Zjevení – když po vás jde to „z druhé strany“

Zjevení – když po vás jde to „z druhé strany“

Tisk

zjeveni dvd 200Nejeden horor dává ponaučení, že není radno si zahrávat s tajemnými silami a s „druhou stranou“. Bohužel se však stále najdou tací, kteří si nedají říct a nedají. A takoví rozjíždí horor Zjevení.

 

 

V roce 1973 se skupina paranormálních psychologů pokusí spojit s jedním z nich, který před krátkým časem zemřel. O několik let později podnikne na základě záznamu, který při seanci vznikl, skupina studentů pokus, kdy se pokusí spojit s „druhým břehem“. Experiment se zvrtne. Po uplynutí dalších let se jeden z účastníků, Ben, společně se svojí přítelkyní Kelly nastěhují do nového domu v předměstské čtvrti. Velmi záhy zjistí, že strašit může i ve fungl novém domě, že duchové nepovažují za dobrou adresu výhradně letité barabizny či vilky. Duch nejen že otvírá reálné dveře v domě, ničí bezpečnostní kamery a dělá spoušť v šatně, on také obrazně otvírá ony příslovečné dveře skříně, ze které vypadne kostlivec – účast Bena na dávném experimentu s temnými silami. Nezbývá nic jiného než vyhledat bývalého spoluexperimentátora a společně se pokusit o zkrocení zlého ducha. A že je to pořádná fuška, to snad není třeba zdůrazňovat.

Námět uzavírání dveří spojujících tento svět a svět mrtvých a pokusy o navrácení „těch druhých“ do míst, kam patří, byly zpracovány bezpočtukrát. Někdy velmi zdařile, někdy hodně neúspěšně. Zjevení patří mezi ta slabší dílka. Schéma ohrané, předvídatelné, bez chuti a zápachu. Zpočátku jsem doufala, že to zachrání alespoň neotřelé a o originalitu se pokoušející scény, ale z obrazovky se valí jen hororové klišé, klišé a pro změnu zase klišé. Překvapila mě i absence „lekaček“, které mnohdy nepříliš povedená díla zachraňují, a jejich divák nemusí pochybovat o tom, že se dívá na horor. Scénárista svou práci evidentně odflákl a nejspíš doufal, že herci společně s režisérem z toho nic vytvoří něco. Snad jen kameraman svou práci udělal dobře.

zjeveni dvd obal

Výkony herců hodnotím jako slabý průměr, ale není se čemu divit, když není v podstatě co hrát. Vystrašené naslouchání tajuplným hlasům, leknutí herců, které se však nepřenáší na diváka, či pátračky po původci všeho tajuplného nelze natahovat donekonečna. Snad právě z tohoto důvodu relativně zahálely nůžky střihače, protože jinak by nebyl důvod nechávat ve filmu bezobsažné záběry interiéru domu či pohledy z ptačí perspektivy na jedoucí auto s hlavními hrdiny.

Jediné, co na mě působilo, byly záběry ze seance v roce 1973. Stará ruční kamera, nekvalitní záznam a jakás takás autenticita zachyceného. A také ještě závěrečné titulky, které často přerušil střih a záběry uhasínajících svíček, letitých fotografií, neutěšené liduprázdné pouštní krajiny a podobně. Opět to bylo hororové klišé, ale v kombinaci s titulky působilo tak nějak originálně.

Film Zjevení bych doporučila pouze jako studijní materiál tomu, kdo hodlá analyzovat „jak to nemá vypadat“. Případně i tomu, kdo by se rád podíval na nějaký horor, ale už dopředu ví, že nebude mít v noci k dispozici nikoho, kdo by ho v případě, že bude vyděšený zhlédnutým, doprovodil na WC. To totiž u Zjevení rozhodně nehrozí.

Zjevení/The Apparition
Žánr: horor, thriller
Původ: USA
Rok výroby: 2012
Režie: Todd Lincoln
Scénář: Todd Lincoln
Hrají: Ashley Greene, Tom Felton, Sebastian Stan, Luke Pasqualino, Suzanne Ford
Stopáž: 79 minut
Zvukové formáty: česky DD 5.1 / anglicky DD 5.1 / maďarsky DD 5.1 / polsky DD 5.1 / rumunsky DD 5.1 / rusky DD 5.1 / turecky DD 5.1
Titulky: česky, anglicky pro neslyšící, arabsky, hebrejsky, maďarsky, polsky, rumunsky, rusky, řecky, turecky
Distributor: Magic Box
Hodnocení: 10 %

Zdroj foto: Magic Box


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s nadějným umělcem Markem Hubáčkem nejen o Chicagu

hub 200S Markem Hubáčkem jsem se sešla v útulné zlínské kavárničce, abychom si popovídali o jejich velkém projektu s názvem From Czech to Chicago, který má na svědomí on s jeho kamarádem Martinem Vítkem. Rozhovor je o kampani, ale především o umě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kinematografie a stát v českých zemích mezi roky 1895-1945

kinema 200Doposud se slovo "kinematografie" vztahovalo především na filmovou tvorbu. Teprve Ivan Klimeš se v knize Kinematografie a stát v českých zemích 1895-1945 soustředí na to, jak stát a jeho předpisy ovlivňovaly kinematografické podnikání - výrobu i ...


Literatura

Kůstka sbírá Ďáblovy kosti

dablovy-kosti bbart 200V oblíbeném televizním seriálu Sběratelé kostí vystupuje hlavní hrdinka, soudní antropoložka Temperance Brennanová. Ta je i stěžejní postavou detektivního románu Ďáblovy kosti, jehož autork...

Divadlo

Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

LB perexDalší fáze rekonstrukce budovy Janáčkova divadla je ukončena. Kolik se ozývalo škarohlídů, že se to k výročí sta let republiky nepodaří. Avšak 17.11. byl zahájen Mezinárodní hudební festival, věnovaný dílu Leoše Janáčka, právě operou, která zazněla ...

Film

Nicolas Cage se vrací na plátna kin jako Ghost Rider. A návrat je to zbytečný.
ImageNicolas Cage je zvláštní patron. Za svou kariéru prošel neuvěřitelnými zvraty a z držitele Oscara (dnes se to zdá neuvěřitelné) se stal dost možná tím nejvysmívanějším mužem celého Hollywoodu. Pomalu, ale jistě, může přebrat...