Největší padouch chce ukrást Měsíc

Největší padouch chce ukrást Měsíc

Tisk

ja padouch 200Animovaná komedie Já padouch (2010) nás dostává do malovaného sousedství, plného rozkvetlých zahrad a dobrých lidí, kde v černém vysokém domě spřádá své plány jeden velký zločinec.

 

 

Vítejte ve světě padouchů a roztomilých lidiček, kteří mají spoustu vlastních starostí. Zdá se to povědomé, ale v tomto světě se padouši nehoní za ziskem. Kradou jenom trofeje, jako třeba sochu svobody nebo obrazovku z Times Square. Takže i když se z filmu mohla stát další nudná slátanina o nespravedlnosti sobeckých lidí, dětský kabát přiměl autory zamyslet se nad tím, jak vážné téma něčím odlehčit.

Gru je padouch, který si doslova užívá, když může být zlý. Na zdech v domě má výstřižky z novin o svých zločinech, mrazící pistolí znehybňuje dlouhou frontu v kavárně, plánuje co právě ukrást a stojí mu za to dokonce i dítě na ulici, kterému udělá z balónku zvířátko a to pak propíchne špendlíkem. Slzy malého dítěte mu přináší radost, ale ne nadlouho. Jeho pomocník mu volá, že ve městě je nový zločinec, dokonce větší než on. Podařilo se mu ukrást pyramidu v Gíze!

ja padouch1

Přesně tak, stát se největším padouchem a mít jen pro sebe tu nejlepší věc, kterou každý zná, to je doslova splněný sen. Takže další Gruúv krok k tomu to ostatním dokázat, je ukrást Měsíc! Aby bylo jasno, Měsíc je malá planeta, která je jenom 6x menší než Země. A takoví padouši nejsou žádní velcí myslitelé, ani vynálezci. Takže si Gru musí ukrást zmenšovací paprsek a zajistit raketu do vesmíru.

Svět není pro zločince jako Gru ničím jiným než spoustou různých věcí, které se dají k něčemu použít. A výjimkou nejsou ani tři malé holčičky, které adoptuje, aby mu pomohly s krádeží zmenšovacího paprsku.

ja padouch2

Jenže film je hlavně o zlehčování vážných zločinů kolem nás, a tak si dívky s Gruem spíše pohrávají, než aby jim naháněl strach nebo byl jejich hrozbou. Seznamují se spolu všemožnými způsoby, až si s nimi sám začíná hrát na improvizovaném čajovém dýchánku a čte jim pohádky na dobrou noc.
Měsíc se mu nakonec daří získat, ale musel kvůli němu zradit důvěru dívek i svého pomocníka. Nedílnou součástí života každého padoucha je určitý životní styl. Upřímná radost z dominance nad ostatními lidmi. Jenže stačí celkem málo, aby si i Gru dokázal uvědomit, že tyto věci dělá hlavně ze zášti nebo zklamání. Na druhou stranu pro Grua nebyly v minulosti žádné překážky nepřekonatelné a uměl si vždy najít cestu k tomu realizovat své nejbláznivější sny. Naneštěstí na normálního člověka žádný mimořádný cíl v dnešním světě nečeká.

ja padouch plakat


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sabina Laurinová je osobnost s nohama na zemi, říká moderátor

Zboril Laurinova perexModerátor Jiří Zbořil pořádá komponovaný zábavný pořad s herečkou Sabinou Laurinovou. „Je plný humoru, dobré nálady a hezkých písniček z muzikálů, ve kterých jsme společně nebo každý zvlášť vystupovali. Zavzpom...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Madagaskar: Království lemurů 3D v IMAX

Madagaskar 200Tento 39minutový dokument o tvorech, kteří přežili i dinosaury, měl předpremiéru v pražském Cinema City Flora IMAX ve středu 22.10.2014. Dokument se těšil neobyčejné pozornosti a proto byla předpremiéra naprosto vyprodána. ...


Literatura

Už se nikdy nevrátí - mrazivý švédský thriller

uz se nikdy nevrat perexTahle knížka má v podtitulku napsáno „Mrazivý švédský thriller“. A to tedy opravdu je! DAST MAGAZINE ji zhodnotil takto: „Je to napínavé od první až do poslední stránky. Spisovatel stupňuje ďábelské drama, při kterém ...

Divadlo

Vinohradská inscenace Já třeba zabít Sekala se podobá šílené realitě dnešního světa

sekal 200Velké téma, které vymyslel špičkový scenárista a které se dočkalo adekvátní divadelní adaptace na velkém jevišti, se odehrává ve skvělé režii Pavla Kheka. Tak hodnotím jednu z posledních inscenací Je třeba zabít Sekala v Divadle na Vinohradech. Syrové ...

Film

Petr Jákl patří mezi rekordmany! V létě začíná točit čtyři americké filmy a pět jich dokončuje

petr jakl200Producent a režisér Petr Jákl má už jasný program na celé léto a rozhodně se tak zařadí mezi rekordmany ve svém oboru. Začíná točit čtyři nové americké filmy, které produkuje a pět jich dokončuje. Takto nabitý pracovní program plyne především z...