Ace Ventura: chlap s gumovým ksichtem

Ace Ventura: chlap s gumovým ksichtem

Tisk

altAce Ventura (1994) je detektiv, který chrání a vyšetřuje zločiny na zvířatech. Jde o dost odlehčené téma, a tak hlavní roli ztvárňuje Jim Carrey, který se v každé scéně ksichtí snad nejlépe ze všech jeho filmů.

 

 

 

U jednoho takového případu zachraňuje malého psa před zlým pánem. Ale ten detektivovi baseballovou pálkou rozbíjí přední sklo, a tak Ace Ventura řídí půlku filmu s hlavou vytaženou z dveřního okna.Jeho práce má spoustu výhod. Majitelky nalezených nebo zachráněných zvířat jej rády odměňují po svém a jsou naštěstí všechny dost sexy. Normální detektivové, vyšetřující “lidské” zločiny, si z něj dělají srandu. Ale občas policejní stanici navštívit musí. A tak se dostává i k případu únosu maskota místního fotbalového týmu – delfína Snowflake.

Fotbalový tým někdo sabotuje a s případem jsou spojené i vraždy, takže se pátrání po delfínovi s klasickou policejní prací dost kříží. Vlastně pořád se stává, že se před hezkýma ženskýma na Venturu vytahuje obtloustlý policejní detektiv a Ventura jej zase stírá. Vypadá dost zajímavě, jak se chová spontánně a všechno se tak daří!Sabotáže včetně vražd provádí jeden z bývalých hráčů. Postupně se z Venturova pátrání dozvídáme, jak se věci mají. On se zvířaty dost soucítí a všímá si i dalších věcí okolo sebe, které oko běžného profesionála nezachytí. A tak objevuje způsob, jak mezi všemi hráči jednoho ročníku najít toho kdo to dělá.

alt

Ona je to v podání Jima Carreyho děsná legrace, ale představte si svět, ve kterém je všechno kolem vás (kromě zvířat) obráceno tak nějak proti vám a vašemu způsobu života. Ace Ventura je dost výstřední a reprezentuje chlápka, kterému nikdo nerozumí. Pozitivní na jeho příběhu je právě fakt, jak důvtipně si dokáže s každým nezdarem poradit.

alt

Přitažlivá šéfová policie, která ho druhou polovinu filmu sváděla, se nakonec ukazuje jako hlavní pachatel a chlap po operaci změny pohlaví. Ace Ventura tak svůj případ vyřešil, ale musí se vypořádat s trpkou zkušeností, že ne všechny svůdné, rozhodné a autoritativní ženy jsou skutečnými ženami. Stejně tak jako všichni muži nejsou vlastně muži. Když sledujete pozorněji třeba chování obtloustlého policejního detektiva, vypadá to, jakoby bojoval s nějakou společenskou konkurencí. Žárlí a sám vlastně nic nedělá. Být vyšinutá individualita jako Ace Ventura je tedy patrně mnohem lepší než produkt nějakých konvenčních ženských autorit. A o tom zvířecí detektiv je.

alt


Ace Ventura: Zvířecí detektiv / Ace Ventura: Pet Detective
Žánr: komedie
USA, 1994, 96 minut
Režie: Tom Shadyac
Scénář: Jim Carrey, Tom Shadyac, Jack Bernstein
Hrají: Jim Carrey, Courteney Cox, Sean Young, Tone Loc, Udo Kier, Frank Adonis, Alice Drummond, a další
Zvukové formáty: anglický a český
Titulky: české
Distributor: Warner
Hodnocení: 90% (protože se člověk aspoň zasměje :))

Zdroj foto: port.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Felix Holzmann znovu na scéně.

200roz12. října 2013 uvedlo pražské divadlo Semafor premiéru pořadu herce, moderátora a režiséra Davida Šíra s názvem NOVÉ SCÉNKY FELIXE HOLZMANNA. A protože to je bezesporu ojedinělá příležitost, přinášíme čtenářům rozhovor s Davidem nejen o tomto pořadu, ale...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vývoj francouzské kinematografie a především komedie

francouzsky film200Naprostým prvopočátkem francouzské kinematografie byl vynález kinematografu Louise Lumiera (1864–1948) Jeho filmy měly původní rys – byly to systematicky vytvářené „ožívající fotografie“. Lumi...


Literatura

Bernadette von Dreien: Christina: Dvojčata zrozená jako světlo

Christina 200Příběh, který asi není pro každého. Maminky a lidé se zájmem o vyšší duchovno ale zaplesají. Tohle určitě zanechá hluboký emocionální čtenářský otisk.

...

Divadlo

Vejměnek – nová letní scéna v Brně

carodky perexKdyž se po dlouhé době bez divadla, divák toužící po nějakém představení podívá, cože se hraje u Buranů v Brně, čeká ho překvapení. Koncem sezony, která díky čínskému viru nehrála, se zvědavec potěší, že i „Burani“ už začali hrát. Ale ouha, ...

Film

Malé zamyšlení nad Jedním světem 2012
ImageKaždoročně pořádaná přehlídka filmů Jeden svět (letos ve dnech 6.-15. března) dokládá urputný, mnohotvárný boj o prosazení i dodržování základních lidských práv kdekoli na světě. Pro českého diváka má hlavně ten význam...