Gladiátor je taky sportovec

Gladiátor je taky sportovec

Tisk

200filmFilm Gladiátor (2000) byl ve své době jedním z nejlepších filmů vůbec. Více než dvouhodinové drama, které kombinuje zručné švihání mečem a citové vydírání, je výsledkem nejenom značné filmové evoluce, ale taky té společenské. Russell Crowe v něm totiž hraje otroka, který musí vystupovat v aréně.

 

 

 

Kdysi dávno, ještě než mezi sebou navázaly národy mezinárodní spolupráci, mělo největší cenu území a moc spravovat jeho obyvatele. Úspěšná země tak byla nejen velká, ale hlavně početná. Disponovala velikou armádou a pleněním sousedních zemí si zajišťovala bohatství a klid za zdmi svých hranic.

Generál Maximus je většinu svého života na cestách. Vede Římskou armádu od vítězství k vítězství, ale po poslední bitvě se vrací domů. Na rozdíl od svého císaře a jeho ambiciózního syna totiž po moci zrovna netouží. Je výborný vůdce a bojovník, dokonce tak dobrý, že začíná cítit za své vojáky zodpovědnost, namísto toho, aby se bál, že o svůj vliv přijde.

f

Jenže mít v politice podporu takového generála je stejně významné, jako ji nemít. A tak nechává nový císař popravit jeho i s rodinou. Nyní už bývalého generála odvážejí polomrtvého jako otroka na prodej. Dostává se tak do arény gladiátorů.

Maximův nový šéf je bývalý gladiátor, který si sám vyzkoušel, jaké to je, stát v aréně a vychutnávat si jedno vítězství za druhým. Padesátitisícový dav Římanů skanduje a sleduje tu krvavou show pro pobavení. Lidský život, stejně jako ve válce, zde nemá žádnou hodnotu, protože pokud člověk zemře, nedojde k žádné ztrátě.

f1

Také proto tehdejší staří a moudří muži hleděli s odstupem na svou situaci a přemýšleli, jaký význam má pro člověka žít a zase zemřít, když jediný, kdo pocítí jeho ztrátu, je člen vlastní rodiny. Nedokázali se smířit s myšlenkou, že by byla lidská existence tak bezvýznamná a snadno nahraditelná. A tak začali pracovat na morálních pravidlech, z nichž některé se dochovaly dodnes.
Maximus se však umí bít a umí se postarat sám o sebe. Proto se brodí potoky krve, až se mu nakonec daří úspěšně se postavit tváří v tvář císaři, který jeho rodinu nechal zlikvidovat.

Říká se, že odhodlání a vůle zmůže mnohem víc, než když se člověk jenom přizpůsobí dění okolo. Většina z nás nedokáže využít svůj potenciál, protože je mnohem pohodlnější své štěstí hledat v maličkostech. Jenže tyto maličkosti vznikly pouze z odhodlání ostatních lidí a jen ty hloupější z nich motivuje dobrý úmysl.

f2

Gladiátor
Akční / Dobrodružný / Drama / Historický
USA / Velká Británie, 2000, 149 min (SE: 171 min)
Režie: Ridley Scott
Scénář: David Franzoni, John Logan, William Nicholson
Kamera: John Mathieson
Hudba: Hans Zimmer, Lisa Gerrard
Hrají: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Richard Harris, Derek Jacobi, Djimon Hounsou, John Shrapnel, Tomas Arana, David Hemmings, Ralf Moeller, Spencer Treat Clark, Tommy Flanagan, Sven-Ole Thorsen, Omid Djalili, Tony Curran, David Bailie, Giorgio Cantarini, Allan Corduner, David Schofield
Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inšpektor vojenských hudieb Boris Hokin: Hudba ako taká je krásna,vždy vychádza zo srdca a má absolútnu logiku

boris Hokin rozhovor perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor s inšpektorom vojenských hudieb Borisom Hokinom.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vyšla výpravná monografie o Jiřím Brdečkovi

brdecka perexNení pochyb, že noblesní, jemně ironický kreslíř, výtvarník, scenárista a zejména režisér animovaných filmů Jiří Brdečka (1917-1982) se trvale zapsal do dějin české kinematografie. Do diváckého povědomí vstoupil díky nápaditým, parodicky styliz...


Literatura

Vlídné Ovace nevlídnosti

altNová kniha Sylvy Lauerové nese název Ovace nevlídnosti a obsahuje výběr poezie z let 2010-2012. Titul vás upoutá nejen svým paradoxním názvem, ale i graficky velmi zdařilou vazbou s netradičním průsvitným přebalem, který svým perg...

Divadlo

Tři mušketýři ve Zlíně: klasika v komediálním hávu

MDZ Tri-musketyri200Poslední premiérou v rámci sezóny 2023/2024 Městského divadla Zlín bude světová klasika z pera Alexandera Dumase Tři mušketýři v nové komediální adaptaci současného amerického dramatika Kena Ludwiga, jehož titul Baskerville: Záhada...

Film

Do Říma s láskou …a z Říma bez bolesti

Filmová tvorba Woodyho Allena je tak jedinečná a rozmanitá, že než abychom ji nahlíželi jako celek, lépe je si ji nejprve rozdělit do několika (přesněji tří) tvůrčích období. První skupinu tvoří jeho rané filmové grotesky, v nichž prokázal svůj pozo...