Nazareth schválili rockument a může do kin!

Nazareth schválili rockument a může do kin!

Tisk

nazareth rockument 200Rockový dokument, který vám dá nahlédnout do tajů a šíleností, které musí muzikanti cestující napříč zeměmi absolvovat. Režisér Miloslav Šmídmajer se již po třetí v životě rozhodnul o výlet do života slavných osobností. Po Lucii Bílé, Miloši Formanovi jeho režisérské oko zabrousilo do ranku úplně jiného a to rockových dinosaurů skupiny Nazareth.

 

Dokument, který vznikal něco málo přes tři roky prozrazuje věci, které zkrátka nevymyslíte a mnohým z nás zůstávají skryty. Když jsem na internetu procházel různé internetové diskuze a komentáře k filmu typu „další film pro důchodce“, musel jsem jen nevěřícně kroutit hlavou. Vězte, že to tak opravdu není. Ačkoliv by se mohlo zdát, že hudební skupina Nazareth, o které je celý tento dokument natočen patří do starého železa, snímek jen dokazuje s jakým odhodláním a nevyčerpatelnou energií tito staříci oplývají a napříč nesnesitelnému cestování jsou schopni i přes pokročilý věk rozdávat energii na koncertech i nadále.

nazareth rockument 1

Pokud se v hudebním světě nepohybujete, nikdy jste žádnou „šňůru“ neabsolvovali horko těžko si tento náročný „výlet“ dovedete představit. Díky dokumentu Miloslava Šmídmajera máte možnost, alespoň vzdáleně prožít momenty rockové hvězdy 80.let. Režisérovi se v dokumentu podařilo vypíchnout důležité životní okamžiky, ale také život vysávající a nekonečné cestování. Vždyť vezměte v potaz, že skupina Nazareth je na cestách 250 dní v roce. Snímek je protkán velmi zdařilým střihem do dob dávno minulých kolem roku 1975 až do současnosti. Můžete tak vypozorovat úplně původní sestavu Nazareth až do její současné podoby.

nazareth rockument 2

Dokument ovšem nenabízí jen pohledy na utrápené muzikanty, které diváky moralizují. Kamera vás zavede i na místa kam se běžný fanoušek nedostane. Filmaři intenzivně provázeli členy kapely na turné v loňském roce po České republice a Německu. Natáčeli před i za pódiem, ale také v zákulisí kam se dostanou jen ti nejzarytější fanoušci. Zvídavý štáb neopomenul navštívit i jejich rodné sídlo ve skotském Dunfermline. Divák si také může obohatit své hudební znalosti a to přímo v nahrávacím studiu v České republice kde kapela nahrávala své zatím poslední album The Big Dogz. Velikým lákadlem pro milovníky domácích videí je i dějová linka jednoho z členů kapely Jimmyho Murrisona, který natočil některé vtipné momenty z rusko-ukrajinské tour na svojí osobní videokameru.

nazareth rockument 3

Vzhledem k tomu, že kapela, kterou kdysi na turné doprovázeli i dnes mega-slavní Guns N´ Roses oplývá nekonečnými vtipnými historkami ze svého soukromí, velmi brzy zapomenete na to, že se díváte na obsáhlý dokument nýbrž na komediální snímek.

Dokument ukazuje, že tato kapela patřila v 70. letech k lídrům. Vyprodávali stadiony a dodnes hrají s nasazením perfektní muziku. Hrají tak dobře, že by jim naše kapely mohly závidět.

nazareth rockument 4

Film určitě potěší fanoušky, kteří už kapelu znají, a rozhodně zaujme i všechny ostatní, kteří se zajímají o rockovou muziku.

nazareth rockument 5

Originální název: Nazareth Nekonečný rockový mejdan, ČR 2013
Žánr a délka: dokument, 84 minut
Premiéra: 16. 5. 2013
Hrají : Pete Agnew, Dan McCafferty, Lee Agnew, Jimmy Murrison, atd.
Producent a režie: Miloslav Šmídmajer
Námět: Jaroslav Večerníček Novák
Scénář: Miloslav Šmídmajer, Jakub Vansa
Kamera: Filip Sanders, Ondřej Ctibor
Střih: Jakub Vansa
Hudba: Nazareth
Internet: www.cinemart.cz, www.bioillusion.com
www.nazareth-film.cz
Facebook: www.facebook.com/nazarethmejdan
Hodnocení: 80%

nazareth rockument6

Zdroj foto: autor článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Baletka Kateřina Voldánová: „Zahrát lišku nebo loupežníka je něco jiného, než pološílenou dívku.“

Katerina Voldanova 200Baletní studio Regina se nachází v Ústí nad Labem a jeho renomé stoupá díky paní ředitelce Regině Holubové Blažkové a velkému množství talentovaných tanečnic a tanečníků. Jednou z nich je Kateřina Voldánová, která po rolích v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bláznivá dovolená – velká dávka nostalgie

blazniva-dovolena-perexMám takový pocit, že každý z nás se alespoň na malou chvíli setkal s rodinkou Griswoldových, ať už s tou filmovou nebo jí velmi podobnou v reálném životě. Připomeňme si americkou komedii z osmdesátých let, která vás možná, ...


Literatura

Tím všechno začíná

Tim vsechno zacina 200Titul Tím všechno začíná se tváří jako obyčejný příběh pro náctileté, ale přesto že je v tomto duchu napsán, dokáže čtenář číst mezi řádky a v příběhu najít větší smysluplnost, než se na prv...

Divadlo

Kdo lehce nabude, lehce také pozbude

kdo 200Kdo z nás by nechtěl přijít k velkému jmění, aniž by musel vynaložit příliš velké úsilí pro jeho získání či vydělání. Avšak takový štědrý movitý i nemovitý dar se může velmi rychle proměnit v dar danajský. Své o tom ví i hlavní protagonistka inscenace

Film

Paddington 2 je film pro celou rodinu

paddington perexPaddington, medvídek z peruánské džungle, se zabydlel v Londýně u rodiny Brownových. Stal se součástí místní komunity a zbožňuje ho celá ulice. Pod čepicí pořád nosí ukrytý toust s pomerančovou marmeládou pro případ nouze, který nastane,...