Již příští týden vypukne jubilejní 20. ročník Dnů evropského filmu

Již příští týden vypukne jubilejní 20. ročník Dnů evropského filmu

Tisk

evropsky film antikrist200Letos se už 20. rokem uskuteční přehlídka současné evropské kinematografie Dny evropského filmu, proběhne v Praze od 11. do 18. 4. 2013 v kinech Světozor a Lucerna. Filmová přehlídka se poté přesune do Brněnského kina Art ve dnech od 19. do 25. 4. 2013.



Ozvěny Dnů evropského filmu se následně odehrají i v následujících městech a termínech: Jablonec nad Nisou (22. – 24. 4. 2013), Uherské Hradiště (23. – 25. 4. 2013), Boskovice (24. – 26. 4. 2013), Ostrava (25. 4. – 28. 4. 2013) a Hradec Králové (25. – 28. 4. 2013).

V tomto roce vstupují Dny evropského filmu do nové dekády, neboť je tomu letos právě 20 let od vzniku filmové přehlídky DEF. Pořadatelé připravují pro návštěvníky kin speciální program, díky kterému se budeme moci nejen ohlédnout za dosavadními ročníky, ale také oslavit letošní jubilejní ročník.

Festival představí více než 40 současných evropských filmů. Zahajovacím snímkem bude švédský koprodukční snímek Call Girl Mikaela Marcimaina, který zachycuje události kolem tzv. Geijerovy aféry, jež otřásla Švédskem v 70. letech za vlády Olofa Palmeho a dotkla se předních činitelů země.

evropsky film call girl

Pražskou část DEF bude 18. dubna 2013 zakončovat islandsko-norský snímek Hluboko (Djúpið) režiséra Baltasara Kormákura. Drama muže, který navzdory všem předpokladům přežije několik hodin v ledové vodě poté, co ztroskotá jeho rybářská loď, vznikal na motivy skutečných událostí.

Projekcí filmu Hluboko DEF ale samozřejmě ani zdaleka nekončí. Nejen, že se přehlídka přesune do Brna a následně do dalších měst ČR, ale v Praze se bude slavit. V rámci oslav 20. kulatin, si DEF pro své fanoušky připravili na sobotu 20. dubna 2013 filmový happening. Od 16 do 24 hodin jsou v kině Lucerna vítání všichni, co milují filmy, bleší trhy, slam poetry nebo ti, co potřebuji doplnit svou filmotéku za rozumnou cenu a chtějí se vyfotit v dobovém kostýmu svého oblíbeného filmu.

Program celé filmové přehlídky bude rozdělen do tematických sekcí. K již tradičním sekcím – Národní liga, Lux Prize, K věci, Film&Music, Media, Best Of – letos přibyla nová sekce €Docs zaměřená na výjimečné dokumentární filmy, kterým sluší velké plátno kin.

evropsky film antikrist

Součástí 20. kulatin DEF je také výstava „20 let s evropským filmem“, která odhaluje plakáty Dnů evropského filmu už od 1. ročníku z roku 1994 a probíhá již nyní (18. března - 10. dubna) v Evropském domě. V den zahájení DEF ve čtvrtek 11. dubna se přesune do Kavárny kina Lucerna, kde bude pro všechny návštěvníky ke shlédnutí zdarma až do 11. května 2013.

Podobné informace, online prodej vstupenek i kompletní program promítaných filmů naleznete na oficiálních stránkách DEF www.eurofilmfest.cz.

Zdroj foto: eurofilmfest.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Beseda u Bigbítu: Kdysi tu začínala Vypsaná fixa

beseda u bigbitu sevcikTomáš Ševčík, muž který stojí za současnou organizací hudebního festivalu Beseda u Bigbítu. Festival, který organizuje parta dobrovolníků ve svém volném čase bez nároku na mzdu, sl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dokument o pražském Divadle MA „Zabíjení draka“ zve na předpremiéru

zabijeni draka 200„Zabíjení draka“ – tento příznačný název si pro svůj čerstvý dokumentární film zvolil režisér a rozhlasový redaktor Václav Müller. Snímek s podtitulem „Prvních 100 dní ruské agrese na Ukrajině pohledem unikátní malé scény v Praze“ refl...


Literatura

Jan Guillou popisuje plíživé kroky vedoucí k válce

cervena 200Jan Guillou se rozhodl popsat zběsilé dvacáté století v osmidílné sérii. Na projektu usilovně pracuje a v Česku jsme se nyní dostali ke třetímu dílu. Do doby, kdy se země pomalu dostávaly z trosek po první světové válce a téměř nevědomky se hnaly k...

Divadlo

Molierova klasika přešitá podle vzoru dnešní společnosti má pořádné grády

misantrop 200Misantropa hraje kde kdo. Každý ho zná a alespoň jednou za život by ho měl v divadle vidět. Nutně to však nemusí být hra posazená do tehdejší doby. Hrát ho ale ve svetrech se sobem na hrudi a z původního textu zachovat pouze jm...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.