Vykutálená parta z Madagaskaru je zpět

Vykutálená parta z Madagaskaru je zpět

Tisk

altČtveřice zvířecích uprchlíků z newyorské ZOO se k nám vrací ve svém třetím dobrodružství. Tentokrát je osud zavede do kasina v Monte Carlu, stanou se součástí bankrotujícího cirkusu doufajíce, že s jeho pomocí se dostanou nazpět do své milované domoviny, brooklynské ZOO. Po celou dobu jejich eskapád je jim v patách psychopatická monacká kapitánka DuBoisová.

 

Po celosvětovém megaúspěchu předchozího Madagaskaru nestála otázka, zda vznikne pokračování, ale za jak dlouho. V mezičase, při tvorbě třetího dílu, získaly nejoblíbenější postavičky, tj. militantní tučňáci, vlastní seriál, v němž svými kousky již přes dva roky baví televizní diváky. Před scenáristy tentokrát stála velká výzva, jakým směrem se bude příběh dále ubírat, neboť konec  druhého dílu přeci jenom pole možností poněkud zúžil. Scenáristé se rozhodli z palety nápadů pro ten nejotřepanější, přesto stále divácky vděčný, donutili naše hrdiny přidat se k mezinárodnímu cirkusu kočujícímu po celé Evropě. S podobným nápadem konfrontace domestikovaných „mazlíčků“ a cirkusové zvěře pracovala i prachmizerná Lovecká sezóna 3. Podařilo se tedy scenáristům vyvarovat se chyb svých kolegů a neučinili tak z Madagaskaru, nedobrovolně, trilogii? Podařilo se jim přiblížit či dokonce překonat předchozí díly? Odpověď na první otázku je ano, na druhou ne.

{youtube}3By5EPraRSs{/youtube}

Jak již bylo výše naznačeno, scenáristé byli v nezáviděníhodném postavení. Přesto z nabízených možností nevybrali tu nejhorší, podařilo se znovu přivést nejen hlavní čtveřici, ale i tučňáky a krále Jelimána s jeho oddanou suitou. Proto velmi zamrzí, když postupem času byly některé „šťavnaté“ postavy odsunuty do pozice nepotřebného křoví. Ještě při scénách, odehrávajících se v Monte Carlu, si každá postava ukradne pár okamžiků sama pro sebe, např. Morisova reakce na Jelimánův pád z budovy, Mortova snaha o zneškodnění DuBoisové, opancéřované tučňáččí auto včetně dokonalého Kápova volantu („auto dělá, brm brm“). Avšak s příchodem cirkusáků jsou tyto postavy vypoklonkovány z děje. Jako by si všechny scénky a hlášky schovávaly do seriálu, což je velmi neprozíravé. Jsme tak ochuzeni o všechny Kowalskeho analýzy, Kápovo rozkazování, Ricovo demoliční řádění, Pěšákovu infantilitu, Morisovu ironii pronášenou v pseudohantecu a nakonec i o Mortovu neskutečně roztomilou „otravnost“. Žádná z nových postav není s to jejich absenci vykompenzovat. A o rozpačitém finále, utápějícím se v přehršli kýčovitých barev, raději pomlčet.

alt

I přes všechnu kritiku se nikdo nemusí bát, že by se u filmu nudil, děj plynule odsýpá. Vtipy nejsou tak vybroušené, přesto je jich dost, jakož i módně-popkulturních odkazů (hlavně Matrix je bohatě zastoupen). Byť některé vtipy děti, jimž je film primárně určen, zřejmě nepochopí, např. Vitaliova odpověď Alexovi, když se domáhá vstupu do maringotky: „Nět, vykopej si zemljanku“, či narážky na jeho zálibu v boršči. Právě při těchto hláškách bylo v kině hrobové ticho a do tmy zaznívaly nechápavé dotazy, cože to ten boršč a zemljanka jsou. A vtip o tom, jak reaguje extra panenský olivový olej na oheň, je čistě pro dospělé.

alt

Film je vyroben v dnes již absolutně nezbytné 3D. Efekty využívající tuto platformu jsou zdařilé, tak jako animace, která je čím dál tím lepší. Jako každý dětský film, je i tento opatřen českým dabingem. Ten je překvapivě průměrný. Dabéři své repliky „neprožívají“, ale jenom dokonale odříkávají, v jejich projevu chybí vášeň. Pryč jsou již doby, kdy i každý štěk měl svého dabéra a historka o první roli Michala Pavlaty se dnes zdá jako z říše snů (sfouknutí kahanu). Proto velmi zamrzí obsazení jednoho dabéra do více rolí, u Tomáše Juřičky to až tak nevadí, ale u Tomáše Racka, který perfektně mluví opici Masona, to obzvláště zabolí.

alt

Celkový dojem z filmu je poněkud rozpačitý. Je na něm vidět práce spousty talentovaných lidí, byť působí jistým prefabrikovaným dojmem. Možná by mu trocha času na „dopilování much“ neškodila. Když i tak ikonografické písně „Já tak rád trsám, trsám“ si moc neužijeme. Přes to všechno stojí film za shlédnutí, samozřejmě v kině.

P.S.: Kápo bude asi pěkný proutník, neboť o jeho choti nepadne ve třetím díle ani zmínka.

alt

Madagascar 3 /  Madagascar 3: Europe's Most Wanted
USA / 2012 / 92 minut
Žánr: Komedie / Animovaný
Premiéra v ČR: 14.6. 2012
Titulky/dabing: dabing
Distribuce v ČR: Bontonfilm
 
Zdroj foto: bontonfilm.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivana Hutařová těší prvňáčky i milovníky detektivek!

ivana hutarovaIvana Hutařová má za sebou úspěšný a hlavně zajímavý projekt pro prvnáčky. A před sebou další Matyldu, takovou slečnu Marplovou českých luhů a hájů. Ivana Hutařová prostě nezahálí a tak mi to nedalo, aby...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kino-Ikon osloví též českého čtenáře

Kino ikon perexV českém prostředí máme jediný veskrze teoretický filmový časopis, a sice Iluminaci. Tento čtvrtletník zhusta bývá obtížně stravitelný, takže nezasvěcený laik zděšen prchne, sotva se začte do prvních vět, navíc tento časopis je sotva sehn...


Literatura

Klíč mistrů – klíč od brány ke štěstí?

altMáte pocit, že se vám nic nedaří? Patříte k lidem, kteří, ať dělají co dělají, stále mají nedostatek peněz, chatrné zdraví a smůla se jim lepí na paty? Zasadíte růži, vyroste vám lebeda, v létě na dovolené u moře vám pravidelně prší a ta...

Divadlo

Scapino a mafiáni na jevišti zlínského divadla

MDZ Scapino 200Ostře nabitou komedii Scapino v režii Romana Groszmanna uvede Městské divadlo Zlín v sobotu 4. listopadu v 19 hodin ve Velkém sále. Méně známou Molièrovu komedii Scapinova šibalství nastudoval režisér ve vlastní adaptaci. Původní příběh, ...

Film

Film - náš pomocník

film200V posledních letech byly několikrát zveřejněny soubory filmů, sjednocených autory (cestopisy Hanzelky a Zikmunda), případně výrobcem (zlínské reklamy). Nyní Národní filmový ústav ve spolupráci s Filmexportem vydal záslužný komplet krátkých filmů z 50. ...