Hibernatus: Louis de Funes bojuje s dědečkem

Hibernatus: Louis de Funes bojuje s dědečkem

Tisk

hibernatus lois de funesFilm Hibernatus (1969) přišel ve své době velmi vhod. Z rozmachu techniky a civilizace se už všem pomalu točila hlava a na scénu přichází člověk, který nic podobného nikdy nezažil. Příběh o rozmraženém ledovém muži má tedy nastínit, jak je každodenní moderní život protkán miliony různých, menších či větších, komplikací, se kterými si musíme umět poradit.

 

Jedna polární výprava naráží na zajímavý problém. Z vykopané jámy ledovce čouhají lidské boty i s nohama. Je to na kost zmrzlý ledový muž z Francie, kterého místní podmínky konzervují už 65 let. Nejzajímavější však je, že se ho daří normálně oživit.

Hubert de Tartas (Louis de Funes) žije se svou manželkou v luxusním domě. Zpráva o oživení jejich příbuzného těší hlavně jeho manželku, protože  dostává možnost žít se svým dědečkem. Ale Hubert je pan továrník, jak to tedy bude s těmi dědickými právy?

Z jásotu nad světovou senzací se tak pozvolna stává nepříjemná záležitost. Nejvíce zápletce přidává právě Hubertova nervózní, roztěkaná a autoritativní povaha. Stát se to nějakému hodnému blbečkovi, byl by ledový muž staronovou hlavou rodiny, ale Hubert se jen tak nedá.

Obává se v rajonu někoho, kdo mu bude kecat do práce a rodiny. Že mu na lidech vadí spousta maličkostí a vždycky musí mít právě to, co chce, je šikovně prezentováno už od začátku. Zaclání mu číšník při slavnostním projevu na večírku, nedostává se mu vyznamenání, které už všichni mají, překáží mu zvědavý dědek atd.

Hubertova žena však trvá na svém a nechce podepisovat platební směnky, dokud nebude její pětadvacetiletý dědeček bydlet s nimi. Nedá se s ní hnout a má to ještě jeden háček. Musejí z domu udělat repliku tamního prostředí z roku 1905, aby se z náhlého šoku ledový muž nezbláznil. Takže žádná televize, žádná auta, letadla, cesty na měsíc, hezky všichni po svých a domácnost vést při petrolejových lampách a svíčkách.

hibernatus louis de funes

Největší bolestí filmu je však dědečkův charakter. Jde o hrdého, šlechetného a čestného muže, vždy připraveného prosadit si svou. Vlastně stejně jako věčně nervózní Hubert. Samo o sobě to zní jako příležitost k porovnání, akorát že mu spadla do klína šance na nový život až moc osudově. Jakoby měl diváka učit, jak se správný muž těch let chová, jenže on si přitom váží stejných věcí jako kterýkoli jiný nekňuba. Nedává to smysl. Navíc jeho život v roce 1905 není moc zajímavý a příběh musí zachraňovat Hubertovy nálady.

Tak jako tak, jde o zajímavou myšlenku. Jenom blázen by si nechal ujít život v blahobytu a ještě k tomu v budoucnosti. Mít jako dítě hračky ze dřeva a nyní poznat ty plastové a plyšové. Samozřejmě se zrovna tohle dospělého člověka netýká, ale přeskočením celých 65 let dynamického rozvoje civilizace se ledový muž bude učit zacházet s televizí, bude si dávat větší pozor na přechodu pro chodce a tak dále.

hibernatus lois de funes dvd

Podobné touhy přeskakovat čas měli lidé odjakživa. O půlstoletí později může být vyléčitelná jakákoliv choroba, pracovních příležitostí bude více než práceschopných nebo se člověk prostě zbaví něčeho, co mu v současném světě vadí. Na druhou stranu je vliv naší minulosti patrný, i když jsou jeho původci už dávno pod drnem. Oživení těchto lidí tedy nemusí přinášet jen samá pozitiva, protože, jak sami víme, ne všechno se jim v historii povedlo.


Hibernatus / Hibernatus
Francie / Itálie / 1969 / 78 minut
Žánr: Komedie / Fantasy / Sci-Fi
Režie: Edouard Molinaro
Hrají: Louis De Funès (Hubert de Tartas), Michael Lonsdale (profesor Loriebat), Claude Gensac (Edmée de Tartasová), Bernard Alane (Paul Fournier), Annick Alane (madam Crépin-Jaujardová), Olivier De Funés (Didier de Tartas), Eliette Demay (Evelyne Crépin-Jaujardová), Martine Kelly (Sophie), Claude Piéplu (generální sekretář), Paul Préboist (Charles), Max Montavon (Rabies), Adrien Cayla-Legrand (fotograf), Michel Dupleix
Na DVD vydává Intersonic
Hodnocení: 85%

Zdroj foto: Intersonic


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na jazzu mi imponuje improvizace a fakt, že skladby na každém koncertě znějí trochu jinak

Sisa FeherováMultiinstrumentalistka, zpěvačka, textařka, skladatelka, to vše je Sisa Fehérová, která vystupuje se sextetem Sisa Feher & KHI, v triu Bardo a pořádá sólové koncerty. V současnosti připravuje album Mammatus a přiznává, že je její profese ta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dvě slova jako klíč

Dvě slova jako klíč - PLAKÁTVolné pokračování diváckého hitu Úsměvy smutných mužů, v režii Dana Svátka, podle knihy Josefa Formánka, s Davidem Švehlíkem a Ivanem Fraňkem v hlavních rolích. Film Dvě slova...


Literatura

Karel IV. jako komiksový superhrdina

karel iv komiksovy superhrdina 200Zdeněk Ležák společně s dalšími svými kolegy Jonášem Ledeckým a Matyášem Namai zpracovali velmi vděčné téma – příběh mládí českého krále a císaře Svaté říše římské Karla IV. Dlouhodobým působením v re...

Divadlo

Apostrof: Ženský úsměv

altPraha má za sebou již čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby Apostrof. V Divadle Na zábradlí a v experimentálních prostorech NoD se odehrálo ve čtyřech dnech celkem devět představení. Objevily se soubory z mnoh...

Film

Cesta k zemskému jádru nebezpečně žhne

cesta k zemskemu jadruV nedozírných hlubinách naší planety Země se ukrývá pevné jádro, jehož tajemství je chráněno vrstvou tekutého, žhavého magmatu. Po něm se posouvají tektonické desky, které tvoří dno oceánů a ovlivňují i procesy na pevn...