Vajíčka jako symbol: Vkládala se i do hrobek

Vajíčka jako symbol: Vkládala se i do hrobek

Tisk

velikonoce 200Velikonoční kraslice je tradičním symbolem zrození života. Stávala se odměnou pro koledníka, který jaksepatří vyšlehal pomlázkou ženu v domě. Vejce ale měla posvátnou moc a dokonce se vkládala i do hrobů zemřelých. Jedno z nich, obzvlášť cenné zlaté, se našlo třeba v královské hrobce v Sumeru.

 

 

Vejce jako zdroj života měly magickou energii a právě kvůli své zázračné síle se na ně zobrazovaly nejrůznější jednodušší či složitější ornamenty. Dnes už sice na jejich čarovnou moc asi těžko někoho nachytáme, nicméně nádhernými obrázky zdobená vajíčka nám jako zpestření očekávání jara zbyla dodnes. A jak se zhotovují a co znázorňují?

Červená znamená lásku, modrá smutek

Slovo kraslice je odvozené ze staroslovanského krasnyj, což znamená červený. V barevné symbolice se nejčastěji objevovala červená barva. Dívka, která měla už vyhlédnutého ženicha, hocha, na něhož si myslela v nejtajnějším koutku své duše, si pro něho o velikonoční koledě připravila krásnou, plnou červenou kraslici. Takovou od ní nedostal nikdo jiný. Musela být plná, žádné výdumky čili prázdné skořápky, ty naopak znázorňují smrt a slouží ke zdobení Morany! Na vajíčkách by se podle tradic neměla objevovat modrá barva. Modrá protože jde o barvu smutku.

Výdumky jsou záležitostí až moderní doby, kdy se kraslice zdobené různými technikami staly i dobře prodejným artiklem. Plná vejce by se zkazila a tak jsme v nové době sáhli po jejich univerzální, celoročně použitelné variantě.

Za první nález kraslice se u nás v Čechách považuje objev z vykopávek ve Velkých Hostěrádkách na jižní Moravě. Objevené vyškrabované vejce na černém podkladě pochází z 11. století.

Zdobení vyžaduje trpělivost: od slámy až po drátky

Úplně nejjednodušší technikou je barvení vajec pomocí přírodních surovin. Nejčastěji se používají slupky z cibule, vajíčka jsou pak nádherně zlatavě tmavohnědá. Trávou dosáhneme zase zelenou barvu. Docela hezkého efektu docílíme tím, když použijeme nějakou vylisovanou květinku, přiložíme na vejce a zabalíme do staré punčochy nebo do gázy a obarvíme. Výsledkem je bílý obrázek kytičky na barevném pozadí.

Velmi starou lidovou technikou je batika voskem. Na bílé vajíčko začínáme malovat roztaveným horkým voskem a vajíčko postupně namáčíme do barev od nejsvětlejšího až po nejtmavší odstíny. Vosk vždy zakrývá barevnou plochu, a když ho odstraníme, získáme batikovaný vzor. Výsledkem jsou například oranžovo- červeno-černé vzory (vnorovská batika). Variantou voskové techniky je čisté zdobení vajec barevným voskem, který vytváří na povrchu plastický reliéf.

kraslice voskovana

Jinou možností, jak vejce zkrášlit je vyškrabování-gravírování. Vyžaduje ovšem pečlivost a trpělivost. Vajíčka nejdříve obarvíme a potom zbroušeným pilníčkem vyškrabujeme nejrůznější ornamenty, převážně květiny.

Starou technikou zdobení je i cibulákový vzor převzatý ze známé keramiky. Vejce se malují modrou tuší a pak lakují bezbarvým lakem.

kraslice cibulak

Oblíbenou technikou je polepování slámou nebo sítinou jezerní. Obarvená vajíčka se polepují drobnými kousky slámy, nejčastěji do vzorů například hvězdic, ovšem fantazii se meze nekladou. Důležitá je příprava materiálu. Je třeba najít kvalitní slámu, která se také namáčí do vody.

kraslice slama

Složitou a na čas a šikovnost náročnou technikou je i drátkování. Vydutá vajíčka se oplétají měkkým měděným drátkem v různých vzorech.

kraslice dratkovani

Úplně novodobou, nicméně docela efektní technikou je dírkování. Do vypouklých vajíček se opatrně vyvrtají dírky a pak se vejce ozdobí roztaveným buď barevným, nebo bílým voskem. Někdy se také mohou hned po navrtání dírek obarvit a pak zkrášlit bílým voskem.

kraslice derovani

Kraslice po celý rok

Nestačí-li vám pokochat se krásou kraslic na Velikonoce a chcete-li je mít před očima celý rok, můžete navštívit Galerii kraslic na adrese Libotenice 40, Litoměřice. Právě tady sídlí česká Asociace malířek a malířů kraslic, která zde po dohodě umožní prohlídku své unikátní sbírky.

Zdroj foto: kraslice.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vědecká knihovna Olomouc

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

zahradnictviStrach, beznaděj, nejistota. Režisér Jan Hřebejk přichází s emotivně laděným koprodukčním dramatem z dob ponuré československé historie z let


Literatura

O důležitosti přátelství v koncentračním táboře

me pritelkyne z Rav

Polská autorka Magda Knedler přichází s další knihou z prostředí koncentračních táborů, která vyšla pod názvem Mé přítelkyně z Ravensbrücku. Prolíná se zde minulost a  přítomnost, vzdálené časové roviny propojuje...

Divadlo

Simply Simplicius aneb Svatá prostoto! Geisslers zvou na premiéru adaptace barokního románu

Simply Simplicius200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v sobotu 29. dubna v Divadle VILA Štvanice premiéru nově-barokní adaptace románu Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Hanse Jacoba Christoffela von Grimmelshausena. Vydejte se po st...

Film

The Circle – Sdílet znamená starat se

circle perex„Vědět je dobré. Vědět všechno je lepší.“ Svět je plný neomezených možností. Žádné války, žádné nemoci. Největší high-tech společnost The Circle nezná problém, který by nedokázala vyřešit. Její technologie mají moc změnit svět.