16. Festival francouzského filmu

16. Festival francouzského filmu

Tisk

200filmOd 21. do 27. listopadu promluví plátna vybraných kinosálů v Praze (Lucena, Světozor, Kino 35, CineStar Anděl), Brně (Scala) a Českých Budějovicích (Kotva) jazykem vzdělanců a zamilovaných. Již šestnáctý Festival francouzského filmu opět nabízí rozmanitou přehlídku jedné z nejvýznamnějších světových kinematografií. Krom novějších snímků připomene tento ročník také dosavadní tvorbu Abdellatifa Kechiche, režiséra kontroverzního filmu Život Adèle, který byl letos v Cannes oceněn Zlatou palmou.

 

 

Šestnáctý Festival francouzského filmu uvede celkem 39 celovečerních snímků, a to v rámci 107 projekcí ve různých třech městech – v Praze, v Brně a v Českých Budějovicích. Krom toho je zejména příznivcům kratší metráže již tradičně zaslíben Večer krátkých filmů. V souvislosti s Festivalem francouzského filmu do Prahy zavítají a osobně uvedou své snímky režiséři Guillaumme Nicloux, Phillippe Le Guay, Jérôme Bonnel nebo herečka Fatou N'Diaye.

V hlavní, soutěžní sekci festivalu bude promítnuto 9 filmů nominovaných českými filmovými novináři. O celkovém vítězi rozhodnou svými hlasy diváci. Ti se zároveň sami mohou zúčastnit lákavé soutěže o ceny společnosti Air France. O přízeň publika se kromě již zmiňovaného snímku Život Adèle (La vie d'Adèle; r. Abdellatif Kechiche) bude ucházet např. také psychologický snímek Chvíle setkání (Le Temps de l'aventure; r. Jérôme Bonnell) s Gabrielem Byrnem a Emanuelle Devos v hlavních rolích, věru povedená cyklistická komedie z prostředí Tour de France Velký závod (Le Grande boucle; r. Laurent Tuel) nebo animovaný film podle populární komiksové předlohy Aya (Aya de Yopougon; r. Clément Oubrerie a Marguerite Abouet).

film

Dále se mohou milovníci francouzské kinematografie těšit i na drobné připomenutí letos již uváděné filmové produkce (do programu jsou zařazeny např. snímky Pěna dní, Atomic Age, nebo Život té druhé), či naopak na české předpremiéry rovné desítky nových tamějších audiovizuálních počinů. Speciálního uvedení v Praze se dočkají také dva starší snímky. Jedním z nich je populární komedie Muž z Ria (L'Homme de Rio; r. Phillipe de Broca, 1963), uváděná u příležitosti letošního životního jubilea představitele hlavní role, Jean-Paula Belmonda; tím druhým je pak Kráska dne (Belle de jour; r. Louis Buñuel, 1967). Buñuelova Kráska dne bude promítána coby součást jednoho za zahajovacích večerů, a to v přímém sledu za nesoutěžním snímkem Françoise Ozona Jen 17 (Jeune et jolie), neboť oba tyto filmy předkládají svérázný pohled na společensky ožehavé téma ženské prostituce.

Mezi nesoutěžními snímky bude předpremiérově uvedena např. adaptace nedokončeného Diderotova románu Jeptiška (La Religieuse; r. Guillaumme Nicloux), thriller Parchanti spí dobře (Les Salauds; r. Claire Denis), nebo nový, svým způsobem biografický film se stále vynikající Juliette Binoche v titulní roli – Camille Claudel 1915 (r. Bruno Dumont).

Zvláštní kapitolou je sekce Pocta, tentokrát věnovaná Abdellatifovi Kechichovi. Abdellatif Kechiche je dvaapadesátiletý, kritikou ceněný francouzský režisér tuniského původu, věnující se taktéž psaní, scenáristice a herectví. V poslední době rozčeřil vody svým téměř tříhodinovým eposem Život Adèle, reflektujícím komplikovaný milostný příběh dvou dívek na prahu dospělosti. Festival francouzského filmu krom toho uvede jeho debut Voltairova chyba (La Faute à Voltaire, 2000) a dále také snímky Černá Venuše (Vénus noire, 2010), Kuskus (Le Graine et le mulet, 2005) nebo Únik (L'Esquive, 2005).


Festival francouzského filmu 2013
21. - 27. listopad 2013
kino Lucerna (Vodičkova 36, Praha 1), kino Světozor (Vodičkova 41, Praha 1), Kino 35 (Francouzský institut, Štěpánská 35, Praha 1), multiplex CineStar Anděl (Radlická 3179/1E, Praha 5), kino Scala (Moravské náměstí 3, Brno) a kino Kotva (Lidická 2110, České Budějovice)
pořadatelé: Francouzský Institut v Praze, Velvyslanectví Francouzské republiky, UniFrance Films a Alliance Française
vstupné: 90,- Kč (k zakoupení v pokladnách kina, ve kterém se koná projekce)
předprodej: od 11.11. 2013

Další informace: www.festivalff.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bednaříková: pro návštěvníky YOUTH4YOUTH máme připravenou i "energy vychytávku"

200ROZV sobotu 5. října se bude v klubu Marley a Cooltour na ostravské Černé louce konat již 6. ročník festivalu YOUTH4YOUTH. Jde o jednodenní akci, jejíž náplní jsou koncerty, taneční a divadelní představení, filmové projekce, výstavy výtvarného umění a další tv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

TERRY GILLIAM VZPOMÍNÁ A BAVÍ

Gilliameska perexRežiséra (a předtím také herce) Terryho Gilliama snad není třeba představovat. Začínal jako člen legendární komediální skupiny Monty Python, podílel se – nejdříve animovanými vsuvkami - na všech jejích televizních i filmových počinech...


Literatura

Markéta Harasimová: Poháry touhy

Pohary touhy200Violina minulost je opředena tajemstvím – její matka odmítá mluvit o rodině zemřelého otce. První střípky pravdy tak Viola nečekaně odhalí až ve chvíli, kdy se jako dospělá ocitá na dramatické životní křižovatce. Východisko z těžké situ...

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou – již popatnácté

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně již patnáctým rokem poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letním neb...

Film

Dovolená v Africe, dovolená za trest?

blended 200Ano, máme tu zase další romantickou komedii, která těžko dosáhne výborného hodnocení na filmových fórech, už právě jen z podstaty, že jde o výše zmínění žánr. A ano, skončí to happy endem, ale to tak nějak víme všichni, a kdyby to nevyšlo v prv...