Evoluce: Krotitelé sci-fi hmyzu

Evoluce: Krotitelé sci-fi hmyzu

Tisk

altFilm Evoluce se od svého vzniku v roce 2001 těší stálé oblibě a nezestárnul dodnes. I na béčkové počítačové animaci totiž můžeme vidět, jak by se život vyvíjel, kdyby nešlo o náhodu, ale jakýsi akcelerovaný záměr.

 

 

Wayne je hasič, který neustále packá zkoušky a vykládá si věci po svém. Jednou v noci jde cvičit s ženskou figurínou do odlehlé staré boudy záchranu života z hořících plamenů.

“Navzdory varování kouřila v posteli a usnula.”

Jeho akci i postarší auto však rozbíjí na kusy meteorit. Ten s sebou nese mimozemskou formu života velmi rychle se vyvíjející, agresivní a z biologického hlediska velmi dobře organizovanou.

Místo dopadu identifikuje zkrachovalý vědec Ira s kolegou Harrym. Mají štěstí, protože Ira je ve vědeckých kruzích “na trestné lavici” za nákazu mnoha vojáků a Harry je prostě Harry, který raději vede dívčí volejbalový tým, než aby se věnoval seriózní práci. K něčemu takovému, jako je mimozemská forma života, by tyto dva budižkničemu solidní vláda stejně nepustila. Taky jejich práce dlouho netrvá a ocitají se tváří v tvář zátarasům. Armáda je  po několika dnech už dál nepustí.

alt

Doktorka Reedová, která oficiální výzkum přebírá, je velmi upjatá a panovačná. Hned v první scéně, kdy nastupuje, však Ira s Harrym hodnotí spíš její podvazkový pás než fakta, která jim vytýká. A tak je zřejmé, kudy se bude další zápletka ubírat. Ira prohrává soud, celý výzkum a končí tam, kde vlastně začal – se studenty na univerzitě.
Mezitím evoluce mimozemských organismů nadále postupuje. To, co pozemšťanům trvá statisíce let, mají tihle tvorové vyřešené za pár dní. Z jednobuněčných organismů jsou zanedlouho malá zvířata a pomalu si začínají přivykat na zemskou atmosféru. Něco, co připomíná draka, dokonce vyplivne svoje plíce ven a začíná ohrožovat místní nákupní centrum.

Ira ale získává sympatie doktorky a přes vládní nařízení nebo vůli rozvíjejících se organizovaných mimozemšťanů nachází řešení celého problému. Kvůli jejich desetipárové DNA a zatím neobjevené biologické struktuře se dají zabít pouze selenem. Látkou, obsaženou v šampónu Head and Shoulders - jediném šampónu, zajišťujícím dlouhotrvající lesk vlasů všem majetnějším pozemšťanům.

alt

Je možné, že jednou narazíme na mimozemský život a budeme zvědaví, co zajímavého se od “nich” vlastně dozvíme. Podle toho, jak evoluce funguje, je však pravděpodobné, že cizí druhy nebudou ani zdaleka připomínat svéhlavost dnešních jedinců. Jenom my umíme mluvit stejným jazykem, ale přitom si nerozumět ani za mák. Půjde možná spíš o jednotné mraveniště, kde má každý jasně určeno co má vlastně dělat, aby se začlenil ve prospěch celku. Taková společnost je velmi silná, ale narodit se v ní, znamená žít jenom pro ni.

alt
Evoluce / Evolution USA  / 2001 / 101 minut

Žánr: scifi - komedie
Režie: Ivan Reitman
Scénář: Don Jakoby
Hrají: David Duchovny (doktor Ira Kane), Julianne Moore (doktorka Allison Reedová), Orlando Jones (doktor Harry Block), Seann William Scott (Wayne Green), Ted Levine (generál Woodman), Ethan Suplee, Ty Burrell, Dan Aykroyd, Sarah Silverman, Richard Moll, Michael Chapman (šerif Long), Mary Pat Gleason, Steve Kehela, John Cho
Distributor: Falcon

Zdroj foto: Falcon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpán Kojan: „Prvnímu ročníku Rocku pro faunu přeji podporu široké veřejnosti pro dobrou věc Fauny“

keks 200Rock pro faunu – je nový projekt, který chce pomoci přírodě a zvířatům. Předkládáme vám, našim čtenářům, první rozhovor s leaderem kapely KEKS Štěpánem Kojanem:

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dějiny filmové hudby pro každého

dejiny filmove hudbyV téměř každém filmu slyšíme znít hudbu, ať již pochází z nějakého zdroje, který lze v kontextu obrazu rozpoznat, nebo naopak tvoří toliko zvenčí dodávaný zvukový doprovod, který v obraze nemá žádnou reálnou oporu. Hudba je r...


Literatura

Harry Hole podesáté (a zřejmě naposledy)

NesboPolicie perexOčekávaná novinka z dílny Jo Nesba už se vyjímá na pultech knihkupectví. V Norsku už rozluštění desátého případu z řady „holeovek“ znají a teď je řada i na českého čtenáře. Dlouho jsem uvažovala, zda prozradím, jestli...

Divadlo

JAMU přijímá studenty z Ukrajiny, otevřela pro ně transparentní účet a učí je češtinu

jamu 200Třináct ukrajinských studentů prchajících před válkou v současné době studuje na obou fakultách brněnské akademie. Počty však mohou být ještě vyšší. JAMU navrch z iniciativy děkana Divadelní fakulty doc. Mgr. Petra Francána zřídila transparentní účet na ...

Film

Povedený film Dáma ve zlatém

damaVezlatem perexFilmová novinka Dáma ve zlatém se představila českým divákům premiérou 25. června. Jedná se o životopisný snímek, kdy hlavní postava Maria Altmannová, v podání oscarové herečky Helen Mirren, bojuje o ...