Matt Damon je pryč, přichází Renner a Bourneův odkaz

Matt Damon je pryč, přichází Renner a Bourneův odkaz

Tisk

Bourneův odkazTrilogie sledující osudy Jasona Bourna si získala velký obdiv kritiků i diváků. Tajný agent se vynořil z moře se ztrátou paměti a postupně začal zjišťovat, čeho se účastnil a kým vlastně je. Jeho napínavou akční pouť jste mohli sledovat ve filmech Agent bez minulosti, Bourneův mýtus a Bourneovo ultimátum.

 

Pokračování této úspěšné série se ujal Tony Gilroy, který stojí za scénářem k předchozím dílům. Tentokrát dostal nabídku celý film i zrežírovat, čehož se úspěšně chytil. V roli hlavního hrdiny se představí Jeremy Renner, který nahradil Matta Damona. Toho můžeme během filmu zahlédnout pouze na fotografiích. Příběh jeho postavy Aarona Crosse se odehrává ve stejné době jako poslední díl. To dokazují i jednotlivé útržky mapující působení Bourna.

Bourneův odkaz

Celkově se jedná spíše o začátek nové série než o pokračování té předešlé. Cross se liší od Bourna tím, že neztratil paměť, přesto o tajném vládním projektu má jen kusé informace. Celý příběh začíná tím, že vrchní šéf tajných operací Byer (Edward Norton) se rozhodne na základě problému s operacemi Treadstone a Blackbriar přerušit i další podobný projekt a zlikvidovat jeho účastníky. Čistku přežije Cross a vědkyně Marta Shearing (Rachel Weisz), kteří se dají dohromady. To se jejich bývalým šéfům samozřejmě nelíbí a začne jejich nahánění.

Bourneův odkaz

Oproti předchozím dílům ubylo trochu akce a celý film je utahanější. Rozjezd přijde vlastně až na konci. Rozhodně se nejedná o nekvalitní film a herecké obsazení také není špatné. Přesto mi tam něco chybí. V trilogii s Damonem jste od začátku do konce sledovali nepřetržitý tok děje a akce, jenž vás nenechal oddechnout. Bourneův odkaz je jako mladší bratr, který se snaží dosáhnout úspěšnosti svého vzoru, ale stále mu jen dýchá na záda. Pro fanoušky této špionážní řady se jedná o povinnost, všem ostatním doporučuji nemít přílišné očekávání. Přesto se jedná o nadprůměrný film v rámci svého žánru a jistě si najde mnoho svých diváků.
Perličkou se stala účast Pamely Landyové (Joan Allen) a některých dalších postav z předchozí série. Dostaly však značně méně prostoru.

Bourneův odkaz / The Bourne Legacy
Žánr: Akční thriller
Režie: Tony Gilroy
Scénář: Tony Gilroy
Hrají: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Albert Finney, Joan Allen
Stopáž: 134 min
Česká premiéra: 9. Srpna 2012
Distributor: Bontonfilm
Hodnocení: 70 %

Bourneův odkaz

Zdroj foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Bittnerová: „Je důležité vyvolávat hlubší emoce!“

Bittnerova 200Viktor Dyk, Karel Hynek Mácha, Stanislav Kostka Neumann, Jiří Karásek ze Lvovic a další velikáni jsou v příbězích Martiny Bittnerové zajímavým způsobem „polidšťováni“. Spisovatelka a badatelka v jedné osobě nabízí nový pohl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tmání: unikátní příležitost poznat skrze virtuální realitu boj člověka s depresí

tmani perexZhlédnout Tmání, animovaný film z pera Ondřeje Moravce, je unikátní příležitostí po mnoha stránkách. Virtuální realita, ve které je děj umístěn, vás vtáhne do zážitku jako žádná jiná platforma. Ačkoliv promítání ve VR prostoru může být pro něko...


Literatura

Kam na dovolenou? Přece na sever Francie, do Bretaně a Normandie

bretan 200S rozhodováním, který kraj světa při své dovolené navštívit, vám pomůže nový turistický průvodce Bretaň a Normandie od nakladatelství Jota a to již ve třetím upraveném vydání s nejaktuálnějšími informacemi a tipy pro prvotřídní zážitek.

...

Divadlo

Příběhy obyčejného šílenství

altNebo příběhy běžných dnů? Jedna z vůbec nejlepších divadelních her posledního dvacetiletí, dostalo se jí pozornosti filmové, ocenění mnoha kritiky a zejména pak ohromné divácké úspěšnosti. Žádá si znova a znova prostor na prknech “co znamenají svět”. A tentokrát...

Film

Trochu jiný pohled na filmy

oscarNač se neustále hnát do kin za novinkami, když existuje spousta filmů, které nejsou známé a ani příliš neoplývají hvězdným obsazením, a přitom dokážou člověka zasáhnout daleko více, než všude propagované „trháky“! Říkáte si občas po zhlédnutí filmu, co na n...