Argo – povedený film o bizarní záchranné akci

Argo – povedený film o bizarní záchranné akci

Tisk

argo 4O tom, že Ben Affleck je minimálně o třídu lepší režisér než herec, už nemá smysl se zmiňovat, protože filmový fanoušek tohle dobře ví a slyší ze všech stran. Už jeho výtečný debut v podobě perfektní kriminálky Gone Baby Gone (někdy česky Sbohem, Baby) naznačil jeho možnosti, které posléze potvrdil neméně výborný thriller Město. Nejúspěšnějším počinem se však stalo až loňské drama Argo, které mu získalo tři Oscary za film, adaptovaný scénář a střih.

 

Jeho děj vychází ze skutečných událostí, které se odehrály na konci sedmdesátých let. 4. listopadu 1979 totiž vrcholila íránská revoluce a místní radikálové pronikli až na americké velvyslanectví , kde zajali celkem dvaapadesát rukojmí. Šesti pracovníkům se ale v nastalém chaosu podařilo uniknout a ukrýt v domě kanadského velvyslance. CIA samozřejmě brzy došlo, že nebude dlouho trvat a chybějící šestice bude odhalena a zabita. Proto povolala na scénu experta na exfiltraci Tonyho Mendeze, který přichází s riskantním a zároveň neuvěřitelně bizarním plánem na její přesun zpět do USA. Jenže nejdřív bude muset přesvědčit jak své nadřízené, tak hlavně uprchlíky, že to vyjde a všechno dobře dopadne. Objektivně nutno uznat, že ze zmiňované trojice Affleckových režijních počinů je Argo nejslabší. To je ale dáno pouze tím, že jede na hollywoodskou jistotu.

argo 1

Affleck se vypracoval na výtečného řemeslníka, tudíž mu absolutně nedělá problém vytvořit odpovídající dobovou (retro) atmosféru a spojit ji s perfektními kostýmy, výpravou, nápaditou a fungující kamerou a doplnit krásnou hudbou Alexandra Desplata. Samozřejmostí už je, že se mu daří udržovat diváka v napětí prakticky po celou dobu (a je úplně jedno, jestli znáte onu skutečnou událost) a nastolit svižné a strhující tempo, které nepoleví až do samotného konce. Vydařilo se i obsazení, v němž se kromě samotného režiséra, který tu podává na své možnosti umírněný a velmi obstojný výkon, objeví méně známé tváře, což je moc příjemné. Výjimkami jsou pouze výborní John Goodman a na Oscara nominovaný Alan Arkin, který si svou roli vysloveně vychutnává. Potěší také to, že všechny úlohy (vyjma samotného režiséra) byly vybrány tak, že jsou poměrně podobné svým reálným předobrazům.

Je pravda, že scénář nečiší bůhvíjakou originalitou a zejména v závěru si vypomáhá spoustou klišé, jenže to se u podobného filmu dá očekávat. Na druhou stranu ona samotná záchranná akce byla tak bizarní, že tvůrce tu dostal prostor k velmi jemné satiře na Hollywood jako takový a využil ji takřka na maximum. Některé úderné hlášky a vtípky jsou opravdu hodně povedené a filmovým fandům udělají velikou radost. Možná je škoda, že je jí tu tak málo, ale to už bychom v rámci „mainstreamu“ chtěli asi až moc.

argo 2

Měl-li bych filmu něco vytknout, byly by to určitě pozvolnější rozjezd a hlavně zbytečná linie s rodinným životem hlavního hrdiny, která působí lehce samoúčelně a lacině a jako taková klasická „citová vydíračka“. Jak už jsem zmiňoval výše, s určitou dávkou patosu a klišé se zkrátka v Hollywoodu počítat asi musí, takže to je jen takový menší problémek. Argu možná chybí určitá přidaná hodnota, kterou měly předchozí dva Affleckovy snímky, nicméně jde o výtečnou záležitost, která je „jen“ řemeslně výborně zvládnutá a nabízí poctivou hollywoodskou zábavu, ke které se určitě čas od času vrátíte.

Na našem trhu je k dostání mimo jiné na DVD, jehož kvality jsou naprosto standardní. Úvodní menu je statické a obsahuje jen čtyři znaky pro spuštění filmu, volbu jazykové stopy a titulků, bonusové materiály a výběr scén. Dabing a české titulky už jsou samozřejmostí, takže se věnujme rovnou jedinému bonusu, kterým je velmi zajímavý a zhruba čtvrthodinový dokument s názvem Zachráněni z Teheránu: Byli jsme u toho, v němž promluví nejdůležitější aktéři celé kauzy, včetně třeba tehdejšího amerického prezidenta Jamese Cartera. Stručně a jasně shrne, co se tehdy stalo a uvede diváka do mnohdy bizarních souvislostí. Škoda jen, že dokument není o trochu delší. Víc už na disku žel bohu nenajdete.

arfo 3

Pokud tedy nedisponujete bluray technologií (na bluray disku totiž najdete prodlouženou verzi filmu a množství bonusů), musíte si vystačit s DVD, který je ale velmi obstojný a nabízí alespoň jeden přidaný materiál, za což v dnešní době můžeme být jen rádi. I proto bych s případnou koupí příliš neváhal. 

Název: Argo (originální název: Argo)

Režie: Ben Affleck
Scénář: Chris Terrio
Hudba: Alexandre Desplat Hrají: Bryan Cranston, Ben Affleck, John Goodman, Tailor Schilling, Alan Arkin
Hodnocení filmu: 75%
Hodnocení DVD: 70%
Na DVD vydává společnost Magic Box 
Zdroje k fotkám: www.beliefnet.comwww.bygonebureau.com, www.muftah.org


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Tomáš Krupa: „Dúfam, že nikdy nebudem musieť stáť ja alebo niekto z môjho okolia pred takouto voľbou.“

tomas krupa 200Slovenský režisér Tomáš Krupa si pred niekoľkými dňami odniesol ocenenie v rámci udeľovania cien Slnko sieti za najlepší dokumentárny film za rok 2019. Nim je film Dokonalá smrť, ktorý vznikol v slovensko-česko-francúzsko-nemecko-rakúskej ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vavřinec Menšl: Máme ambici být nejlepší festival v Praze.

3KinoFest perexZ původně skromné přehlídky polských a českých filmů se 3KinoFest během devítileté existence proměnilo v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. A letošní ...


Literatura

Eva Zábranová čtenáře zavede na Cesty

cesty1O šedočerné knížce s prostým názvem Cesty jsem slyšela, že ji člověk buď miluje, anebo nenávidí. Přečetla jsem ji během pár hodin a byla mi okamžitě sympatická. Styl, obsah, výpravnost, jistá hrubost a syrovost, umění autorky vystihnout ...

Divadlo

Překrásná je nepotřeba nářku přináší zpět na jeviště poezii Jana Skácela

marta prekrasna je nepotreba narku200Letošní významné výročí sta let od narození Jana Skácela neoficiálně uzavře 15. 12. 2022 ve Studiu Marta inscenace studentů Divadelní fakulty JAMU Překrásná je nepotřeba nářku. Autorský počin re...

Film

S filmem Tenet došel Christopher Nolan na konec jedné cesty

tenet perexLoňský rok byl v kinech ze známých důvodů dost slabý a od března se v nich hrály prakticky jen filmy komornější, pro náročnější publikum a blockbustery úplně absentovaly. Snad jedinou výjimkou bylo srpnové nasazení akčního sci-fi Tenet režijního...