Kontroverzní Bojovnice zanechá mnoho rozporuplných pocitů

Kontroverzní Bojovnice zanechá mnoho rozporuplných pocitů

Tisk

bojovniceFilmů o neonacismu a skinheadské subkultuře bylo již na filmových plátnech několik. Některé byly více, některé méně úspěšné, ale vždy dokázaly šokovat i zaujmout určitou sortu diváků. S podobným záměrem přichází do kin i film Bojovnice od německého režiséra Davida Wnendta. Snímek pochází již z minulého roku a jedná se o režisérovu prvotinu.

 

 

Celý příběh se točí okolo hlavní hrdinky Marisy (Alina Levshin), která nenávidí cizince, židy a každého, kdo je podle ní zodpovědný za úpadek země. Její partou je společenstvo místních neonacistů, kteří jsou hrdí na svou rasu, vyhledávají konflikty a účastní se nespoutaných večírků. Další oblíbenou zábavou je napadání všech neněmeckých občanů a úcta k vůdci Adolfu Hitlerovi. Na druhé straně je tu mladá a inteligentní Svenja, kterou už nebaví snažit se zavděčit rodičům, kteří jí nechápou. Proto se přidává k neonacistům a Marisa je její největší vzor. Ta se však postupně začne odvracet od rasistických názorů, když se spřátelí s mladým afgánským uprchlíkem. Rozhodne se vymanit z nebezpečného gangu a nastoupit svou vlastní cestu. Dokáže to vůbec?

bojovnice

Podobných filmů bylo již poli kinematografie několik, nejedná se tedy o žádný originální námět. Nejvíce mi na filmu vadilo zpodobnění několika postav. Někteří měli svým vzhledem k neonacistům hodně daleko a tvůrci si mohli dát na nich více záležet. Pro neznalého tohoto tématu to jistě není problém, ale člověk zajímající se o něj tím bude mít horší požitek z celkové atmosféry. Jinak se jedná o zajímavý počin, kterému nechybí děj a dramatické chvilky. Přestože se mohou zdát některé momenty až neuvěřitelné, opravdu se dějí a nejenom v Německu. Snímek přináší krutou realitu, která se odehrává mezi těmito lidmi a se kterou se můžeme běžně setkat. Jednotlivé konflikty působí poměrně realisticky a jsou rozhodně velkým plusem.

bojovnice

Film získal ocenění při Bavorských filmových cenách - režie (Mladý film), mladý herec (J. Haase), Německých filmových cenách - film (bronzová cena), hlavní herečka (A. Levshin), scénář, na filmovém festivalu v Mnichově - herečka (A. Levshin), scénář na mezinárodním filmovém festivalu v Sao Paulo - herečka (A. Levshine). To svědčí o jeho kvalitách a zajímavém provedení. Těžko posoudit nakolik zaujme českého diváka, jehož vkus se od toho německého přece jenom poněkud liší.

bojovnice

Až na drobné nedostatky a nepříliš originální příběh rozhodně stojí za zhlédnutí, minimálně pro pochopení dané tématiky. Kasovním trhákem se zřejmě nestane, přesto věřím, že si na něj někteří diváci svou cestu do kin najdou a zanechá v nich určitý zážitek a mnoho rozporuplných pocitů.

Název filmu/název filmu v originále: Bojovnice/Kriegerin, Die
Žánr: Drama
Původ: Německo
Režie: David Wnendt
Scénář: David Wnendt
Hrají: Alina Levshin, Jella Haase, Sayed Ahmad, Gerdy Zint, Lukas Steltner
Stopáž: 100 minut
Česká premiéra: 25. října 2012
Distributor: Film Europe
Hodnocení: 70%

bojovnice plakat

Zdroj foto: Film Europe


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Pošta: Nejsou pro mne důležité výsledky, ale cesta k nim

martin posta 200Zpěváka Martina Poštu můžete znát nejen z řady muzikálů, ale také například z kapely Laura a její tygři. O tom, které role ho nejvíce baví a jak se dostal z jeviště k profesionálnímu koučování, se doč...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Racek Jonathan Livingston: svoboda je cennější než cokoli jiného
ImageV úterý 6. března 2012 nabídne Česká televize všem zájemcům o emotivně hluboký zážitek snímek Racek Jonathan Livingston. Jeho příběh má u nás hluboké kořeny: před třemi desítkami let zaujal návštěvníky Lyry Pr...

Literatura

Chia semínka, hit poslední doby

kucharka chia perexChia semínka jsou hit poslední doby. Ale jen velmi málo kuchařek se nějak výrazněji odklání od tradičních chia pudingů a sladkých dezertů. Autor této minikuchařky do toho ovšem na ten malý formát, šlápl opravdu ve velkém stylu. ...

Divadlo

Sen noci svatojánské promění jeviště v magickou džungli

sen noci svatojanskeV malírně zlínského divadla vzniká jeden z největších bubnů v republice! Pro nesmrtelnou Shakespearovu komedii o zběsilé touze po lásce a milování Sen noci svatojánské, která bude mít pre...

Film

Jeden svět: Festival dokumentárních filmů v Ostravě již po dvacáté!

Jeden svetZačátkem dubna u nás proběhne filmový festival, na který se opravdu těším. Není ledajaký, žádný mainstream. Je dokumentární a nese na svých bedrech obrovské poselství. Ukáže nám, že všichni na světě máme práva. Jeden svět je festival dokumentárních fil...