RECENZE: Osamělý jezdec

RECENZE: Osamělý jezdec

Tisk

200 jezdecOd tvůrců, kteří nám přinesli Piráty z Karibiku, jsme se letos dočkali nového díla. Opět se zmalovaným Johnym Deppem, ale tentokrát na divokém západě. Osamělý jezdec sice pozbyl milostného příběhu a akce, ale na groteskní scénky režisér Gore Verbinský nezapomněl ani v divokém Texasu. Na začátku příběhu se nám představuje právě vystudovaný právník, John Raidser, (Armie Hammer), který jede vlakem do města za svým rangerským bratrem. Netuší ovšem, že v tomtéž vlaku s ním cestují i vězni, na které čeká šibenice. A to sice indián Tonto (Johny Depp), a chladnokrevný vrah. Oboum se pak zázrakem povede uniknout. Ale John je přesvědčený o tom, že by se indián měl dostat zpátky do cely a on se vydává na cestu za polapením druhého uniklého vězně. Jestli ho chytne a co se stane s indiánem Tontem se dozvíte na stříbrném plátně. Perličkou je, že celý tento příběh vypráví Tonto malému chlapci, kdesi v muzeu.

 

 

Osamělý jezdec je sice skvělá komedie, u které se nedá předvídat konec, ale i přesto má svá hluchá místa. není v ní tolik akce jako v Pirátech z Karibiku a některé otázky zůstávají nevysvětleny. Na to, že je to film se závanem westernu v něm hraje až překvapivě mnoho herců, kteří jezdí na koni tak, že i laik pozná, že se nejedná o cowboje nebo indiána, nýbrž o člověka, který vidí koně nejspíš prvně v životě.

lone ranger

Skvělý herecký výkon předvedl opět Johny Depp, jemuž maskéři přidali na make-upu. Zajímavé pak je, že ani když se namočí, nic se nesmyje a tak ho nezmalovaného můžeme vidět pouze ve starší verzi v muzeu. Jeho groteskní výrazy neomrzí ani v koncích filmu.

 ranger

Sečteno a podrtženo: pokud na film vyrazíte do kina, určitě se budete skvěle bavit a pokud nejste zrovna ti zvědavější diváci, nebudete si pak ani lámat hlavu se zvláštnostmi, které tvůrci zapomněli vysvětlit.

Osamělý jezdec/ The Lone Ranger
Scénář: Ted Elliot, Terry Rossio, Justin Haythe
Režie: Gore Verbinski
Kamera: Bojan Bazelli
Hudba: Hanz Zimmer
Hrají: Johny Depp, Armie Hamme, Tom Wilkonson, Timothy Hutton, Helena Bonham Carter
Hodnocení: 90%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Zbigniew Kalina: „Když vidím zajímavý styl chůze, okamžitě si ji na chodníku zkouším…“

200rozPozvání k rozhovoru přijal herec Zbigniew Kalina, jehož divadelním domovem jsou Městská divadla pražská. Právě v nich jej brzy čeká role Lorda Basingstoka v komedii A voda stoupá. Zbigniew se může pyšnit například Cenou Thálie pro mladého činoherce do 33...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Král televizních příběhů František Filip

filipVraťme se do časů, kdy byla televize zásobena vynikajícími scénáři Jaroslava Dieta, Jiřího Hubače a dalších, kterých se posléze ujali mistři svého řemesla a pod jejich vedením vznikly ty nejlepší české seriály a televizní filmy. Tento krásný výlet do minul...


Literatura

Pralinky od Barbary Nesvadbové

pra perexNová kniha Pralinky od Barbary Nesvadbové, která je plná krátkých fejetonů, byla pokřtěna 20. listopadu v kavárně Mezi řádky. Kmotry byli Pavlína a Jan Saudkovi a herečka Jitka Čvančarová.

...

Divadlo

Představení Smrt v hotelu Alexandria provonělo celé divadlo

alexandria 200Teprve před několika dny měla ve zlínském Městském divadle premiéru lázeňská divadelní komedie Smrt v hotelu Alexandria. Autor hry trochu zavání Cimrmanem, ale hra je to opravdu skvělá a navíc zlínskému publiku velmi blízká.

...

Film

Napoleon je dobrý film. Bohužel ale jen dobrý

napoleon200Začnu pozitivně: Napoleon je dobrý film. Bohužel ale JEN dobrý. Od spolupráce renomovaného anglického režiséra Ridleyho Scotta a slavného "oscarového" herce Joaquina Phoenixe jsem čekala dílo výjimečné, nadprůměrné, pamětihodné.

...