Image


Divák nemusí být ani moc pozorný, aby mu neuniklo jakési hlubší, dalo by se říct ekologické, poselství. Chovejte se s úctou k přírodě, starejte se o ni, nebo vás to jednou bude moc mrzet. A pak už může být pozdě na nápravu. Přesně tohle čiší z celého filmu, místy až příliš intenzivně, skoro rušivě.

Image


Film pochází s tvůrčí dílny producenta Chrise Melandriho, který má na svědomí i animovaný hit Já, padouch, který je bohužel na žebříčku o nějakou tu příčku výš. Každopádně si děti při sledování tohoto filmu přijdou na své – z množství barev jim bude přecházet zrak a možná si i odnesou nějaké to ekologické moudro.


Image


Lorax / Dr. Seuss´The Lorax
Žánr: animovaná komedie
Původ: USA
Režie: Chris Renauld
Scénář: Cinco Paul, Ken Daurio (podle románu Dr. Seusse)
Hrají (v českém znění): Tomáš Juřička, Otakar Brousek, Miriam Kantorková, Dominika Hašková, Michal Holán
Stopáž: 94 min.
Česká premiéra: 15. března 2012
Distributor: Bontonfilm
Hodnocení: 50 %

Zdroj foto:
Bontonfilm




 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MUDr. Jan Hnízdil vydává svou knihu i na Slovensku: Není v ní nic, co byste nevěděli

hnozd200Léčí svým celostním přístupem k pacientovi. Zdraví netvoří jen tělo, ale především duše, styl života a to, jakým způsobem sami se sebou zacházíme. Když ale necháme vzletných slov, můžeme MUDr. Jana Hnízdila charakterizovat jako člověka, který se svým...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Krimi thriller Promlčeno hlásí dotočeno

promlceno 200Promlčeno je natočeno. Diváci budou mít možnost spatřit vynikající herecké výkony a malý zázrak, který se stal během natáčení celovečerního krimi thrilleru Promlčeno s hvězdným obsazením. Film mimo jiné otevírá kontroverzní společenské téma p...


Literatura

Transformační klíč vám odemkne svět za bublinou

thovt perexRozdělte si tuto knihu na vícero dílů a čtěte jako pamlsek. Dost často jsem se totiž zastavovala, něco chtěla číst znovu, něco ve mne zarezonovalo víc, něco vůbec, něco jsem potřebovala vstřebat a někde stačilo pár vět a musela jsem knihu zavřít ...

Divadlo

Ve zlínském divadle se za jízdu pod vlivem alkoholu musí na terapii

Rekondicni jizdy200V čase, kdy do platnosti přichází novela, která rizikovým řidičům jako podmínku k navrácení řidičského průkazu ukládá povinnost absolvovat terapeutický kurz, přichází Městské divadlo Zlín s aktuálně laděnou novinkou Utánképzés ittas v...

Film

Vývoj francouzské kinematografie a především komedie

francouzsky film200Naprostým prvopočátkem francouzské kinematografie byl vynález kinematografu Louise Lumiera (1864–1948) Jeho filmy měly původní rys – byly to systematicky vytvářené „ožívající fotografie“. Lumi...