KOYAANISQATSI: fascinující pastva pro oči

KOYAANISQATSI: fascinující pastva pro oči

Tisk

KOYAANISQATSI 200V roce 1983 vypustil režisér Godfrey Reggio do světa Koyaanisqatsi. Pozoruhodný počin, jehož název pochází z jazyka indiánského kmene Hopi a jeden z jeho významů je „život vyvedený z rovnováhy“.

 

 

 

Tento dokumentárně-hudební počin potvrzuje staré otřepané klišé, že „obraz vydá za tisíce slov“. Delší a ještě delší záběry panenské přírody či naopak civilizace, všech jejích aspektů, a samozřejmě lidí, nepotřebují slovní komentáře. Záběry jsou dostatečně výmluvné samy o sobě. Tu popisují podmanivé kouzlo panenské přírody, tu promlouvají o něco naléhavěji, to když zobrazují výdobytky civilizace, které však představují pohromu pro přírodu. A chvílemi i zděšeně křičí, když divák sleduje „svět vyvrácený z pantů“. V každém případě ale obrazy jen informují a popisují, nečiní si pražádné nároky na vytváření závěrů, nekritizují, neobviňují, ani neoslavují dílo lidských rukou. Pouze servírují velmi vydatnou porci podnětů na hodně dlouhé zamyšlení. Jakákoli slova a komentáře by působily spíše rušivě a nadbytečně, nepřinesly by nic nového, nic, což by nebylo vyřčeno obrazem.

Pomyslný klobouk je nutné smeknout před kameramanem, Ron Fricke odvedl pořádný kus práce, a to práce zdařilé ve všech směrech. Schopnost dívat se kolem sebe, neskutečná trpělivost při natáčení přírodních dějů nebo záběrů pustých a liduprázdných končin bez známek života dělají z Koyaanisqatsi počin, který řadím mezi nejlepší ve své kategorii. Divák díky řazení záběrů nachází paralely mezi přírodními ději a procesy, které doprovázejí lidskou činnost. Zrychlené záběry tepajícího života v nočním velkoměstě jsou přeneseným zobrazením tepajícího života. Gradace prostřednictvím umělého zrychlování natočených procesů a pohybu kopírují zrychlující se tempo lidského života.

koyaanisqatsi 1

Nejenže je na co se dívat během celé doby trvání filmu, ono je celou dobu i co poslouchat. Na hudbě se vyřádil Philip Glass. Hudební doprovod dokresluje jak monumentálnost přírody, tak chladný až ledový dech civilizace, podtrhává a zdůrazňuje „cvrkot“ na přeplněných ulicích. Obraz a zvuk se podařilo vyladit do naprosté souhry, kdy viděné a slyšené vytváří harmonický celek.

Pokud lze o nějakém filmovém dílku říct, že přitáhne oči, jako kdyby byl v obrazovce nebo na plátně zabudován silný magnet, pak to o Koyaanisqatsi rozhodně tvrdit budu. Ač dílo postrádá děj, spád a narativní rovinu, nuda rozhodně nehrozí. Spíše si nejeden divák uvědomí, že největší monumenty a umělecká díla stvořila příroda, ne lidé.

KOYAANISQATSI

Název filmu/název filmu v originále: Koyaanisqatsi/Koyaanisqatsi: Life Ouf of Balance
Žánr: dokumentární/hudební
Původ: USA
Rok výroby: 1982
Režie: Godfrey Reggio
Stopáž: 83 min
Zvukové formáty: Dolby Digital 5.1
Distributor: Magic box
Hodnocení: 70 %

Zdroj foto: www.pomegranatearts.com, Magic box


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vždycky si říkám, že se budu válet…“ tvrdí výtvarník a muzikant Jaromír F. Palme

jaromir f palmeJaromír F. Palme má letos velmi napilno. Po Začarované třídě (duben 2012) ilustroval další dvě knihy Dina a tajemství starých tenisek (srpen 2012) a Žižkovské strašidelno<...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

I při cestě na dno svítá naděje

cestaVen perexPo téměř dvou desetiletích, která uplynula od natočení Mariana, se Petr Václav opět vrací k romské problematice. Ve filmu Cesta ven se však neobrací k minulosti, která Romy n...


Literatura

Skotská detektivka s polským kabátkem: Tichá odplata

ticha odplata200První případ skotské kriminalistky Danii Gorské od britské autorky Hanii Allenové nám v lednu přineslo nakladatelství Motto. Pohodová detektivka Tichá odplata nesází na krváky, ale na pilnou policejní práci, je to to pravé pro vás?

...

Divadlo

Hamlet ze Švanďáku není žádná historická plačka

hamlet perexNení Hamlet jako Hamlet. O tom ví své i Švandovo divadlo na Smíchově, které od prosince 2013 uvádí na své hlavní scéně jednu z nejhranějších Shakespearových tragédií ve zcela netradičním pojetí režiséra Daniela Špinara<...

Film

Ranhojič v přestrojení

ranhojic perexVýpravnou historickou podívanou Ranhojič natočil německý režisér Philipp Stölzl podle stejnojmenného románu Noaha Gordona, známého též z českého překladu. Diváky zavádí do Ang...