Jeníček a Mařenka jsou postrachem všech čarodějnic

Jeníček a Mařenka jsou postrachem všech čarodějnic

Tisk

jenicek a marenka 200Žili byli dva malí sourozenci Jeníček a Mařenka, které jejich otec odvedl v noci do hlubokého černého lesa a zanechal je tam napospas divoké přírodě. Po krátkém bloudění ve vysokém porostu našli bratr se sestrou chaloupku, která byla celá z perníku. Jedinou vadou na kráse jí byla ošklivá ježibaba, která si chtěla pochutnat na Jeníčkovi, jehož vykrmovala perníkem, aby byl pěkně tučný. Mařenka ale nechtěla mít ze svého bratra pečínku, a proto zlou čarodějnici zpacifikovala a společně s Jeníčkem její osud dali všanc rozpálené troubě. Jeníček z tohoto nerovného boje sice vyšel s cukrovkou, zato ho ale tato neblahá událost natolik ovlivnila v jeho rozhodnutí o budoucím povolání, že se se sestrou rozhodli pro kariéru profesionálních lovců čarodějnic.

Říkáte si, milé děti, že takto pohádka z pera bratří Grimmů nekončí? Inu časy se mění a scénář filmu Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic si žádá moderní drsné hlavní hrdiny s arzenálem, který by jim mohl závidět i Van Helsing.

Mrtvá čarodějka, dobrá čarodějka

Zakázka přivede Jeníčka a Mařenku do bavorského města Augsburk, kde se ztrácí jedno dítě za druhým. Jejich úkolem je tedy najít všechny děti živé. Do řemesla jim ale fušuje místní šerif Berringer, který si myslí, že má patent na odhalení čarodějnic, a tak napáchá více škody než užitku. Z jeho spárů například musí sourozenci zachránit rusovlasou dívku Mínu, která je obviněna z čarodějnictví a která obměkčí Jeníčkovo srdce. Na správnou cestu za nalezením dětí je přivedou dokumenty, které patřily zneškodněné čarodějnici, týkající se zatmění měsíce a krvavého rituálu dvanácti lun. A protože už chybí jedenáct dětí, rozhodnou se to poslední dvanácté ochránit. Plány jim ale překazí Muriel, organizátorka světového sabatu, na kterém má být obětováno dvanáct dětských obětí. Sourozenci uznají, že proti nim stojí silný protivník, a tak k sobě do party přiberou jejich skalního fanouška Jeremyho, který si vystřihuje všechny články o jejich hrdinných činech. Aby ho připravili na boj s čarodějnicemi, musí respektovat základní pravidla: zaprvé, čarodějnici lze nejlépe zlikvidovat upálením, a zadruhé by nikdy neměl lézt do baráku z perníku. Pro jistotu k sobě přiberou i Mínu, z které se vyklube bílá čarodějka, a trolla Edwarda, který má slabost pro Mařenku.

jenicek a marenka 2

Mezi bojem si Jeníček s Mařenkou udělají čas na pokládání otázek o svém životě. Přemýšlí například o tom, proč z nich rodiče udělali siroty a proč na ně čarodějné čáry máry vůbec nepůsobí.

Pokud chcete vědět, jak to s osiřelými sourozenci dopadne a jestli dostanou odpovědi na své otázky, nezapomeňte film zhlédnout až do konce.

I když se film zpočátku jeví jako pořádná blbost, postupem času vás příběh začne bavit a chladnými vás nenechají ani některé hlášky. Nemůžete sice očekávat žádné hlubokomyslné dialogy, zato se můžete kochat bláznivými efekty. A o tom, že to není tak špatný film, svědčí i příprava jeho druhého pokračování, které by mělo spatřit světlo světa v roce 2015.

jenicek a marenka
Název: Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic (Hansel & Gretel: Witch Hunters)
Distribuce DVD a Blu-ray: Magic Box
Scénář: Dante Harper, Tommy Wirkola
Režie: Tommy Wirkola
Kamera: Michael Bonvillain
Hudba: Atli Örvarsson
Hrají: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Famke Janssen, Pihla Viitala, Derek Mears, Ingrid Bolsø Berdal, Joanna Kulig, Thomas Mann, Peter Stormare, Bjørn Sundquist, Rainer Bock, Thomas Scharff, Cedric Eich a další
Hodnocení: 70 %

Zdroj foto: www.magicbox.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, U Mokřinky

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Král televizních příběhů František Filip

filipVraťme se do časů, kdy byla televize zásobena vynikajícími scénáři Jaroslava Dieta, Jiřího Hubače a dalších, kterých se posléze ujali mistři svého řemesla a pod jejich vedením vznikly ty nejlepší české seriály a televizní filmy. Tento krásný výlet do minul...


Literatura

Kdy skončí naše utrpení – dopisy a básně z Terezína

Do rukou českých čtenářů se nyní dostává, zásluhou nakladatelství Academia, unikátní svědectví o tragickém osudu jedné z mnoha obětí holocaustu, nadané a obdivuhodné ženy, československé občanky a vlastenky Ilsy ...

Divadlo

Slovácké divadlo uvede brilantní komedii Dealer´s Choice

Dealers Choice 200Nový rok začal před pár dny a Slovácké divadlo už hlásí první premiéru. Představí ji v sobotu 14. ledna a jedná se o brilantní komedii Patricka Marbera Dealer´s Choice, která se s obrovskými úspěchy uvádí po celém světě.

...

Film

Francouzské filmy ovládnou plátna kin

FFF perexLetos již po pětadvacáté se koná FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU – bude uspořádán ve dnech 24. až 30. listopadu a kromě Prahy zavítá i do dalších měst: do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové či Ostravy. Návštěvníci si mohou vybírat z více než půls...