Velikonoční leporelo Jany Semelkové

Velikonoční leporelo Jany Semelkové

Tisk

Velikonoce leporelo200Na výzvu naší redakční kolegyně, která má na starosti téma Velikonoc, zareagovala redaktorka Jana Semelková. Začtěte se do jejího vyprávění a potěšte se krásně barevným leporelem, jehož je autorkou.



Jana S.: Zodpovědně jsem se ponořila do vzpomínek i knížek a nějak jsem k tématu Velikonoce nic nenašla (tedy kromě mého leporela Dědo, kdy už budou Velikonoce, nakladatelství XYZ, ani nevím, zda je ještě na trhu)

Dokonce ani žádný recept se u nás netraduje – jen můj pocit z dětství, že nechápu, proč by mi měl někdo nařezat, když jsem nic neprovedla…

Co jsem dospělá, tak každý rok peču mazance, každý rok je to stejné – buď těsto vykyne, nebo nevykyne. Pokaždé se zlobím, že mi to nejde. Pokaždé tvrdím, že už do toho nepůjdu. Pokaždé své rozhodnutí rok na to poruším, zadělám těsto, pěkně vypracuji bochánky a… Pořád dokola – tak to jsou moje Velikonoce.

velikonocni leporelo4

Když jsem byla vyzvána, abych udělala leporelo s velikonoční tematikou, pojala jsem ho jako čekání na jaro. Terezka s Viktorem na zahrádce hledají první kvítka – posly jara. Pomáhá jim dědeček, aby to čekání na pomlázku nebylo tak dlouhé – nejdřív probudí jaro:

Vstávej, jaro, už je čas – sluníčko pusť mezi nás!

Pak jdou s dědou na vrbové proutky k potoku:

U potoka vrba stojí, proutky k vodě sklání, ptáci kolem poletují, pěkně štěbetají.

velikonocni leporelo2

Děti nařežou s dědou proutky a než se pustí do pomlázky, tak si vyrobí píšťaličky:

Otloukej se, píšťaličko, spala jsi už dost, koho potkáš na tom světě, hraj mu pro radost.

Terezka s Viktorem vesele pískají a babička se ptá, zda volají jaro, oni se radují, že už budou brzy mít pomlázky a babička je učí koledovat a malovat vajíčka:

Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný…

Terezka s Viktorem se naučili velikonoční koledu, dědeček jim upletl pomlázky, s babičkou pěkně nabarvili vajíčka. Velikonoce mohly přijít…

velikonocni leporelo3

Tak to jsou moje Velikonoce

Jana

Velikonoce leporelo1

PS: Zjistili jsme, že toto leporelo je ještě k dostání, stačí zadat název Dědo, kdy už budou Velikonoce do vyhledávače na internetu :-) (pozn. redakce)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na jazzu mi imponuje improvizace a fakt, že skladby na každém koncertě znějí trochu jinak

Sisa FeherováMultiinstrumentalistka, zpěvačka, textařka, skladatelka, to vše je Sisa Fehérová, která vystupuje se sextetem Sisa Feher & KHI, v triu Bardo a pořádá sólové koncerty. V současnosti připravuje album Mammatus a přiznává, že je její profese ta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak si vytváříme mýty: Ztraceni v Mnichově

Ztraceni perexZpola mystifikační, zpola demystifikující komedie Petra Zelenky ZTRACENI V MNICHOVĚ, na jejíž výrobě se podílela též Česká televize, vzbudila největší poprask nikoli svým tvarem či příběhem, nýbrž téměř předná...


Literatura

Má se přání babičky splnit za každou cenu?

posledni-slova 200V nakladatelství Bookmedia vyšla po dlouhých čtyřech letech další kniha Lindy Greenové. Tato nese název Poslední slova a zaměřuje se na rodinná tajemství.

 

...

Divadlo

Prostory Roxy a NoD slaví 20 let!

narozeniny roxy be twentyDruhé kulatiny oslaví kluby, jejichž adresa je známá tisícům lidí v celé zemi. Mimořádný věk si žádá mimořádnou oslavu a tou rozhodně program, nazvaný BE TWENTY, je! Svůj program má Roxy i

Film

Filmová kultura v českých zemích, východním Německu a Polsku

kultur 200V někdejším sovětském bloku byl prostor, vymezený českým, (východo)německým a polským územím, vnímán jako "obranný" val vůči západním státům. V oblasti filmu se tento koncept rozhodl prozkoumat brněnský badatel Pavel Skopal, když sepsal knihu Fil...