Na vlnách Frekvence osudu

Na vlnách Frekvence osudu

Tisk

frekvence film magicboxPříběhy s motivem cestování v čase jsou velmi atraktivní a oblíbené. V některých z nich tvůrci rozvíjejí etickou otázku zásahů do minulosti, jež mohou mít v budoucnosti nedozírné následky. Je tomu tak i ve filmu Frekvence (2000) od režiséra Gregoryho Hoblita, který jej natočil podle scénáře Tobyho Emmericha.

 

Efektní a akční úvod okamžitě zvedne divákům hladinu adrenalinu, aby přešel v klidnější sekvenci, kde je nastíněn dosavadní životní příběh mladého policisty Johna Sullivana (Jim Caviezel). Ten v dětství ztratil otce a vzpomínky na tuto tragickou událost ovlivňují jeho život i vztahy. Je pohlcen prací a v soukromí tráví čas nejraději sám. Z letargie jej naštěstí občas vytrhnou nečekané návštěvy jeho nejlepšího přítele s malým synkem. Při jedné takového „přepadovce“ objeví starou vysílačku po Johnově otci a ze zvědavosti ji uvedou do provozu. Kupodivu funguje a navíc, později v noci, když už je sám, John záhadným způsobem naváže spojení se svým otcem, který vysílá z doby před 30 lety.

frekvence filmcaviezel  magicbox

Johnův otec Frank (Dennis Quaid) byl hasičem. Miloval svou rodinu, ale své práci byl natolik oddán, že při jedné z akcí přišel o život. Vysílání z budoucnosti jej zastihne těsně před touto tragédií a díky synovu varování se mu podaří z ohnivého pekla vyváznout. Tím je však odstartována série dalších osudových změn. Nastává závod s časem, jsou ohroženy životy několika osob včetně života Johnovy matky a jeho samotného.

frekvence film quiad magicbox

Scénář je pečlivě propracován, děj filmu je superakční, sympatickým hrdinům divák drží palce a chvílemi ani nedýchá. I pouhé drobnosti, malinkaté změny událostí v minulosti způsobí v budoucnosti často dramatické zvraty, mají nečekané a překvapivé účinky. Každá příčina má zkrátka svůj následek a hrdinové se učí za pochodu chápat souvislosti a pracovat s možnostmi, které jim komunikace přes propast času umožňuje.

frekvence film magicbox

Dobré herecké obsazení, zajímavé scénické efekty i hudba vytvářejí autentickou atmosféru, do které se divák může snadno ponořit a intenzivně prožívat děj, bavit se a přemýšlet, co by se odvážil ve své minulosti změnit on sám. Protože sebemenší zásah může způsobit dominový efekt, jehož konce ani v nejdivočejších představách nelze dohlédnout.

Blue Ray Disc s filmem Frekvence obsahuje bonusový materiál, jehož součástí jsou komentáře režiséra, scénáristy, herců i skladatele hudby. Dále zde najdete i kapitolu věnovanou vědeckým a technickým prvkům použitým ve filmu a také vymazané scény a Trailer.

frekvence film magicbox

Frekvence / Frequency
USA / 2000 / 119 minut/ Dolby digital
Žánr: Akční Sci-Fi, Thriller
Režie: Gregory Hoblit
Hudba: Michael Kamen
Scénář: Toby Emmerich
Hrají: Dennis Quaid, Jim Caviezel, Shawn Doyle, Elizabeth Mitchell, Andre Braugher, Noah Emmerich, Melissa Errico, Jordan Bridges, Peter MacNeill, Michael Cera, Marin Hinkle, Rocco Sisto, Jennifer Baxter, Barney Cheng, Brian Greene, Riley Jones, Brigitte Kingsley
Distribuováno společností Warner Home Video, distribuce v ČR Magic Box a.s.

Zdroj foto: MagicBox a internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zlínská Zelenáčova šopa je pro naši kapelu GAIA kultovní místo, říká Vladan Vavruša

vladan vavrusaI když zlínsko-otrokovickou kapelu GAIA čeká v sobotu 23. března další koncert ve zlínské Zelenáčově šopě, následující rozhovor s kapelníkem Vladanem Vavrušou je hlavně o novinkách a plánech. Třeba o nových písničkách a nahrá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jaké to je 154 krát zemřít? Aneb nesmrtelná Červená

cervena200Na Soňu Červenou mám živou vzpomínku. Byla jsem s rodiči v Národním divadle na Čapkově hře Věc Makropulos, kde ztvárnila hlavní roli. Psal se rok 2005. Tenkrát jí bylo osmdesát a mě ani ne dvacet. Po vystoupení jí ministr kultury předal státní vyznam...


Literatura

Hrob kolibříka: magické i podmanivé vyprávění


Hrob kolibrika 200V nakladatelství Jota vyšla velmi zajímavá kniha s názvem Hrob kolibříka. Jedná se o závěrečnou práci na San Francisco State University od autorky Jennifer Skutelsky, která byla oceněna Clark-Gross Award v kategorii román. Pusťte se do toho magického rom...

Divadlo

Helenku Součkovou stíhá jedna darda za druhou

darda 200Žákyně 2. a posléze 3. třídy Helenka Součková zvaná též Moby-Dick už dávno odrostla dětským střevíčkům. Místo nich teď v dramatizaci románu Darda spisovatelky Ireny Douskové<...

Film

Filmy, panelové diskuze i taneční performance nabídne letošní festival Film a architektura

film architektura 200Pět dnů, dvacet mezinárodních a tuzemských snímků, diskuze s režiséry a odborníky nebo taneční performance. Festival Film a architektura zavítá ve dnech 30. září–4. října do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela n...