Nejoblíbenější ruská pohádka Mrazík baví už několik generací

Nejoblíbenější ruská pohádka Mrazík baví už několik generací

Tisk

altRuská filmová pohádka Mrazík (1964) je asi jediná klasika z bývalého Sovětského svazu, na kterou se dá dívat. Možná dnešní doba poněkud svádí ke zjednodušování, ale na rozdíl od ostatních filmů nebo knih se tohle neopírá jen o chudobu a tragédii, ale spíš o odvahu a radost ze života.

 

V jedné rodině žije stařeček se svou dcerou Nastěnkou, novou manželkou a její dcerou Marfušou. Protože své ženě dělá už dlouhá léta stařeček, co jí vidí na očích, hned na začátku příběhu můžeme sledovat, jak jde od nevlastní dcerky Marfuši poslušně odhánět uprostřed noci komáry. Nebylo by to nic divného, kdyby byla ještě dítě, ale Marfuša je už dávno žena na vdávání.

Stařeček svou domácnost špatně vede. Zatímco jeho vlastní dcerka Nastěnka přemlouvá slunce, aby ráno ještě nevycházelo, žena mu pobíhá po statku a dělá pořádky. V ten samý den se v jiném kraji vydává sebevědomý Ivan na cestu do světa. Své matce dává sbohem jen tak ledabyle, holky ze své vesnice ignoruje a doufá ve velké dobrodružství někde za humny.

Potkává v lese loupežníky, kterým arogantně odhazuje klacky někam, odkud se vrátí zpátky až za půl roku. Po delší době kouzelného dědečka Hříbečka, který si s ním chce hrát na honěnou. Ve filmu to vypadá lépe, než jak to zní. Pointa je v tom, že Ivanovi chybí pokora a to se kouzelnému dědečkovi nelíbí. Proto na něj uvalil kletbu, a dokud svou chybu nepřizná, svou pyšnou tvář už neuvidí.

alt

Nešťastná dcera neschopného stařečka Nastěnka má tu smůlu, že Ivanovi přikouzlila medvědí hlavu. Jde o čáry kouzelného dědečka, ale o tom nikdo z nich neví. Ona a Ivan se potkávají u potoka ve chvíli, kdy Nastěnka zalévá pařez, hezky si povídají a Ivan po chvíli naštvaně odchází. Díky tomu můžeme na Nastěnce vidět starost o někoho, koho má opravdu ráda a ne jenom z lítosti. Ivan se jí totiž opravdu líbí, jen už kvůli ní odteď nevypadá jako člověk.

Zanedlouho se Ivan dozvídá pravdu. Musí začít dělat dobré skutky, aby se medvědí hlavy zbavil. Jedná se o způsob, jak kouzelný dědeček Ivana napraví. Jenže Ivanovi je stejně líto, že Nastěnku křivě obvinil a udělal z ní čarodějnici. Lze vidět, že má svědomí a na lidech mu záleží. Zdá se, jakoby nebylo ani co napravovat, ale kouzelný dědeček trvá na svém.

Mezitím se Marfuša snaží získat ženicha, ale protože všechny domácí práce vždycky zastala Nastěnka, je úplně levá. Ze vzteku macecha Nastěnku vyhání z domu jako škodnou. Milá holka, která své kluky proměňuje v neohrabané medvědy, se ale neztratí. Potkává dědu Mrazíka a ten se o ni dobře stará.

alt

Zdá se, že je Nastěnka v příběhu výhradně kladnou hrdinkou. Jenom chvástavý Ivan se potřebuje ponaučit a konat dobré skutky. Ve starém Rusku to byli možná hlavně staří lidé, kteří sebou nesli jakousi životní moudrost a své zkušenosti předávali dalším generacím. Pokud se však někdo choval zbrkle, dopadl špatně.Pro Nastěnku i Ivana končí příběh naštěstí dobře. Ivan udělal nezištný dobrý skutek, který po něm kouzelný dědeček chtěl, a nakonec se setkali.

Na první pohled se může zdát, že se v příběhu řeší problém jakéhosi bezpráví, proti kterému se dokáže postavit jen opravdová odvaha. Ivanovi, který ji má na rozdávání, však chybí pokora a přebývá bezohlednost. Podle moudrých kouzelných dědečků není dobré ani jedno ani druhé.

alt

I když není k dispozici televize, elektřina a vlastně ani vodovodní potrubí nebo funkční odpad, jsou mezilidské vztahy stále velmi složité. Jedna generace končí a druhá si hledá své místo. Otázka zní, na jakém místě v životě chceme vidět sami sebe. Ačkoli se třeba dělání dobrých skutků může zdát jako prima nápad, nemá podle této pohádky v podstatě žádný význam, dokud člověk nebyl arogantní a sebestředný parchant.

Mrazík / Morozko
SSSR / 1964 /84 minut
Žánr: Pohádka / Rodinný
Režie: Alexander Rou
Hrají: Nataša Sedych (Nastěnka), Inna Čurikovova (Marfuša), Georgij Milijar (baba Jaga), Alexandr Chvylja (Mrazík), Eduard Izotov (Ivánek)
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: necyklopedie.wikia.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Český Travolta brzdí emoce

HoreckaKrizPerexVíte, kde s největší pravděpodobností momentálně zastihnete herce, zpěváka a jednu z největších muzikálových hvězd Jana Kříže? Na jakékoli běžecké stezce na okraji Prahy! Mladý talent, kt...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

BELLA A SEBASTIÁN, PŘÁTELÉ NAVŽDY

Sebastian 1Příběh chlapce a jeho psa odehrávající se v savojských Alpách pokračuje. Je rok 1948, Sebastianovi je už dvanáct let, Bella má tři nádherná štěňátka a otec Pierre, kterého si kluk našel, se žení s Angelinou a odjiždějí na svatební cestu do Kanady...


Literatura

Pusťte si do zahrady motýly!

moje motyli zahrada 200V nakladatelství Grada vyšla menší, ale půvabná kniha od Elke Schwarzer s názvem Moje motýli zahrada a podtitulem Nejlepší rostliny pro motýly a housenky.

...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

Národní filmový archiv se představuje

generaceNárodní filmový archiv (dále NFA), jemuž lze zazlívat jedině to, že dosud nenakutal dějiny národní kinematografie, což se pravidelně děje nejen u našich sousedů (a na Slovensku už v druhém rozšířeném pojednání), vedle přehledných katalogů filmové tvorby...